Drepte 27 i skoleskytinger:

Den ene risikerer dødsstraff, mens den andre slipper

To lovendringer de siste 13 åra sørger for at de to skoleskytterne kan behandles forskjellig.

CALL 911: Politiet har frigitt lydopptak fra den dramatiske skoleskytingen ved Parkland skole. Video: BROWARD SHERIFF'S OFFICE HANDOUT NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag gikk Dimitrios Pagourtzis (17) inn på Santa Fe High School i Texas hvor han skjøt og drepte 10 personer. I februar mistet 17 personer livet da Nikolas Cruz (19) benyttet seg av samme metode på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland. Bare én av dem risikerer dødsstraff.

Begge sakene har rystet USA det siste året, og sparket liv i den endeløse våpendebatten. Samtidig har de gitt oss utallige hjerteskjærende historier fra overlevende og pårørende.

Overlevende og pårørende

Blant dem finner vi Sadie Baze, moren til Shana Fisher, som var én av de ti personene som mistet livet fredag. Hun hevder at datteren for omtrent ei uke siden skal ha fortalt masseskytteren at hun ikke ville bli med ham på stevnemøte.

Grunnen til det skal ha vært at Pagourtzis skal ha datet bestevenninnen hennes tidligere, som videre skal ha gjort det klart overfor Bazes datter at «man dater ikke sine venners ekskjærester», hevder Sadie Baze overfor CNN.

De resterende ofrene for 17-åringens handlinger er sju elever og to lærere ved skolen. I tillegg ble minst 13 personer skadd.

Til sammenlikning krevde Nikolas Cruz' handlinger 17 liv, samtidig som 17 personer ble alvorlig skadd. Likevel risikerer Cruz å tilbringe resten av like bak lås og slå, mens Pagourtzis kan prøveløslates når han fyller 57.

Drapsmenn: Nikolas Cruz (t.v) utførte en skoleskyting i februar, og risikerer dødsstraff. Mens Dimitrious Pagourtzis gjorde det samme fredag og kan prøveløslates når han fyller 57. Foto: Politiet
Drapsmenn: Nikolas Cruz (t.v) utførte en skoleskyting i februar, og risikerer dødsstraff. Mens Dimitrious Pagourtzis gjorde det samme fredag og kan prøveløslates når han fyller 57. Foto: Politiet Vis mer

Lovendringer

Det skyldes to lovendringer i amerikanske domstoler de siste 13 åra. Først ble det bestemt at ingen som er under 18 år i dét de utfører den kriminelle handlingen, skal straffes med henrettelse.

I 2012 ble det bestemt at ingen under samme alder skulle sone livstidsstraff uten muligheten til prøveløslatelse. Like etterpå bestemte staten Texas at alle drapsdømte, til og med mindreårige, skal sone minst fire tiår i fengsel.

Det betyr at Pagourtzis (17) kan prøveløslates i en alder av 57, mens Cruz (19) risikerer dødsstraff bare fordi han er to år eldre.

Det er likevel noe tvil rundt tilfellet til 17-åringen, ifølge New York Post. De har snakket med Robert Dunham ved Informansjonsenteret for dødsstraff, og han tviler på at Texas vil prøveløslate en massemorder som Pagourtzis. Likevel kan han ikke være helt sikker, ettersom loven er så fersk at ingen har sonet så lang tid ennå.

I HAVE A DREAM: Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal må ty til tårene når han ser Martin Luther King jr. sitt barnebarn tale for våpenmotstanderne. I samme slengen sammenligner han den unge jenta med sin legendariske bestefar. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Vil bevæpne lærere

Da våpendebatten stormet som verst, gikk Donald Trump ut og lovte at han skulle forsvare sine innbyggeres rett til å bære et våpen så lenge han er president. Blant annet trakk presidenten fram Bataclan-skytingen i 2015 som et skrekkeksempel på risikoen ved et strengt våpenregulert samfunn.

- De tok seg tid, og skjøt en etter en. Kom hit, pang, kom hit, pang, kom hit, pang. En av de overlevende har fortalt at det føltes som det varte for evig. Men hvis en person hadde vært der med et våpen, og siktet tilbake, så ville terroristene rømt eller blitt skutt, og vil ville hatt en helt annen historie, sa Trump.

Han talte også for å væpne lærere.

- Ingenting er en større invitasjon enn et skilt på en skole som sier «våpenfri sone». Det er som å si kom inn og ta oss. Så både lærere og vakter må kunne bære våpen, sa presidenten.

Tok forholdsregler

Washington Post skriver at på Santa Fe-skolen hadde de tatt alle forholdsregler. De hadde en beredskapsplan mot skyting og to bevæpnede vakter. I tillegg bestemte skolen seg i fjor høst for å gå med på å bevæpne lærere, en ordning som fortsatt står på vent.

Likevel klarte de ikke å stoppe massedrapsmannen.

- Førsteinntrykket mitt er at våre retningslinjer og prosedyrer fungerte, sier J.R Norman, leder for distriktets skolestyre.

- Når det er sagt, så er det slik at om noen ønsker å gå inn på en skole og skape kaos, er det ikke noe vi kan gjøre med det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer