- NEI TIL HIJAB:  Kvinnelige demonstranter med påskriften «nei til hijab» demonstrerte i Stockholm denne uka. -  Vi bruker ikke-voldelige virkemidler, sier Alexandra Shevchenko, en av gründerne bak den ukrainske organisasjonen, til Dagbladet. Foto: Femen.org
- NEI TIL HIJAB: Kvinnelige demonstranter med påskriften «nei til hijab» demonstrerte i Stockholm denne uka. - Vi bruker ikke-voldelige virkemidler, sier Alexandra Shevchenko, en av gründerne bak den ukrainske organisasjonen, til Dagbladet. Foto: Femen.orgVis mer

- Den eneste måten å oppnå frihet på, er ved å være naken. Vi vil vise at kroppene våre ikke er mannens eiendel

Iranske Femen-aktivister viste avsky mot hijab og kvinneundertrykking i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka demonstrerte aktivister tilknyttet den kvinnelige aktivistgruppa Femen i Stockholm. Kvinnene, som i tradisjonen tro var toppløse, viste fram parolene «Nei til hijab» og «min nakenhet er min protest».

- Den eneste måten å oppnå frihet på, er ved å være naken. Vi vil vise at kroppene våre ikke er mannens eiendel. Vi må vise oss fram fordi frihet handler om retten til å dekke til eller vise fram kroppen. Vi bruker ikke-voldelige virkemidler, sier Alexandra Shevchenko, en av gründerne bak den ukrainske organisasjonen, til Dagbladet.

EIER EGEN KROPP: Femen-aktivist og gründer, Alexandra Shevchenko, sier til Dagbladet at gruppen kler av seg for å vise at de eier egen kropp, og at de ikke er mannens eiendel. Foto: AFP PHOTO / HO / FEMEN
EIER EGEN KROPP: Femen-aktivist og gründer, Alexandra Shevchenko, sier til Dagbladet at gruppen kler av seg for å vise at de eier egen kropp, og at de ikke er mannens eiendel. Foto: AFP PHOTO / HO / FEMEN Vis mer

Hun deltok ikke sjøl på protesten, som fant sted i Stockholm sentrum. Aktivistene i den svenske hovedstaden var først og fremst medlemmer av det iranske kommunistpartiet og Organisasjonen mot vold mot kvinner i Iran, og dedikerte protesten til den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

- For muslimer kan det være veldig provoserende å se kvinnekroppen slik, sier hun videre.

Iranske kvinner Iran er en islamsk republikk, men fungerer i praksis som en religiøst diktatur hvor presteskapet har mye makt, til tross for at det finnes et folkevalgt parlament og president.

SVENSK PROTEST:  Protesten fant sted i Stockholm i går. Foto: Femen.org
SVENSK PROTEST: Protesten fant sted i Stockholm i går. Foto: Femen.org Vis mer

Ifølge Landinfo mister en iransk kvinne sine rettigheter og muligheter til selvbestemmelse når hun inngår ekteskap i Iran. «Med mindre noe annet er fastsatt i ekteskapskontrakten, kan ikke en gift kvinne ta utdanning, arbeide utenfor hjemmet, få pass eller reise til utlandet uten ektemannens samtykke».

- Jeg vet ikke hva slags reaksjoner protesten i Stockholm fikk, men det muslimske samfunnet i europeiske land er generelt ikke så aggresivt som det er i land som Egypt og Iran. Hadde vi utført slik protester i de landene kunne man forventet at kvinnene ville ha blitt drept. De mener at å være naken slik er en grov kriminell handling, sier Shevchenko.

200 toppløsaktivister Femen ble stiftet for fem år siden, og har ifølge Shevchenko rundt 200 toppløsaktivister i en rekke land. Femen ble startet i en protest mot seksualisering, prostitusjon og utnyttelse av kvinner i det tidligere Sovjetunionen.

PROTESTERT I FEM ÅR:  Alexandra Shevchenko har siden oppstarten for fem år siden kjempet for likestilling for kvinner gjennom toppløsprotester. Her er hun i Kiev i Ukraina i juli i fjor. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / NTB Scanpix
PROTESTERT I FEM ÅR: Alexandra Shevchenko har siden oppstarten for fem år siden kjempet for likestilling for kvinner gjennom toppløsprotester. Her er hun i Kiev i Ukraina i juli i fjor. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / NTB Scanpix Vis mer

- Vi gjør hele tiden små framskritt i en stor kamp. Dersom vi teller alle de små seierne vi har hatt, har vi oppnådd mye. Vi er stolte av at organisasjonen er for kvinner i Iran, Sverige, Frankrike, Tyskland, Tunisia, Bulgaria, USA og Canada.

- Vanligvis er nakne kvinnekropper forbundet med sex og reklame, som en maskin som produserer barn, eller en robot som utfører husarbeid. Vi prøver å forandre dette, og ta tilbake kroppene våre fra mennene. Dette er viktig for kvinner rundt omkring på hele planeten.

Også i fjor protesterte Femen-aktivister i Stockholm, den gang utenfor den egyptiske ambassaden. Anti-islamisten Alia al-Mahdy hisset på seg en rekke egyptere da hun i desember protesterte naken mot landets ny grunnlovsutkast.

- Kom deg ut, vær toppløs På sine nettsider skriver Femen at organisasjonen jobber for kvinners rettigheter, at de overvåker demokratiet og angriper patriarkatet i alle former: diktaturer, kirken og sex-industrien.

«Kroppens magi tiltrekker din interesse, vårt handlingsmot inspirerer det til å ville bidra. Kom deg ut, vær toppløs og vinn», heter det på nettsidene.

«Nok Berlusconi» I slutten av forrige måned fikk Femen mye oppmerksomhet etter at flere medlemmer protesterte mot Silvio Berlusconi da italienerne skulle velge ny nasjonalforsamling. Berlusconi er tiltalt for sex med en mindreårig prostituert og skattesvindel.

MOT TYSK PARTI:  Her protesterer Femen-aktivister mot det høyre-eksremistiske partiet NPD, det nasjonal-demokratiske partiet i Berlin, Tyskland i februar i år. Foto: EPA / FLORIAN SCHUH / NTB SCANPIX
MOT TYSK PARTI: Her protesterer Femen-aktivister mot det høyre-eksremistiske partiet NPD, det nasjonal-demokratiske partiet i Berlin, Tyskland i februar i år. Foto: EPA / FLORIAN SCHUH / NTB SCANPIX Vis mer

Da den tidligere statsministeren ankom stemmelokalene i hjembyen Milano, ventet tre kvinner i bar overkropp og med «Nok Berlusconi» skrevet på ryggen.

De tre kvinnene ble slept avgårde av politiet mens de skrek «Nok Berlusconi» etter at de først hadde kommet seg forbi en rekke journalister utenfor stemmelokalet. Feministene prøvde også kaste seg mot Berlusconi uten å treffe ham.

Kvinnene har blant annet demonstrert mot at korrupte Ukraina arrangerte fotball-EM, mot høye gasspriser, moteuker og mot Indias hore-advarsel.