KJØLIG: Etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris, har forholdet mellom Norge og Kina vært iskaldt. BI-professor Jan Ketil Arnulf beskriver det som den dyreste kulturkonflikten vi har sett, men at Norge ikke forstår hvor lite viktige vi er for Kina. Her Kinas president, Xi Jinping, sammen med Kommunistpartiets militærråd i januar. Foto: Li Gang/Xinhua News Agency via AP/NTB Scanpix
KJØLIG: Etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris, har forholdet mellom Norge og Kina vært iskaldt. BI-professor Jan Ketil Arnulf beskriver det som den dyreste kulturkonflikten vi har sett, men at Norge ikke forstår hvor lite viktige vi er for Kina. Her Kinas president, Xi Jinping, sammen med Kommunistpartiets militærråd i januar. Foto: Li Gang/Xinhua News Agency via AP/NTB ScanpixVis mer

- Den dyreste og største kulturkonflikten Norge noen gang har hatt

Isfronten mellom Norge og Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): I desember var det fem år siden Den norske Nobelkomiteen delte ut Nobels fredspris til den kinesiske forfatteren og menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo, og med det la all kontakt mellom de to landene på is.

«Den politiske farsen starter i dag», lød overskriften på avisa Global Times på dagen for utdelingen. De refererte også til farsen, som noe som vanligvis kjennetegner «kulter».

Avisas friske omtale av den kontroversielle Fredsprisen gikk også lengre. De mente tildelingen til Liu Xiaobo var mer ødeleggende og har skapt mer splittelse enn «Sovjetunionens invasjon av Afghanistan», og forskjellsbehandlingen av Norge ser ut til å fortsette.

I forrige uke kunngjorde Kina at utlendinger fra 30. januar kan reise visumfritt i inntil seks dager til Shanghai og provinsene Zhejiang og Jiangsu. Reglene gjelder alle EU- og Schengen-land med unntak av Norge og lilleputtstaten Liechtenstein.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn