Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den ekte Da Vinci-koden

Små tall og bokstaver funnet i Mona Lisas øyne.

EN EKTE DA VINCI-KODE: Kunsthistorikere har funnet små tall og bokstaver i øynene på Mona Lisa. Foto: AFP PHOTO / V.A. SOLE / ESRF
EN EKTE DA VINCI-KODE: Kunsthistorikere har funnet små tall og bokstaver i øynene på Mona Lisa. Foto: AFP PHOTO / V.A. SOLE / ESRF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunsthistorikere står nå overfor et ekte Da Vinci-mysterium etter å ha oppdaget små tall og bokstaver i øynene på den berømte Mona Lisa.

Leonardo Da Vincis 500 år gamle kunstverk fra renessansen har lenge vært forbundet med et mysterium, da kvinnen med det lille smilets identitet ennå ikke er sikker.

Bildet spiller også en sentral rolle i Dan Browns suksessbok «Da Vinci-koden», som i 2006 ble til film med Tom Hanks i hovedrollen. Hanks rollekarakter tolker hemmelige beskjeder som er gjemt i Mona Lisa-bildet og flere andre kjente Da Vinci-kunstverk.

Nå har medlemmer av Italias najonale komité for kulturell arv funnet ut at små tall og bokstaver kan ses i Mona Lisas øyne, skriver The Daily Mail.

- Symbolene er ikke synlige for det blotte øye, men med et sterk forstørrelsesglass kan de ses svært tydelig. I høyre øye kan man se bokstavene LV, som kan stå for navnet hans. I venstre øye er det andre symboler som vi ennå ikke vet hva er, sier Silvano Vincenti til The Daily Mail.

Tallet 72 - Det er veldig vanskelig å se symbolene tydelig. Bildet er nesten 500 år gammelt, så det er ikke så klart og tydelig som det var da det ble malt. I bakgrunnen kan man se tallet 72. det kan også være bokstaven L og tallet 2, fortsetter han.

Vincenti har reist til Paris for å undersøke bildet i Louvre-galleriet hvor det stilles ut.

- Det er merkelig at ingen har oppdaget disse symbolene tidligere, sier han.

Vincenti er en del av gruppa som har bedt franske myndigheter om tillatelse til å grave opp graven til Da Vinci. De vil se om hodeskallen hans er der slik at de kan rekonstruere ansiktet hans og dermed finne ut om det kjente maleriet er et selvportrett.

Flere historikere tror nemlig at Da Vincis forkjærlighet for gåter fikk ham til å male seg selv som en kvinne, og at det kjente maleriet derfor er et selvportrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!