Den dyrekjøpte oljen

Gjennom en årrekke har de blitt utsatt for giftige kjemikalier. Alle hadde samme arbeidsplass - Ekofiskfeltet i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND/LILLESAND (Dagbladet): Rundt et bord i kafeteriaen i Kristiansand sitter tidligere Ekofisk-kolleger. De er alle rundt femti år gamle. De skulle fremdeles ha vært sterke, friske og i full sving med å dra nye oljemilliarder opp av Nordsjøen.

Men nå snakker de i stedet om kjemikaliene som har ødelagt livet deres. Om oljeeventyret som er blitt et oljemareritt. De forteller om voldsomme hudreaksjoner og kroppslige pinsler. Og om frykten for kreft.

-  Personene som har utviklet kreft har de samme symptomene og plagene som har gjort livet tungt å leve for oss. Plagene hadde også de som døde av kreft. Det er klart vi er engstelige. Vi kjenner jo hvordan kroppen sliter, sier turbinmekaniker Jan Terje Biktjørn.

Han er den første av en lang rekke skadde som har fått papir på at han er invalidisert av eksponeringen for giftige kjemikalier som han ble utsatt for i løpet av et arbeidsliv offshore. Biktjørn tok opp kampen mot bedriftshelsetjenesten i ConocoPhillips og trygdesystemet. Han fikk jungeltelegrafen til å runge så høyt at advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co i dag sitter med 57 konkrete yrkesskadesaker han skal fremme.

Alt i alt teller antall skadde advokaten kjenner til hele 90 personer. 59 lever, 31 er døde.

Toppen av isfjell

-  Jeg har per dags dato registrert 57 saker til behandling. I tillegg har åtte tidligere vært registrert, men av ulike grunner er disse foreløpig lagt på is. Av nevnte 65 saker gjelder seks saker avdøde personer. Fem av disse hadde kreft. I tillegg har jeg fått oversendt ei liste over ytterligere 25 personer, hvor tilnærmet samtlige har dødd av kreft, sier Kjell Inge Ambjørndalen og understreker:

-  Det er all grunn til å tro at disse skadde og døde bare er toppen av et isfjell. Jeg har også vanskelig for å tro at Ekofisk er eneste felt i Nordsjøen som har arbeidstakere med disse skadetypene.

BLODKREFT: I likhet med de andre skadde, har Lars Ivar Randen alvorlige diffuse symptomer og plager. I tillegg er han under behandling for blodkreft. Sammenhengen mellom eksponering for benzen og blodkreft er godt dokumentert i litteraturen. Foto: Jan Dahl
BLODKREFT: I likhet med de andre skadde, har Lars Ivar Randen alvorlige diffuse symptomer og plager. I tillegg er han under behandling for blodkreft. Sammenhengen mellom eksponering for benzen og blodkreft er godt dokumentert i litteraturen. Foto: Jan Dahl Vis mer

Invalidisert

49 år gamle Jan Terje Biktjørn bor i Kvinesdal og er far til en datter på 19 og en sønn på 26 år. Han jobbet på Ekofisk-feltet fra 1978 til han ble sykemeldt i 2003. I dag bruker han mesteparten av tida på å være et samlingspunkt mellom de giftskadde kollegene.

-  En kollega sa til meg for ikke lenge siden: Du gjorde en viktig jobb her på Ekofisk, men den viktigste jobben er den du gjør nå, forteller Biktjørn.

Allerede i 1997 fikk Biktjørn hudsykdommen sin godkjent som yrkesskade. I dag tåler han ikke en gang levere bilen på verksted,  {$4028} {$4027} uten at huden begynner å sprekke.

-  Legger, føtter og hæler ble også kraftig rammet. Det hjalp ikke at jeg sørget for at huden ikke var i kontakt med kjemikaliene. Etter hvert fikk jeg hudutslag bare ved å innånde kjemikalier. Det gjorde meg helt invalid i perioder. Jeg husker jeg lå med puter som skulle holde hendene fra madrassen, i håp om at jeg skulle få sove, forteller Jan Terje Biktjørn.

Spesialisterklæring

Yrkes- og miljømedisinsk avdeling ved Sykehuset Telemark har utarbeidet en spesialisterklæring for Biktjørn som kan bane vei for at han og mange skadde eller døde kolleger kan få sykdommen godkjent som yrkesskade.

Mange av de skadde er allerede i ferd med å bli utredet for mulig yrkesskade. Andre venter på henvisning til slik utredning fra sitt trygdekontor.

Spesialisterklæringen levner ingen tvil om at Jan Terje Biktjørn er ødelagt av kjemikaliene offshore:

«Det anslås at pasientens varige medisinske invaliditet som følge av en toksisk encefalopati (løsemiddelskade red, anm.) er 25 %, som i sin helhet vurderes å være yrkesrelatert» , konkluderer sykehuset. Jan-Erik Tandberg.

Likhetstrekk

Harald Kristensen og Viggo Hortmann tilhører, som Biktjørn, den største gruppa av skadde. Sykdomshistoriene deres har mange likhetstrekk. De har mange av disse plagene til felles:

Tretthet, utmattethet, kvalme, kroppsdeler som dovner bort, smerter i muskler og ledd, prikking og koking i bein, verk i hofter og nyreregion, diaré, urinveisproblemer, kramper, hjertebank, oppblåst mage, lungeproblemer, hudreaksjoner, balanseproblemer, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, nedsatt hukommelse, mye hoste, slim i nese og hals og influensafølelse .

NÅ: Slik ser Jan-Erik Tandberg ut når han holder seg unna kjemikalier. Etter arbeidet på Ekofisk tåler han ikke slik eksponering lenger. Foto: Privat
NÅ: Slik ser Jan-Erik Tandberg ut når han holder seg unna kjemikalier. Etter arbeidet på Ekofisk tåler han ikke slik eksponering lenger. Foto: Privat Vis mer
FØR: Slik så Jan-Erik Tandberg ut i ansikt, ører og legger etter å ha drevet noe oppussing og maling i jula i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer