Den dystre sannheten bak hvordan Nord-Koreas kvinner unnslipper Kims jerngrep

Flest kvinner som kommer seg ut. Men marerittet er ikke nødvendigvis slutt selv om de krysser grensa.

BRUTAL DIKTATOR: Kim Jong-un har styrt Nord-Korea med hard hånd. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix
BRUTAL DIKTATOR: Kim Jong-un har styrt Nord-Korea med hard hånd. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Rundt 70 prosent av dem som slipper ut av Nord-Korea, via Kina og inn i nabolandet Sør-Korea, er kvinner.

Det forteller den amerikanske organisasjonen Liberty for North Korea til USA Today i dag. Samtidig viser offisielle sørkoreanske tall fra januar til oktober en kvinnelig flyktningandel på hele 85 prosent.

Mindre i søkelyset

Ifølge Human Rights Watch er Nord-Koreas økonomiske struktur en viktig årsak til denne tendensen.

Organisasjonen viser til hvordan kommunistlandets kvinner har en lavere status enn menn, og at de ikke i like stor grad er ansatt i det offentlige.

Det gjør at kvinnene i større grad kan drive for seg selv.

- Den uformelle markedsøkonomien i Nord-Korea har først og fremst blitt drevet fram av kvinner som har frihet til å drive med den typen arbeid, rett og slett fordi de ikke må møte opp på noen offentlig arbeidsplass, sier Heather Barr, en ansatt innen Human Rights Watchs avdeling for kjønnsforskning, til USA Today.

JAGERFLY-TRENING: Den amerikanske basen Kunsan ligger i Sør-Korea kun 12 minutters flytid fra Nord-Korea. Der forbereder soldatene angrep på Nord-Korea, samtidig som de frykter å selv bli angrepet. Video: CNN Vis mer

Solgt til fattige bønder

Heather Barr legger til at arbeidet, som offisielt sett ikke er lov i Nord-Korea, gir kvinnene tilgang til et nettverk som kan hjelpe dem over den kinesiske grensa.

Samtidig blir de også svært utsatt for menneskehandel.

South China Morning Post skriver at mange nordkoreanske kvinner blir solgt så fort de kommer over grensa.

Kjøperne er ofte fattige kinesiske bønder eller bakmenn som lager pornografi for sørkoreanske menn. Andre blir utsatt for enkeltstående overgrep, uten at de kan si ifra til politiet i frykt for å bli kastet ut av landet.

- Blir født inn i fattigdom

Crossing Borders, som til daglig hjelper folk ut av Nord-Korea, slår alarm om situasjonen til de kvinnelige flyktningenes barn.

Disse har ofte ikke statsborgerskap, og dermed heller ikke skolegang.

- De blir født inn i fattigdom. Mange av dem har opplevd at mora deres har forsvunnet, eller blitt arrestert av det kinesiske politiet, for så å aldri gi lyd fra seg igjen. Det er enormt traumatiserende, sier Dan Chung, en representant for Crossing Borders, til South China Morning Post.

Uenighet mellom USA og Kina

Avisa omtaler også hvordan USA tidligere i år pekte ut Kina som et landene der det foregår mest omfattende menneskehandel, på linje med land som Sudan, Syria og nettopp Nord-Korea.

- Staten Nord-Korea tjener hundrevis av millioner på tvangsarbeid i Kina, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson i en tale i juni.

Den ble raskt etterfulgt av et tilsvar fra Lu Kang.

Talsmannen for det kinesiske utenriksministerdepartementet kritiserte at USA brukte sine egne nasjonale lover til å angripe et annet land, for så å understreke at Kina har jobbet med problematikken.

- Resultatene av arbeidet er synlige for alle, sa Kang, ifølge South China Morning Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer