Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den «eksemplariske» fangen lurte alle

Gravde seg ut av Gjøvik fengsel. Justisdepartementet erkjenner at noen fengsel har dårlig standard.

ETTERLYST: Politiet har nå etterlyst Nikolin Kasa. Foto: Politiet
ETTERLYST: Politiet har nå etterlyst Nikolin Kasa. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Rømlingen Nikolin Kasa (30) oppførte seg bra og deltok kontruktivt på aktiviteter i Gjøvik fengsel. Han fikk derfor en spesialcelle i fengselet forbeholdt for tillitsfanger.

- Han oppførte seg eksemplarisk og vi har ingenting å utsette noe på, sier fengelsleder Hans Grøndal til Dagbladet.

Spesialcelle Fra spesialcella i første etasje klarte Kasa å komme seg ut ved å grave et hull med et rør fra en kontorstol, og bruke et speil for å dekke over gjennom graveøktene.

- Cella han rømte fra er unik i forhold til lokalisering, og er en av to dedikert til tillitsfanger. Det betyr at de har mer frie forhold, sier Grøndal.

Kasa er siktet for medvirkning til innførsel av sju kilo heroin fra Sverige til Norge i juli 2010.

Undersøker andre celler Fengselslederen bekrefter at de har undersøkt andre celler for å avdekke om flere har forsøkt å gjøre noe tilsvarende.

- Vi har åpenbart gjort slike undersøkelser, sier Grøndal.

- I tillegg til at det pågår en politietterforskning, har vi et behov for å kartlegge hvor svikten har gjort. Vi ønsker å være bedre rusta til å hindre gjentakelse, og vil undersøke om vi har gode nok rutiner eller om man har sviktet til etterlevelse av rutinene, fortsetter han.

Redskapet Kasa brukte til å grave hullet i veggen var et rør fra en kontorstol. Ifølge Grøndal er det bare på de cellene tilrettelagt for tillitsfanger det finnes slike stoler.

Gammelt bygg - Fengselet er jo også et gammelt bygg, og sett i lys av det som har skjedd er det ting vi kan gjøre for å hindre gjentakelse. Han brukte en del fra en gammel kontorstol på en snedig måte, konkluderer han.

Hullet han har gravd i veggen er på 30 ganger 40 centimeter, og veggen er 60 centimeter tykk. Han har bare vært på den aktuelle cella i 14 dager, så gravearbeidet har gått relativt fort.

Etter å ha gravd seg ut klokka 00.44 natt til søndag, klatret albaneren opp ett piggtrågjerde. Der klippet han av en piggtråd, og hoppet ut i Hunnsveien og ut i friheten.

Hjelp fra nettverk I 8.30-tida skal albaneren ha tatt flybussen fra Gjøvik til Gardermoen. Nå er han fremdeles sporløst forsvunnet.

- Vi har satt i gang tiltak som å sikre oss elektroniske spor og overvåkning, men har hittil ikke noe konkret, sier politiadvokat Kristin Røhne til Dagbladet.

Hovedetterforsker Dag Eirik Ekeli sier at de går gjennom omfattende overvåkningsmateriale fra Gardermoen.

- Vi vet også at han har et nettverk i flere europeiske land som han kan kontakt og få bistand fra, sier Ekeli til Dagbladet.

Norsk politi har vært i kontakt med politimyndighetene i de respektive landene.

Ekeli tror ikke han fikk hjelp av nettverket under selve rømmingen.

RØMTE: Fra sin spesialcelle på Gjøvik fengsel klarte Nokolin Kasa (30) å rømme ut til Hunnsveien. Foto: 1881-kart.
RØMTE: Fra sin spesialcelle på Gjøvik fengsel klarte Nokolin Kasa (30) å rømme ut til Hunnsveien. Foto: 1881-kart. Vis mer

- Det virker ikke sånn, blant annet fordi han ble observert på en buss. Men om han fikk hjelp til å få reisedokumenter på Gardermoen kan ikke utelukkes, sier Ekeli.

Erkjenner dårlig standard Justisdepartementet erkjenner at det er noen fengsel som ikke har god nok standard.

- Sikkerheten i norske fengsler er god, og at fanger rømmer er ikke noe dagligdags affære, understreker statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) ved Justisdepartementet.

- Men vi har mange gamle fengsler fra 1800-tallet som man kanskje ikke kan drifte på den måten man vil gjøre, og ikke har moderne standard slik som i Halden, Ringerike og Bergen - uten at det betyr at man kan grave seg ut, fortsetter han.

Moland Pedersen påpeker at man er i gang med en gjennomgang for å se om man trenger eventuelle utbedringer eller utskiftninger.

- Gjennomgangen tar for seg alder på bygget og hvilke utfordringer man har i forhold til vedlikehold, standard og sikkerhet. Den tar også for seg hvor man bør starte med utskifting først.

Gjør inntrykk Han erkjenner at rømmingen fra Gjøvik fengsel gjør inntrykk.

- Det gjør noe med at man blir mer opptatt av sikkerhet. Jeg vil tro at man har hatt en gjennomgang av rutinene ved fengselet - om det burde blitt oppdaget eller ikke. Det er naturlige spørsmål når slike ting skjer, sier Moland Pedersen til Dagbladet.

Han understreker at det ikke finnes noen indikasjoner på at norske fengsels standard går utover befolkningens sikkerhet.

- Denne episoden er uheldig og skulle vært unngått, men det handler om hvor man setter ulike kriminelle, sier Moland Pedersen og viser til at de farligste fangene holdes ved Ringerike, som har landets høyeste sikkerhetsnivå.

IKKE TILFREDSSTILLENDE: - Vi har mange gamle fengsler fra 1800-tallet som man kanskje ikke kan drifte på den måten man vil gjøre. Foto
IKKE TILFREDSSTILLENDE: - Vi har mange gamle fengsler fra 1800-tallet som man kanskje ikke kan drifte på den måten man vil gjøre. Foto Vis mer