Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den ene slipper varetekt

Indre Sogn forhørsrett sa i ettermiddag nei til å varetektsfengsle den ene 17-åringen som er siktet for forsettlig drap på Arve Beheim Karlsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten påkjærte kjennelsen på stedet, og 17-åringen skal derfor sitte i varetekt i Ålesund til Gulating lagmannsrett har behandlet kjæremålet.

Dersom han løslates, har han frivillig gått med på å ha daglig meldeplikt for politiet.

- Retten fant at vilkårene for varetekt ikke var oppfylt. Jeg mener det var en riktig avgjørelse å ikke gjøre dette til noe mer enn det er. Familien hans ble svært glade, sier 17-åringens forsvarer, Odd Arne Nilsen.

Samtykket i fengsling

Den andre 17-åringen, som nå får Tor Erling Staff som forsvarer, hadde samtykket i varetektsfengsling.

Han skal sitte i varetekt i Hønefoss i inntil fire uker med brev- og besøksforbud.

Årsaken til at han samtykket i varetektsfengsling, var at han ønsker å gjøre alt for å medvirke til at saken blir oppklart, opplyser hans tidligere forsvarer Anders Folkman.

- Men han innrømmer ikke noe annet enn å ha løpt etter Beheim Karlsen, sier Folkman.

Nektet samarbeid

Advokat Odd Arne Nilsen sier at hans klient har gitt politiet en detaljert forklaring.

Under fengslingsmøtet i dag ble det ifølge Nilsen gjort klart at hans klient ville nekte å samarbeide mer med politiet dersom han ble varetektsfengslet og ikke fikk dra hjem og ta eksamen på skolen.

Advokatene Nilsen og Folkman mener det er drøyt av påtalemyndigheten å sikte 17-åringene for forsettlig drap.

Politimester Kjell Ese i Sogndal ville ikke si noe mer om grunnlaget for siktelsen.

Han understreket imidlertid at det er summen av opplysningene som er kommet fram i etterforskningen som gjorde at politiet valgte å sikte de to for forsettlig drap.

Den endelige obduksjonsrapporten er ennå ikke klar. Ese sier at det kan ta lang tid før den kommer. Han utelukker ikke at den endelige rapporten kan inneholde nye opplysninger som kaster lys på saken.

Kastet eller dyttet

Ifølge siktelsene, som er identiske for begge 17-åringene, har de kastet eller dyttet Beheim Karlsen i Sogndalselven, med den følge at han druknet.

Nilsens klient har innrømmet at han fulgte etter da kameraten hans la på sprang etter Beheim Karlsen, og at de sammen løp etter ham langs elva og til området rundt gangbrua. Han sier imidlertid at de ga opp jakten, stoppet og så Beheim Karlsen forsvinne.

Nekter

Påtalemyndigheten, ved politiinspektør Knut Erik Evju, mener også at en av de siktede tok kvelertak på Beheim Karlsen før de løp etter ham «som for å ta ham».

I siktelsen heter det videre at det ble ropt «drep han, niggeren», eller lignende.

Om dette sier Nilsen at hans klient har forklart at det aldri ble tatt noe kvelertak, men at det var en episode 5-10 minutter før de løp etter Beheim Karlsen langs elven, da hans medsiktede tok tak rundt Beheim Karlsens hals og dro ham bakover.

Nilsens klient nekter også for å ha ropt noe rasistisk etter Beheim Karlsen.

Begge de to siktede er tidligere dømt for voldshandlinger.

(NTB)