Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den ene tvillingen blir sendt ut, den andre får bli

Urettferdig og uforståelig, mener asylsøkerne Meisam og Mohsen (20).

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Meisam (t.v.) har fått oppholdstillatelse i Norge, mens tvillingbroren Mohsen har fått avslag på sin asylsøknad og skal sendes tilbake til Afghanistan. Bak medlemmer av brødrenes støttegruppe, f.v. Svein Andersen, Eli Rønning, Gullen Berg Skaaret, Ola Kvernmo, Kaisa Andersen, Bjørn Skaaret og Hans Ager. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Meisam (t.v.) har fått oppholdstillatelse i Norge, mens tvillingbroren Mohsen har fått avslag på sin asylsøknad og skal sendes tilbake til Afghanistan. Bak medlemmer av brødrenes støttegruppe, f.v. Svein Andersen, Eli Rønning, Gullen Berg Skaaret, Ola Kvernmo, Kaisa Andersen, Bjørn Skaaret og Hans Ager. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRYSIL (Dagbladet): - Det er urettferdig og uforståelig. Helt forferdelig.

Tvillingene Meisam og Mohsen (20) er oppgitte og resignerte der de står på Kaisa og Svein Andersens plen hjemme i Trysil. Meisam har fått opphold i Norge, mens Mohsen har fått avslag på asylsøknaden og blir sendt tilbake til Afghanistan om en knapp måned.

- Flau - Dette er en skam. Jeg er flau over å være norsk, slår støttespiller Eva Rønning fast.

Medlemmene av den lokale støttegruppa Tvillingene får det ikke til å stemme at de to brødrene, som kom til Norge under de samme forutsetningene, skal få ulikt svar på asylsøknaden.

Utlendingsdirektoratet (UDI) kom til at Mohsen ikke har krav på beskyttelse. Dernest slo direktoratet fast at det ikke foreligger «sterke menneskelige hensyn» eller «særlig tilknytning til riket». Nå har klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE) gitt Mohsen endelig avslag; 4. juli blir han satt på flyet til Kabul, en by han ikke har noen forbindelse til.

- Vi vil gjøre alt for å hindre at det skjer, og vurderer å saksøke staten. Kostnadene skal vi ta, sier Kaisa - som tvillingene kaller mamma.

- Hadde ingen Brødrene forteller at de i 13/14-årsalderen mistet begge foreldrene i løpet av kort tid; faren, som var politisk aktiv, ble drept - og halvannen måned seinere falt moren død om hjemme. Dermed hadde Meisam og Mohsen bare hverandre.

- Hadde vi blitt i Afghanistan, ville vi trolig mistet alt, og blitt tvunget til å leve i kloakken. Vi kunne ikke bli, sier Meisam.

Dermed flyktet brødrene til Iran. Etter en tid ble «Storebror» Mohsen arrestert av iransk politi på grunn av manglende identitetspapirer, og kastet i fengsel.

RYSTET: «Pappa» Svein Andersen (i midten) og Bjørn Skaaret er rystet over behandlingen Mohsen (t.v.) har fått av UDI og UNE. Nå gjør støttegruppa alt de kan for å forhindre at han må forlate Trysil om en knapp måned. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
RYSTET: «Pappa» Svein Andersen (i midten) og Bjørn Skaaret er rystet over behandlingen Mohsen (t.v.) har fått av UDI og UNE. Nå gjør støttegruppa alt de kan for å forhindre at han må forlate Trysil om en knapp måned. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer

Etter tre måneder i det kummerlige fengselet slapp han ut. Men da hadde broren dratt, etter å ha blitt fortalt at Mohsen var død.

- Gikk i bakken Etter en tid endte Meisam opp i Norge, og bosatte seg i Harstad. To år seinere kom Mohsen, som fulgte brorens spor, også til Norge og ble plassert på Trysil asylmottak. En ansatt ved et annet mottak skjønte hvem han var, og varslet Meisam.

- Jeg gikk i bakken da jeg fikk beskjeden om at broren min var i live, forteller han.

I et halvt år har brødrene bodd i en leilighet i Trysil sentrum. De to står hverandre svært nær.

- Hvis Mohsen må reise, reiser jeg med ham, slår Meisam fast.

Brødrene, som tilhører minoriteten hazara og sier de er ateister, frykter forfølgelse og kidnapping i det muslimske hjemlandet.

Støttegruppa er oppgitt over at tvillingenes gjensidige avhengighet til hverandre ikke har veid tungt nok til at Mohsen får bli.

- Vi skjønner at UNE har et regelverk å forholde seg til, men det er lov å tenke. De må tørre å ta upopulære beslutninger, sier «pappa» Svein.

- Veier ikke tungt nok - Det å ha en bror i Norge veier ikke tungt nok til å regnes som sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket, forklarer Bjørn Lyster, informasjonssjef i UNE, overfor Dagbladet.

NÆRE: Meisam (t.v.) og Mohsen står hverandre svært nær, og forteller at foreldrene døde med kort mellomrom. Det har ikke norske utlendingsmyndigheter tatt hensyn til. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
NÆRE: Meisam (t.v.) og Mohsen står hverandre svært nær, og forteller at foreldrene døde med kort mellomrom. Det har ikke norske utlendingsmyndigheter tatt hensyn til. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer

Han forklarer at nemndas avgjørelse bygger på regelverket, informasjon om hjemlandet og omstendighetene i den enkelte sak. Dessuten påpeker han at det er politikernes, ikke UNEs, oppgave å utforme asyllovgivningen. Men legger til:

- UNE er generelt glad for at enkeltsaker synliggjøres i media, bare det gjøres på en saklig og opplysende måte. Det er bra at feltet åpnes opp, slik at publikum får innblikk i hvordan reglene virker i praksis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media