- Den eneste positive egenskapen jeg hadde var at jeg var god på kommunikasjon

Slakter scientologenes personlighetstest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg fikk beskjed om at den eneste positive egenskapen jeg hadde var at jeg var god på kommunikasjon. Ellers sto det dårlig til, sier Rudi Myrvang til Dagbladet.no.

Myrvang er i dag utdannet psykolog. Han lot seg teste av scientologene på Karl Johans gate i Oslo som 19-åring.

Han tok resultatet alvorlig, og syntes det var rystende, men avslo likevel, etter litt betenkningstid, tilbudet om et kurs som skulle forbedre ham som menneske.

Kaja Bordevich Ballo (20), SV-politiker Olav Gunnar Ballos datter, tok sitt eget liv få timer etter at hun fikk det nedslående svaret på tok scientologikirkens omstridte personlighetstest.

• Her kan du se alle spørsmålene i testen: «Synger du og plystrer for moro skyld?»

- Utdaterte og irrelevante
Myvang utdannet seg til psykolog og er i dag er spesialist i arbeid- og organisasjonspsykologi, og leder av selskapet Cut-e, som leverer godkjente tester.

Myrvang sitter også i styret i Sertifiseringsrådet for testbruk.

Han mener historien om Kaja Bordevich Ballo viser hvor useriøst og kynisk scientologibevegelsen opptrer.

- Den eneste positive egenskapen jeg hadde var at jeg var god på kommunikasjon

- De bruker den samme testen som for 20 år siden, og som bygger på gamle kliniske testverktøy fra psykiatrien - helt utgått på dato. I testen er det spørsmål som er helt irrelevante for det som skal vurderes og noen av dem er av privat karakter. Det finnes ikke dokumentasjon på at denne testen holder mål. Den brukes nok helst til å kapre disipler, sier Myrvang til Dagbladet.no.

- Forførende

Psykologforeningen er også sterkt kritiske til scientologikirkens testvirksomhet.

- Slike tester kan virke forførende. Resultatet, eller tolkningen av resultatet, kan ha en flik av sannhet i seg, men uten at det sier noe sentralt om vedkommendes personlighet. Dette at man kjenner seg igjen i tolkningen av testen, kan lett gi en opplevelse av at testen er mye mer seriøs enn den faktisk er, sier fagsjef Anders Skuterud i Norsk Psykologforening til Dagbladet.no.

De advarer personer mot å la seg personlighetsteste såframt testingen ikke skjer i en naturlig sammenheng - som jobbsøking eller faglig utredning. Skuterud mener scientologens personlighetstesting virker svært useriøs.

- Det virker som om testene er en del av businessen, man tester og gir vedkommende en vurdering, ofte er dette ferdiglagede profiler, og han eller hun blir tilbudt hjelp til å bli et bedre menneske.

- I forhold til sårbare og søkende mennesker, personer som har begynt å tvile på seg selv eller er i en personlig krise, kan slike tester bare gjøre livet verre. Og ikke minst: Det går hardt utover lommeboka.

- En falsk test
- Dette er en falsk test som er rigget på en måte for å selge kurs til mennesker i en svak eller vanskelig situasjon, sier Andreas Heldal-Lund til Dagbladet.no.

Han er en av de fremste kritikerne av scientologibevegelsen, og driver anti-scientologinettstedet Operation Clambake.

KRITIKER: Andreas Hedal-Lund. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KRITIKER: Andreas Hedal-Lund. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Dagbladet Magasinet skrev tidligere i år en stor sak om Andreas Heldal-Lunds kamp mot scientologene, og scientologenes kamp mot hans arbeid.

Heldal-Lund mener testene er en ren rekrutteringskanal til bevegelsen.

- Den eneste årsaken til at de har disse testene er for å lure folk. Testen er bygd opp slik at personen som tar den uansett får beskjed om at den har store problemer. Så gir de beskjeden om at heldigvis har Hubbard (scientologibevegelsens grunnlegger, journ anm.) funnet på en fantastisk teknologi som kan hjelpe dem, sier Heldal-Lund til Dagbladet.no.

TOK TESTEN: Rudi Myrvang.
TESTEN: Interesserte må svare på 200 spørsmål.