Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den eldste bygningen på historisk gård totalskadd

- Tragedie, sier eieren av Nedre Foss gård. Nylig pusset opp for 50 millioner kroner.

 DAGGRY NYTTÅRSAFTEN:  Dette synet møtte nabolaget på Grünerløkka da store brannmannskaper fortsatt holdt på med slokking ved brannen på Nedre Foss gård ved 09-tiden torsdag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
DAGGRY NYTTÅRSAFTEN: Dette synet møtte nabolaget på Grünerløkka da store brannmannskaper fortsatt holdt på med slokking ved brannen på Nedre Foss gård ved 09-tiden torsdag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taket på historiske Nedre Foss Gård har rast sammen og store deler av Grünerløkkas eldste herskapsbygning er ødelagt i brannen som startet onsdag kveld.

SISTE: Dagbladets reporter ved Nedre Foss Gård har snakket med fagansvarlig for Oslo brannvesen på stedet, Jarle Gustavsen.

Han forteller at de fremdeles har stor beredskap på stedet.

- Det har vært en veldig strevsom natt. Nå har vi røkydykkere inne i bygget, og kommer til å være her utover dagen. Store deler av bygget er totalskadd, sier Gustavsen.

- Blir det noe igjen å restaurere?

-Det vil jeg ikke spekulere i.

Eldste bygningen

- Klokka 07.33 meldte våre mannskaper på brannstedet at de har hva de kaller «noenlunde kontroll». Det jobber fortsatt om lag 30 mann på brannstedet. Det vil fortsette i mange timer, og slokningsarbeidet har ennå ikke kommet til den fasen vi kaller etterslokking, sier vaktkommandør Stig Duaas i Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet ved 08.30-tiden.

Den eldste bygningen i nordre del av anlegget er totalskadd.

- Den søndre delen av gården pluss et nybygg med mikrobryggeri ser ut til å være berget, sier vaktkommandør Duaas.

Ifølge NRK Østlandssendingen er det fasaden ut mot Akerselva og mot Cubaparken som er mest ødelagt.

Herregården, offisielt bygd tidlig på 1800-tallet med spor tilbake til 1600-tallet, ble pusset opp for om lag 50 millioner kroner av eierselskapet Eiendomsspar.

Historikere har registert virksomhet på tomta i det som nå er Nordre gate helt siden 1200-tallet , da som mølle for korntransporter som kom opp Akerselva.

Eies av Christian Ringnes

Bygningen eies av selskapet Eiendomsspar, og administrerende direktør Christian Ringnes ble orientert om brannen onsdag kveld.

- Det er en tragedie. Vi har eid den eiendommen i cirka 20 år. Bygningen ble restaurert ferdig i mai og ble en veldig populær restaurant, forteller Ringnes til NTB.

Den profilerte investoren opplyser at det er brukt i overkant av 50 millioner kroner på oppussing.

44 personer — 29 gjester og 15 ansatte — måtte evakueres fra restauranten. Alle er gjort rede for. To brannfolk sjekkes av helsepersonell etter mistanke om lettere røykskader.

For bare tre dager siden ble restauranten kåret til årets nykommer av nettsetdet osloby.no.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slokkingen har vært krevende fordi det brant i en rekke hulrom, og brannvesenets arbeid fortsatte utover natta og morg.

 RAST SAMMEN:  Taket på Nedre Foss gård i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo har rast sammen torsdag morgen - her fra slokningsarbeidet natt til torsdag.Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix.
RAST SAMMEN: Taket på Nedre Foss gård i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo har rast sammen torsdag morgen - her fra slokningsarbeidet natt til torsdag.Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokka 20, skriver NTB.

Tolv brannbiler var da på stedet, og brannvesenet at har revet og laget branngater i bygningen.

- Røykdykkerne har gjennomført langt over 100 dykk. Mye av brannen er slått ned, men vi har fortsatt ikke kontroll. Store deler av bygningen er skadd, men vi gjør det vi kan for å berge det som kan berges, opplyste Oslo brann- og redningsetat ved 0.30-tiden natt til torsdag.

 PUSSET OPP:  Slik sto Nedre Foss gård i slutten av april 2015 da oppussingen var i sluttfasen. Foto: Rolf Øhman, Aftenposten/NTB Scanpix.
PUSSET OPP: Slik sto Nedre Foss gård i slutten av april 2015 da oppussingen var i sluttfasen. Foto: Rolf Øhman, Aftenposten/NTB Scanpix. Vis mer
 NY RESTAURANT:  Uterestauranten på nyoppussede Nedre Foss gård blir klargjort 29. april i år for sommeråpning. Foto: Rolf Øhman, Aftenposten/NTB Scanpix.Oslo.
NY RESTAURANT: Uterestauranten på nyoppussede Nedre Foss gård blir klargjort 29. april i år for sommeråpning. Foto: Rolf Øhman, Aftenposten/NTB Scanpix.Oslo. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media