Den ellevte spøkelsesbåten hadde tre døde ombord

Fremmede bokstaver kan løse mysterier langs Japans kyst.

 ELLEVE BÅTER - 20 DØDE:  Japanske etterforskere jobber for å sikre spor i den ellevte uidenfiserte båten på rad, som ble tauet inn til Sakai tirsdag. Foto: AFP.
ELLEVE BÅTER - 20 DØDE: Japanske etterforskere jobber for å sikre spor i den ellevte uidenfiserte båten på rad, som ble tauet inn til Sakai tirsdag. Foto: AFP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elleve spredte funn av drivende, gamle trebåter med i alt 20 uidentifiserte døde mennesker om bord, har bygd seg opp til et mysterium langs vest- og sørvestkysten av Japan de siste to månedene.

Den foreløpig siste av «spøkelsesbåtene» ble observert i Japanhavet om lag 100 kilometer fra land, og ble tauet til havn av japansk kystvaktvakt i Fukui ved Osaka-bydelen Sakai.

I oppløsning TV-kanalen TBS melder at tre døde mennesker i båten har ligget der så lenge at de var gått i oppløsning.

Den japanske statskringkasteren NHK har ifølge nyhetsbyrået AFP observert rester av klær og skriverier om bord med koreanske bokstaver.

Og nettopp spor av koreanske bokstaver i flere av båtene, flere av dem svært medtatt og såvidt flytende, har utløst teorier i japanske medier om at de mystiske båtene kan være nordkoreanske fiskefartøy som har tøyet sjødyktigheten for langt i jakt på mat fra havet.

Avlingssvikt Japansk kystvakt og fiskeriekspertise sier til NHK at dårlige utstyrte fiskebåter fra det isolerte landet har tatt stadig større sjanser den siste tiden etter avlingssvikt og jordbruket - og derav matmangel.

Der den ellevte og foreløpig siste båten ble funnet tirsdag, er det nærmere tusen kilometer til nordkoransk havn.

Japanske myndigheter jobber med å finne båtenes hjemmehavner og analysere biologiske spor av de døde.