TURKAMERATEN OM DEN DRAPSSIKTEDE: En av de siktetdes venner i drapet på Kristin Juel Johannessen møter dagbladet utenfor Larvik. Foto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet.
TURKAMERATEN OM DEN DRAPSSIKTEDE: En av de siktetdes venner i drapet på Kristin Juel Johannessen møter dagbladet utenfor Larvik. Foto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Den drapssiktedes turkamerat i tenkeboksen: - Kan det faktisk ha vært ham?

Venner og bekjente om mannen som er siktet på ny for Kristin-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 38-åringen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i 1999 ble fredag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Årsaken til at mannen nå er siktet på ny for å ha kvalt Kristin til døde, er nye DNA-bevis som kobler ham til selve drapet. DNA-prøven tok politiet av mannen i mai da de ransaket leiligehten hans i forbindelse med en mindre narkotika-sak.

38-åringen stiller seg fremdeles uforstående til politiets anklager mot ham, ifølge hans forsvarer. Påtalemyndigheten har begjært saken gjenopptatt.

Mannens bekjente og venner oppfattet mannen som rolig og avbalansert. Men etter at mannen nok en gang er siktet for barnedrapet, har turkameraten begynt å tenke annerledes om ham.

- Kan det ha vært ham? En turkamerat av mannen, som ønsker å være anonym, stilte seg først spørrende til at vennen var siktet på ny. Men da politiet presenterte de nye DNA-bevisene, måtte han gå i tenkeboksen.

- Nå tenker jeg på om det faktisk kan ha vært han som drepte Kristin. DNA-bevis kan vel ikke ta feil går jeg ut i fra, sier turkameraten til Dagbladet.

Han har vært på mange fotturer med mannen som nå er siktet for drapet. De er begge svært interesserte i naturfotografi, og delte tips og triks.

- At han kunne ha begått et drap, hadde jeg aldri trodd. Jeg kjente ham som en rolig og avbalansert kar, som ikke ville gjort en flue fortred, sier kameraten.

Var mye for seg sjøl Turkameraten jobba sammen med den siktede et par år før Kristin ble drept i 1999.

KRISTIN JUEL JOHANNESSEN: Kristin (12) ble kvalt til døde i 1999 i Hedrum i Larvik.
KRISTIN JUEL JOHANNESSEN: Kristin (12) ble kvalt til døde i 1999 i Hedrum i Larvik. Vis mer

I en periode etter frifinnelsen i 2002 oppholdt 38-åringen seg i Sverige og i Estland i flere år, og da hadde ikke turkameratene kontakt.

- Det var først da han kom tilbake igjen til Larvik at vi gjenopptok kontakten. Han likte å ta med seg en eller to på tur. For mange virket han sjenert og tilbakeholden, men jeg og han snakket om alt og ingenting, sier kameraten.

- I en periode etter han ble frikjent, etter forrige rettssak, pratet han en del om hva som skjedde tilbake i 1999 og under rettssakene som fulgte. Men i ettertid var drapet aldri et tema, sier kameraten.

- Han holdt mye om saken for seg sjøl. Saken var tung for ham, og han prøvde nok å fortrenge den, sier kameraten.

Hva den nå siktede mannen gjorde i årene etter drapet, er noe usikkert, men han har trolig vært arbeidsledig store deler av tida, ifølge turkameraten, som mener han hadde blitt satt på en rekke ulike tiltak av blant annet NAV i Larvik.

- Et geni Ei kvinne som vokste opp med den siktede 38-åringen, forteller til Dagbladet at han stort sett var grei. Mannen var kjæreste med søsteren på et tidspunkt.

- Han sendte meg en melding for en liten stund siden og lurte på hvordan det gikk med meg, sier hun.

En annen mann gikk på ungdomskolen med 38-åringen, var mye sammen med Larvik-mannen i tenåra.

- Han var en ålreit type. Jeg kan ikke se for meg at han er en person kan gjøre noe sånt. Det er helt uforståelig, sier barndomsvennen.

- Han er et geni på det tekniske rundt motor. Da vi var sammen mekka vi på bil, eller drakk alkohol. Men han drev aldri med narkotika eller var utagerende. Jeg har aldri sett ham voldelig. Han var utadvendt, positiv og blid, sier han.

Les også: Utleier visste ikke om bakgrunnen til den drapssiktede.