Den egyptiske milliardæren har sett nok: Spør Hellas og Italia om å få kjøpe øy for å huse flyktninger

- De behandles som kyr.

VIL KJØPE ØY: Den egyptiske milliardæren Naguib Sawiris frir til greske og italienske myndigheter. Han vil kjøpe ei øy hvor han kan huse mennesker som er på flukt. Foto:  REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB Scanpix
VIL KJØPE ØY: Den egyptiske milliardæren Naguib Sawiris frir til greske og italienske myndigheter. Han vil kjøpe ei øy hvor han kan huse mennesker som er på flukt. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den egyptiske miiliardæren Naguib Sawiris (61) uttalte nylig i et tv-intervju at han vil gå til greske og italienske myndigheter og spørre om de ikke kan selge ham ei øy hvor man kan huse den voldsomme strømmen av flyktninger, skriver sabreakingnews.co.za.

- Det er viktig at flyktningene behandles som mennesker. nå blir de behandlet som kyr, sier telekom-milliardæren som ifølge Forbes er god for rundt tre milliarder amerikanske dollar.

Sawiris mener ei flyktningøy kan være en midlertidig løsning. Folk kan settes i arbeid med husbygging og bygging av skoler, universiteter og sykehus, mener han.

- Selvfølgelig mulig - Og hvis ting blir bedre, så kan jo den som måtte ønske det dra tilbake til hjemlandet sitt, sier den velbeslåtte forretningsmannen.

Sawiris innser dog at planen hans kan være utfordrende med tanke på grenseoppdragning og tollregulativer.

- Men selvfølgelig er det mulig. Det finnes dusinvis av forlatte øyer hvor det er plass til hundretusenvis av flyktninger, sier Sawiris til AFP News.

Forretningsmannen mener ei øy utenfor Hellas eller Italia vil koste alt fra ti til hundre millioner dollar.

- Hovedinvesteringen vil likevel ligge i infrastruktur, sier Sawiris.

2300 døde Mer enn 2300 båtflyktninger har dødd i sitt forsøk på å nå Europa bare siden januar i år. Mange av dem kommer fra Syria. Den siste uka har hele verden grått over bildene av vesle Aylan Kurdi (3) som ligger død på stranda i Bodrum i Tyrkia med ansiktet ned i sanden.

Gutten var en av 12 flyktninger som druknet da båten deres sank før den nådde den greske ferieøya Kos. Ni av de 23 om bord i båten skal ha overlevd.

Bildet av vesle Aylan har gått verden rundt, og har raskt blitt et symbol på den forferdelige flyktningkrisa.

Antall flyktninger og migranter som har tatt seg til Europa i år fra Syria, Irak, Pakistan og Afghanistan har slått alle tidligere rekorder. det er ventet at Tyskland alene vil ta imot 800 000 flyktninger.

Ifølge AFP har den store økningen av asylsøkere skapt gnisninger i EU, ettersom andre land ikke er like villige til å akseptere flyktninger som Tyskland.