UTVIDET MED BETONG OG STÅL: Korallrevet befinner seg så vidt over havoverflaten og ved hjelp av menneskelig hjelp. Japan har brukt over 600 millioner dollar for å forsvare korallrevet mot havet og utvide øygruppa med betong og stål, skriver Foreign Policy. Foto: AFP/SCNANPIX
UTVIDET MED BETONG OG STÅL: Korallrevet befinner seg så vidt over havoverflaten og ved hjelp av menneskelig hjelp. Japan har brukt over 600 millioner dollar for å forsvare korallrevet mot havet og utvide øygruppa med betong og stål, skriver Foreign Policy. Foto: AFP/SCNANPIXVis mer

Den enda mindre steinen Kina og Japan slåss om

Disse betongblokkene gjør at Japan kan kreve et enormt havareal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har øystriden mellom Kina og Japan eskalert. I går brøyt det ut full vannkrig etter at Taiwan også kastet seg inn i striden.

Striden handler om Senkakuøyene og blusset opp etter at den japanske staten kjøpte øyene fra en privat japansk eier.

De ubebodde øyene, som kalles Senkaku av japanerne, og Diaoyutai av kineserne, har vært under japansk administrasjon siden 1895. Striden står først og fremst om mulige olje- og gassforekomster rundt øyene.

Enda mindre øy-strid Mandag tok fire kinesiske marinefartøyer seg inn i farvannet rundt øyene, noe som førte til at Japan leverte inn en formell protest.

Men Senkaku/Diayutai-øyenene er ikke de enestene øyene kineserne og japanerne slåss om. I går skrev det amerikanske tidskriftet Foreign Policy om Okinotorishima-øyene.

Korallrevet befinner seg så vidt over havoverflaten, ved hjelp av menneskelig hjelp. Japan har brukt over 600 millioner dollar for å forsvare korallrevet mot havet og utvide øygruppa med betong og stål, skriver Foreign Policy.

Plantet koraller For flere år siden dro de japanske fiskerimyndighetene til korallrevet og plantet ekstra koraller rundt øygruppe for å beskytte den bedre. Dette er spesielt stormfull del av Stillehavet, skriver Foreign Policy.

På tross av den japanske innsatsen er de to knausene som stikker opp av vannet så små ved høyvannet at man «bare får plass til to dobbeltsenger», ifølge Foreign Policy. Og nå er de to knausne truet av stigende havnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til Senkau/Diayutai-øyene står ikke her striden om øyene, men området rundt. Kina ønsker ikke Okinotorishima-øyene.

Men på grunn av korallrevet kan Japan kreve 388.000 kvadratkilometer, strategisk beliggende mellom Taiwan og USAs militærbase i Guam.

Strid om olje og gass Kina har blitt kritisert av Japan for å måle havbunnen i området. Kina mener at Okintorishima ikke er øyer, men bare noen steiner, og at Japan dermed ikke kan kreve en egen økonomisk sone rundt øyene. Økonomisk sone er en havsone der en kyststat har suverene rettigheter over naturressursene i sjøen, på og under havbunnen.

Kyststatenes rett til å opprette økonomiske soner er nedfelt i FNs havrettskonvensjon. Sonen kan strekke seg ut til 200 nautiske mil fra grunnlinjen, det ble allment akseptert under FNs havrettskonferanse.

I likhet i striden rundt Senkau-/Diayutai-øyenen vil også området rundt dette korallrevet kunne gi tilgang til olje- og gassreserver.

STRATEGISK: på grunn av korallrevet kan Japan kreve 388.000 kvadratkilometer, strategisk beliggende mellom Taiwan og USAs militærbase i Guam. Foto: AFP/SCANPIX
STRATEGISK: på grunn av korallrevet kan Japan kreve 388.000 kvadratkilometer, strategisk beliggende mellom Taiwan og USAs militærbase i Guam. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer