Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den drepte er en martyr

Islamsk gruppe i Oslo om Syria-kriger. Rykter om flere drepte norske statsborgere.

 KAMPENE FORTSETTER:  Situasjonsbilde fra gatekamper i Aleppo sist torsdag - her styrker som kjemper mot regjeringshæren til president Assad. Personene på bildet har ingen tilknytning til saken der en norsk statsborger skal være drept. FOTO: Zain Karam/REUTERS/NTB SCANPIX.
KAMPENE FORTSETTER: Situasjonsbilde fra gatekamper i Aleppo sist torsdag - her styrker som kjemper mot regjeringshæren til president Assad. Personene på bildet har ingen tilknytning til saken der en norsk statsborger skal være drept. FOTO: Zain Karam/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ytterliggående islamske grupperingen Profetens Ummah omtaler den norske statsborgeren som skal ha omkommet i kamphandlinger i Syria som en martyr.

- Personen dette omhandler er tilknyttet Profetens Ummah, skriver gruppens talsmann Ubaydullah Hussain i en pressemelding.

Dagbladet har ikke fått kontakt i ettermiddag med Hussain, som var en av arrangørene av demonstrasjonen utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo nylig mot den siste Muhamed-filmen fra California.

Det skal være medlemmer av denne gruppen som Politiets Sikkerhetstjeneste er blitt varslet om i forbindelse med ekstraordinær interesse for jegerprøven og dermed lovlig adgfang til å eier våpen.

Navn og bilde Facebook-siden til Islam Net publiserer bilde og navn på den unge mannen med utenlandsk navn med følgende tekst:

- Da er familien hans informert, og jeg ser at de har postet dette bildet flere steder, så vi offentliggjør navn og bildet på vår falne kamerat i Syria.

På islamvennlige nettsider har det gått rykter i flere dager om at inntil tre norske statsborgere er blitt drept i kamper i Syria, minst to av dem på regjeringsstyrkenes side.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST)  kommenterer ikke enkeltsaker.

PST: - bekymret - Utenriksdepartementet er myndighetenes kanal for å motta og formidle opplysninger om drepte og skadde nordmenn i utlandet. Men det er en generell bekymring for PST at det drar norske statsborgere på kamptrening til utlandet og at de kommer tilbake med kamptrening og ekstreme handlinger, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

PST har kommet med et lovforslag til justismyndighetene om forbud for norske statsborgere mot å delta på slike treningsleire i utlandet.

Utenriksdepartementet er ikke kjent med noen slik Syria-sak.

- Norske myndigheter ved Utenriksdepartementet vil ordinært varslet om en slik sak, men vi har ikke hørt noe. Vi har satt i gang ordinære undersøkelser. Men slik situasjonen er i Syria nå, kan slike undersøkelser ta tid, sier UDs pressetalsmann Frode Andersen til Dagbladet.
 


 BEKYMRET:  PST er bekymret over at norske statsborgere reiser til utlandet på kamptrening, og kommer hjem med trening og ekstreme holdninger, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste.
BEKYMRET: PST er bekymret over at norske statsborgere reiser til utlandet på kamptrening, og kommer hjem med trening og ekstreme holdninger, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste. Vis mer