1922: En kvinne blir arrestert av politiet i Chicago fordi hun har på seg badedrakt. Foto: Topfoto
1922: En kvinne blir arrestert av politiet i Chicago fordi hun har på seg badedrakt. Foto: TopfotoVis mer

«Den eneste fellesnevneren: Menn vil tvinge kvinner»

Store kontraster mellom bildene fra 1920-tallet og bildene som ble tatt i Frankrike i går. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1922 ble en kvinne arrestert i Chicago fordi hun var ikledd en badedrakt som var for kort. Byen hadde vedtatt forbud mot for korte badedrakter på stranda.

To år tidligere - i 1920 - ble flere kvinner arrestert ved stranda i New Jersey i USA. Årsaken var den samme.

1920: Arrestasjon av flere kvinner i New Jersey. Foto: Akg-images
1920: Arrestasjon av flere kvinner i New Jersey. Foto: Akg-images Vis mer

Nettstedet Mashable skriver at en spesialenhet som ble kalt «sheriffettes» i 1919 ble kalt inn for å overvåke badetøyet til dem som badet fra stranda i Queens i New York.

I 1921 skal en kvinnelig badegjest i New Jersey ha blitt arrestert fordi hun ikke hadde dratt strømpene over knærne. Kvinnen skal ha svart med å slå til politibetjenten.

Washington Post skrev i 1907 at det å «unnskylde skjørtene setter barnas moral i fare. Politiet er nødt til å gjøre noe for å stoppe de forferdelige lovbruddene».

En kvinne ved navn Louise Rosine tok i 1921 til motmæle.

- Byen har ingen rett til å fortelle meg hvordan jeg skal bruke klærne mine. Det er ikke noe de skal legge seg opp i. Jeg havner heller i fengsel, sa hun ifølge Mashable.

I går konfronterte fire politimenn en kvinne på stranda i Nice. Hun hadde på seg et heldekkende plagg og fikk beskjed om å ta det av seg.

- Hadde ingen planer om å bade

De siste ukene har flere franske byer innført forbud mot det heldekkende badetøyplagget burkini. Først ut var Cannes. Etter fulgte både tettstedet Villeneuve-Loubet, som ligger mellom Antibes og Nice og byen Sisco på Korsika.

Nå har totalt 15 byer i sørøst-Frankrike innført forbud mot burkini. Nice er en av dem.

Selv om kvinnen som i går ble konfrontert av bevæpnet politi tok av seg plagget, valgte de i ilegge henne en bot fordi hun «hadde på seg et antrekk som ikke respekterer god moral og sekularisme», ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

- Jeg satt på stranda med familien min og hadde på meg et klassisk hodesjal. Jeg hadde ingen planer om å bade, sa den 34 år gamle kvinnen etter konfrontasjonen.

Sterke reaksjoner

Siuasjonen ble avbildet, og har i løpet av dagen fått mange til å reagere.

Blant dem er den svenske forfatteren og stand-up-komikeren Jonas Gardell. Han har publiserte bildet på sin egen Facebook-side med teksten:

«Menn vil tvinge kvinner til å ta på seg klær.
Menn vil tvinge kvinner til å ta av seg klær.
Den eneste fellesnevneren: Menn vil tvinge kvinner.»

Flere mener at Gardell treffer spikeren på hodet og argumenterer for at man i et demokratisk samfunn må få gå med akkurat hva man måtte ønske.

NICE: På stranda i Nice er et nytt forbud tillagt de opprinnelige strandreglene. Foto: Jean Christophe Magnenet / AFP
NICE: På stranda i Nice er et nytt forbud tillagt de opprinnelige strandreglene. Foto: Jean Christophe Magnenet / AFP Vis mer

Madeleine Schultz, forfatter, feminist og frilanser, synes burkiniforbudet er hårreisende.

- Jeg synes det minner om fascisme. Noen har tidligere kalt Frankrikes klespolitikk for sekulær fundamentalisme, og det synes jeg er en god beskrivelse. Eller som Jonas Gardell så treffende beskrev det: Menn vil tvinge kvinner til å kle på seg og menn vil tvinge kvinner til å kle av seg. Kort sagt: Menn vil tvinge kvinner. Hvorfor stoppe der? Kan de ikke bare like så greit innføre et påbud om stringbikini for alle kvinner på stranda? Jeg mener: Hvorfor skal gutter som surfer få bruke våtdrakt i så fall? Den eneste grunnen til det er tydeligvis en penis.

Schultz sier at uavhengig av hvordan man vrir og vender på det, er det kvinnen som må lide for politikken.

- Kvinnen blir «damned if she does, damned if she doesn't».

- Den ble ikke designet for å frata kvinner friheten

Jonas Gardell er ikke den eneste som har gått ut mot burkiniforbudet.

Menneskerettsaktivist og entrepenør Rachid Nekkaz uttalte mandag at han kom til å betale bøtene som blir ilagt burkinibærende kvinner i Frankrike.

- Jeg har bestemt meg for å betale alle bøtene til kvinner som bærer burkini, for å kunne garantere at de har friheten til å bære dette plagget, og aller viktigst, for å nøytralisere gjennomføringen av denne undertrykkende og urettferdige loven, sier Nekkaz til CNN.

AUSTRALIA: Zanetti i sin egen burkinibutikk i Sydney. Foto: Subel Bhandari / DPA
AUSTRALIA: Zanetti i sin egen burkinibutikk i Sydney. Foto: Subel Bhandari / DPA Vis mer

Også Aheda Zanetti, kvinnen som omtales som oppfinneren av burkinien, har tatt opp kampen mot forbudene.

«Da jeg designet burkinien i 2004 var det for å gi kvinner frihet, ikke for å ta friheten fra dem», skriver den libanesisk-australske designeren i en kommentar publisert på nettsidene til The Guardian.