Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den ene er Putins «personlige bankmann», to andre er hans judokamerater

Den fjerde og rikeste solgte unna aksjer til svensk forretningspartner dagen før han ble plassert på sanksjonslista.

135,5 MILLIARDER: Gennadij Timsjenko (t.h), brødrene Boris og Arkadij Rotenberg og Yuri Kovalsjuk har til sammen en formue på 135,5 milliarder. Nå har de blitt plassert på sanksjonslistene på grunn av sitt tette forhold til Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
135,5 MILLIARDER: Gennadij Timsjenko (t.h), brødrene Boris og Arkadij Rotenberg og Yuri Kovalsjuk har til sammen en formue på 135,5 milliarder. Nå har de blitt plassert på sanksjonslistene på grunn av sitt tette forhold til Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tillegg til politiske og militære sjefer i Russland og på Krimhalvøya, er det en rekke forretningsfolk som nå blir utsatt for straffetiltak fra EU og USA som følge av Russlands annektering av Krim.

Sent torsdag kveld ble EUs sanksjonsliste ytterligere skjerpet. I alt står 33 personer nå på EUs sanksjonsliste, mens rundt 30 også står på USAs liste.

Her er noen av forretningsfolkene som blir utsatt for straffetiltakene:

Solgte aksjer dagen før sanksjoner Gennadij Timsjenko er en av Russlands mektigste menn, og skal ha tette bånd til president Vladimir Putin. Ifølge Forbes har han en formue på 15,9 milliarder dollar, altså nesten 93 milliarder kroner.

Forretningsmannen har store eierandeler i flere store selskaper innenfor olje, energi, transport og infrastruktur. Blant annet var han med å starte energigiganten Gunvor Group sammen med svenske Torbjörn Törnqvist. Han har også aksjeposter i naturgass-selskapet Novatek og jernbaneselskapet Transoil.

Mye tyder på at Timsjenko skjønte hva som kom til å skje da EU og USA truet med sanskjoner. Onsdag - dagen før han ble plassert på sanksjonslistene - solgte nemlig Timsjenko sin eierandel på 43 prosent i Gunvor Group til svenske Törnqvist.

- Vi hadde forberedt eierskiftet i tilfelle Timsjenko kunne bli involvert i straffereaksjonene, men timingen til amerikanske myndigheter kom som en overraskelse på oss, sier selskapet.

Selskapet skriver i en pressemelding at transaksjonen av aksjene skjedde for å sikre en uforstyrret drift av selskapet.

Amerikanske myndigheter har hevdet at Vladimir Putin har personlige investeringer i Gunvor Group, og mener han kan ha tilgang til selskapets midler. Energigiganten benekter ifølge Financial Times dette, og sier at Putin verken har eller har hatt eierskap, og benekter også at han direkte eller indirekte nyter godt av selskapets midler.

Putins judo-kamerater Milliardær-brødrene Arkadij og Boris Rotenberg har også blitt svartelistet.

De to har tjent store penger på statlige entreprenør- og anleggstjenester, uten at budrunder har vært involvert, blant annet i forbindelse med OL i Sotsji. Brødreparet har også fått store kontrakter fra den russiske energigiganten Gazprom.

BLIR FORDØMT AV VESTEN: Russlands president Vladmir Putin og vennene hans blir utsatt for sanksjoner som følge av annekteringen av Krim. Her ser han på judo under sommer-OL i London i 2012. Foto: AP Photo/Paul Sancya/NTB Scanpix
BLIR FORDØMT AV VESTEN: Russlands president Vladmir Putin og vennene hans blir utsatt for sanksjoner som følge av annekteringen av Krim. Her ser han på judo under sommer-OL i London i 2012. Foto: AP Photo/Paul Sancya/NTB Scanpix Vis mer

De to har eierandeler i SMP Bank og SGM Group. Arkadij har ifølge Forbes en formue på fire milliarder dollar, altså over 24 milliarder kroner. Broren Boris har en formue på 1,7 milliader dollar, altså over 10 milliarder kroner.

De to skal også ha trent judo med Vladimir Putin, og skal være i hans innerste sirkel. Boris er visepresident i judoforeningen i Russland, mens Arkadij i fjor ble med i styret i Det internasjonale judoforbundet.

Putins «personlige bankmann» Milliardæren Yuri Kovalsjuk, som er styreleder og hovedaksjonær i Bank Rossiya, er en del av Vladimir Putins innerste sirkel.

Amerikanske myndigheter ser på ham som en «personlig bankmann» for høytstående russiske tjenestemenn, inkludert den russiske presidenten.

Ifølge Forbes har han en formue på 1,4 milliarder dollar, altså nesten 8,5 milliarder kroner.

Også banken er på sanksjonslista. Amerikanske myndigheter kaller Bank Rossiya en «personlig bank» for høytstående tjenestemenn i Russland.

Banken er Russlands 17. største bank med en forvaltningskapital på rundt 10 milliarder dollar, og skal ifølge amerikanske myndigheter ha flere relasjoner til banker i USA, Europa og andre steder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!