Den drepte satt i upansret kjøretøy

Drept av veibombe. - Dette er terror.

BEVEGET: Det var en tydelig preget generalløytnant Harald Sunde som holdt pressekonferanse i dag. - Min dypeste medfølelse går til de pårørende og til soldatene i Afghanistan, sa han. Foto: Erling Hægeland.
BEVEGET: Det var en tydelig preget generalløytnant Harald Sunde som holdt pressekonferanse i dag. - Min dypeste medfølelse går til de pårørende og til soldatene i Afghanistan, sa han. Foto: Erling Hægeland.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Forsvarsministeren: - Å miste soldater er det verste som skjer oss

(Dagbladet.no): En norsk soldat ble i dag drept av en veibombe i Afghanistan.

Forsvarets fellesoperative hovedkvarter holdt i ettermiddag en pressekonferanse på Jåttå i Stavanger.

- Kolonnen hadde kjørt ca sju kilometer fra Masar e-Sharif. Han som ble drept var i det første kjøretøyet. De to skadde ble raskt evakuert med helikopter til feltsykehus, sier generalløytnant Harald Sunde.

- Det var tre kjøretøy i kolonnen, den drepte soldaten satt i det første kjøretøyet som er en upansret Toyota Landcruiser.

Det tyske feltsykehuset soldaten ble fraktet til, er ett av de mest moderne sykehusene i Afghanistan, og er svært godt rustet for å håndtere den typen skader som den norske militære pådro seg, opplyser kapteinløytnant Lars Magne Hovtun ved Fellesoperativt hovedkvarter.
- Ikke farlig
Forsvaret opplyser at dette oppdraget var en såkalt administrativ forflytning, de skulle flytte personell og utstyr til Meymaneh. De kjørte langs den såkalte ringveien i Afghanistan som er en god vei med fast dekke. Oppdraget ble ikke ansett som farlig.

- Avdelingene er utstyrt med både pansrede og upansrede kjøretøy. I denne delen av Afghanistan er det svært sjeldent med slike angrep.

På spørsmål om hvorfor soldatene ikke satt i pansrede kjøretøy understreker Sunde at de ikke alltid kan være i pansrede kjøretøy. Under oppdrag blant sivilbefolkningen er det viktig at man ikke er buret inne.

— Veibomber er en av de største truslene vi står overfor i Afghanistan. Det fins mange typer veibomber, og det er vanskelig å beskytte seg mot dem, sier Hovtun.
Bombene legges ut på strekninger hvor man vet soldater ferdes. Noen veibomber utløses ved trykk, mens andre utløses av følere. Det er ikke klart hva slags bombe det var som drepte den norske offiseren.

Den drepte satt i upansret kjøretøy

Dypeste medfølelse
Forsvaret vil ikke si noe om navn på personen eller hvor i Norge han er fra fordi Forsvaret holder på å informere de pårørende.

- Jeg vil sende mine dypeste tanker og medfølelse til de pårørende og til soldatene i Afghanistan, sier Harald Sunde.

Han legger ikke skjul på at han mener angrepet er en feig handling.

- Dette er en feig form for krigføring der de gjemmer seg bak skjulte våpen. Dette er terror, sier Sunde.