Den ene blir kalt «cockpit-casanova», mens den andre hadde flysimulator hjemme

Kaptein Zaharie Ahmad Shah (53) og co-pilot Fariq bin Ab Hamid (27) blir etterforsket av politiet i Malaysia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rutinert pilot som er opptatt av sikkerhet om bord. Eller var han involvert i forsvinningen av Malaysia Airlines flight MH370?

Det er spørsmålet etterforskere jobber på spreng med akkurat nå.

Det eneste etterforskerne er sikre på, er at Malaysia Airlines-flyet har forsvunnet som resultat av en villet handling. Under en pressekonferanse i dag ble det klart at mistanken mot pilotene øker fordi flyets kommunikasjonssystemer ble slått av før siste radiokontakt der ordene «Ok, god natt», ble sagt fra cockpit.

Politiet i Malaysia har saumfart boligene til kaptein Zaharie Ahmad Shah (53) og co-pilot Fariq bin Ab Hamid (27) på jakt etter svar.

Hvem er kaptein Shah? Av venner blir kaptein Shah beskrevet som en svært dedikert pilot og flyentusiast, og en mann som er opptatt av flysikkerhet. Shah hadde flydd 18 365 timer da flyet forsvant.

I boligen fant politiet en påkostet flysimulator, som han har lagt ut bilder av på nettet. Blant annet skriver han på et tysk flysimulator-forum hvordan han har bygd simulatoren ved hjelp av seks skjermer og en datamaskin spekket med siste skrik innenfor skjermkort, prosessorer og liknende.

På forumet skriver han at han er på utkikk etter venner for å dele lidenskapen, men brukeren har bare skrevet ett innlegg på forumet.

53-åringen ble født i delstaten Penang nord i Malaysia, og blir beskrevet som aktive i samfunnet. Ifølge en venn hadde han denne uka planlagt å delta på et opplegg for trengende barn på en kjøpesentertur.

Shah støttet opposisjonen i Malaysia, noe som har ført til spekulasjoner rundt muligheten for at Shah kan ha gjort noe med flyet i politisk protest.

SAUMFARTE HUS: Her kjører en politibil ut vaktposten foran boligområdet Malaysia Airlines-pilot Zaharie Ahmad Shah eier et hus i Shah Alam, utenfor Kuala Lumpur. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
SAUMFARTE HUS: Her kjører en politibil ut vaktposten foran boligområdet Malaysia Airlines-pilot Zaharie Ahmad Shah eier et hus i Shah Alam, utenfor Kuala Lumpur. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

I en artikkel i den britiske avisa Sunday Mirror kommer det fram at han var en tilhenger av opposisjonslederen Anwar Ibrahim - som ble pågrepet for homoseksualitet bare timer før flyet forsvant.   

Men avisa har også intervjuet vennen Peter Chong, som insisterer på at teoriene om at Shah kan ha vært delaktig i forsvinningen ikke kan stemme.

- Jeg tror ikke han var involvert på noen måter. Om jeg hadde gått om bord et fly og fikk velge pilot, hadde jeg valgt kaptein Zaharie, sier han.

Medier i Malaysia har skrevet at kapteinens kone og tre barn bare dager før flyet forsvant skal ha flyttet ut av familiens hjem i Shah Alam, like utenfor Kuala Lumpur. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Hvem er co-piloten? Co-pilot Fariq bin Ab Hamid (27) hadde langt mindre erfaring enn kaptein Shah. Han ble ansatt i Malaysia Airlines i 2007, som 20-åring, og hadde 2763 timer bak seg i cockpit.

STØTTET OPPOSISJONSLEDER: Kaptein Zaharie Ahmad Shah støttet opposisjonslederen Anwar Ibrahim, som like før flyet forsvant ble pågrepet for homoseksuelle handlinger. Det har derfor kommet spekulasjoner om han kan ha utført en politisk protest. Foto: AP Photo/Lai Seng Sin/NTB Scanpix
STØTTET OPPOSISJONSLEDER: Kaptein Zaharie Ahmad Shah støttet opposisjonslederen Anwar Ibrahim, som like før flyet forsvant ble pågrepet for homoseksuelle handlinger. Det har derfor kommet spekulasjoner om han kan ha utført en politisk protest. Foto: AP Photo/Lai Seng Sin/NTB Scanpix Vis mer

Han blir beskrevet som en dyktig medarbeider, og fikk skryt da CNN-profilen Richard Quest var om bord på et Boeing 777-200 for å lage en reportasje til programmet Business Traveler på CNN. Quest sa at 27-åringen sammen med piloten hadde gjort en perfekt landing.

Men han har også vært i søkelyset for et mulig sikkerhetsbrudd, og har blitt kalt «cockpit-casanova» etter at en kvinne tirsdag sto fram på australsk TV og sa at hun og en venninne hadde blitt invitert til cockpiten av Hamid og kapteinen.

- Gjennom hele flyturen pratet de med oss, og de røyket faktisk i løpet av turen. De var litt sleipe, og ba oss om å gjøre om på turen vår slik at vi ble noen ekstra netter i Kuala Lumpur, sier sørafrikanske Jonti Roos i et eksklusivt intervju med australske Channel 9.

På kanalens nettsider poserer hun og ei venninne sammen med  Hamid og kapteinen.

TOK MED SEG BEVIS: Her tar etterforskere med seg poser fra huset til co-pilot Fariq Abdul Hamids hus i Shah Alam, like utenfor Kuala Lumpur. Foto: EPA/Ahmad Yusni/NTB Scanpix
TOK MED SEG BEVIS: Her tar etterforskere med seg poser fra huset til co-pilot Fariq Abdul Hamids hus i Shah Alam, like utenfor Kuala Lumpur. Foto: EPA/Ahmad Yusni/NTB Scanpix Vis mer

Malaysia Airlines opplyser at det er et klart sikkerhetsbrudd å ha andre personer i cockpiten, og har sagt at de er sjokkerte over påstandene.

Flere av hans venner og bekjente har gått ut og rast mot påstandene. Blant annet sier Ahmad Sarafi Ali Asrah, som leder en moske Hamid pleide å dra til, at han var en bra mann og en bra muslim.

- Denne historien henger ikke på greip, og jeg føler det bare er et forsøk på å sverte Fariq og flyselskapet. Han er en bra mann som holder lav profil, sier Asrah. 

Omfattende etterforskning I tillegg til å saumfare livene til Shah og Hamid, har myndighetene i Malaysia også søkelyset mot passasjerer og kabinansatte om bord det forsvunnede Boeing 777-flyet. I tillegg har de sett nærmere på bakkemannskapet på flyplassen i Kuala Lumpur.

Samtidig med kriminaletterforskningen, deltar hele 25 land nå i en omfattende leting etter flyet.

«COCKPIT-CASANOVA»?
«COCKPIT-CASANOVA»? Vis mer