SPØR UT TILTALTE:  Den drapstiltalte hushjelpen forklarer seg i retten i dag. Statsadvokat Tonje Tønder leder utspørringen. Foto: Nina Hansen
SPØR UT TILTALTE: Den drapstiltalte hushjelpen forklarer seg i retten i dag. Statsadvokat Tonje Tønder leder utspørringen. Foto: Nina HansenVis mer

Den drapstiltalte hushjelpa jobbet svart som «selskapsdame» for mangemillionæren i 15 år

Fikk betalt kontant hver tredje måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 61 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha drept mangemillionæren Pål Stener Johannessen startet i dag sin forklaring i retten. Hun jobbet svart som hushjelp fra 1998 for den 30 år eldre mannen.

For det fikk hun 20 000 kroner måneden, som skulle brukes til mat, dagligvarer og lønn til henne, forklarer hun i retten.

- Det pleide å være igjen 12-14 000 kroner, kanskje. Jeg pleide å få betalt for tre måneder av gangen. Pål likte ikke å ha penger liggende i leiligheten, for det hadde forsvunnet penger der før, sier hun. 

I tillegg til dette fikk hun et årlig julegratiale, og noen gaver.

- Rett etter at jeg startet fikk jeg 50 000 kroner til bil og i fjor fikk jeg 30 000 til tannlege, forteller hun.

- Han var ikke interessert i å betale skatt Hun begynte som hushjelp etter at hun hadde satt inn en annonse i avisa. På spørsmål om hvorfor hun ikke skattet av inntekten, svarer hun:

- Jeg hadde tenkt at jeg skulle skatte av det. Men det var ikke Pål noe spesielt interessert i. Det var hans måte å være på, han likte ikke skattevesenet og sånne ting. Han betalte alle mulige tjenester med kontanter. 

61-åringen sier hun så på seg selv mest som en selskapsdame i starten.

- Han trengte noen som pusla rundt ham, sier hun i retten. 

Fjernet tidligere enearving Pål Stener Johannessen hadde, i tillegg til hushjelpa, bistand fra den kommunale hjemmehjelptjenesten. Kvinnen i 30-årene som Johannessen til slutt ønsket å sette inn som enearving i stedet for 61-åringen, jobbet opprinnelig som kommunal hjemmehjelp for mannen.

Den tiltalte 61-åringen sier i retten at 91-åringen var glad i «den nye hushjelpa», angivelig blant annet fordi hun var dyktig faglig. Johannessen hadde tidligere fjernet en bekjent fra Nesodden som enearving, ifølge tiltalte etter flere krangler mellom de to.

Den yngre kvinnen besøkte etter hvert Johannessen også på kveldstid, utenom arbeidstid, ifølge 61-åringen.

- Hvordan vil du beskrive Pål?, lurer aktor Tonje Tønder.

- Han hadde godt humør, og spøkte en del. Men han kunne også bli raskt sinna. 

Hun sier han kunne være sint på hjemmesykepleien, for eksempel vikarer som var innom og som ikke kjente til alle rutiner.

- Han kunne bli sint for den minste lille ting. Men de måtte gjøre jobben sin. Vi snakket om det, og at han var enig. Han sa han ikke var sint på dem, men fordi han ikke klarte å gjøre noe lenger.

- Var veldig dårlig Den drapstiltalte kvinnen sier 91-åringen var i dårlig forfatning i tida før han døde.

- Han var veldig dårlig. Han klaget over smerter i hele kroppen. Han greide ikke å stå uten å bruke rullator. Han var dårlig. 

Den tiltalte kvinnen beskriver dagen da Johannessen døde som «en helt vanlig dag», inntil dødsfallet. Hun sier hun gikk fra leiligheten i 18-tiden, og at hun dro tilbake på kvelden fordi hun trodde hun hadde glemt telefonen sin.

- Jeg fant ikke telefonen min hjemme. Da tenkte jeg at den måtte ligge hos Pål, sier hun.

- Snublet Overvåkningsvideoen fra oppgangen viser at tiltalte gikk inn i bygården klokka 22.02. Millionærens trygghetsalarm ble utløst klokka 22.06. Klokka 22.22 viser videoen at hushjelpa gikk ut igjen. Hun sier selv at hun ikke var i leiligheten da alarmen ble utløst.

- Jeg snublet i dørstokken inn i heisen, og falt og slo meg, sier hun i retten. 

Hun sier hun satt litt i heisen for å komme seg, før hun gikk opp i leiligheten og lette etter telefonen. Hun sier hun ikke snakket med 91-åringen da.

ÅSTED: Den tiltalte kvinnen var innom 90-åringen flere ganger i uka, ifølge naboer. Etter at han mistet sin søster i november 2012, hadde Pål Stener Johannessen ingen nære slektninger igjen. Foto: Håkon Eikesdal
ÅSTED: Den tiltalte kvinnen var innom 90-åringen flere ganger i uka, ifølge naboer. Etter at han mistet sin søster i november 2012, hadde Pål Stener Johannessen ingen nære slektninger igjen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Vi hadde en avtale om at jeg ikke skulle forstyrre ham hvis han hadde lagt seg. Jeg hørte ingenting i leiligheten, sier hun. 

61-åringen sier hun hadde en slik avtale fordi hun ofte glemte telefonen der.

Påtalemyndigheten mener kvinnen drepte Johannessen fordi han forsøkte å fjerne henne som arving. Testamentet der den yngre kvinnen var innsatt som arving ble sendt fra advokat Børre Hagen i posten, men skal aldri ha dukket opp. 61-åringen håndterte Johannessens post.

DREPT: Pål Stener Johannessen (t.v.) her på et bilde fra 60-tallet, døde 13. mars i år. Foto: Privat
DREPT: Pål Stener Johannessen (t.v.) her på et bilde fra 60-tallet, døde 13. mars i år. Foto: Privat Vis mer