«Den enøyde» har lurt døden flere ganger. Slik skal amerikanerne ha drept ham

Mokhtar Belmokhtar var hovedmannen bak angrepet på In Amenas-anlegget. Nå meldes han drept i Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et amerikansk luftangrep i Libya skulle i helga gjøre slutt på terroristen Mokhtar Belmokhtar «den enøyde». Han regnes som hjernen bak angrepet på Statoil-anlegget In Amenas i 2013, hvor fem nordmenn ble drept.

Ifølge CNN hadde amerikansk etterretning fulgt terroristen fra lufta før de natt til søndag slo til i et bombeangrep.

En av Libyas to regjeringer hevder «den enøyde» ble drept i angrepet. Men al-Qaida-veteranen har lurt døden før.

Ble overvåket Libya er i borgerkrig og flere ulike fraksjoner kjemper om makten i landet. Av den grunn har Libya nå to erklærte regjeringen, og det er den internasjonalt anerkjente regjeringen som nå har uttalt at Belmokhtar er drept.

- Den libyske regjeringen øst i Libya bekrefter at kampfly fra USA gjennomførte angrep i går kveld i en operasjon som resulterte i at terroristen Belmokhtar ble drept, skriver de på Facebook, oversatt av nyhetsbyråer.

Dette hevder imidlertid en islamist med bånd til Libyas opprørsgrupper at ikke stemmer.

Amerikanske myndigheter har bekreftet at Belmokhtar var målet for angrepet og hans bevegelser ble ifølge CNN overvåket fra luften før angrepet skjedde. Amerikanske bakkestyrker tok seg ikke inn i landet, men angrepet ble ifølge Pentagon-kilder utført av et «bemannet fly».

Nå søker de bevis for at  «den enøyde» faktisk er død.

Har lurt døden «Mokhtar Belmokhtar er drept», kunngjorde en general i Tsjad med brask og bram i en TV-sending i mars 2013. Da hadde de jevnet en terrorbase i Mali med jorda og regnet «den enøyde» blant de døde.

«DEN ENØYDE»: Mokhtar Belmokhtar skal ha mistet det venstre øyet da han kjempet i Afghanistan på 90-tallet. Foto: Ani / HO / AFP / NTB Scanpix
«DEN ENØYDE»: Mokhtar Belmokhtar skal ha mistet det venstre øyet da han kjempet i Afghanistan på 90-tallet. Foto: Ani / HO / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Men i mai dukket Belmokhtar opp i en trusselvideo, i levende live, og tok på seg ansvaret for to nye terrorangrep.

Offiser i al-Qaida Mokhtar Belmokhtar var fram til 2007 offiser i al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM), som ønsker å opprette et kalifat i deler av Nord- og Vest-Afrika.

De første båndene til al-Qaida fikk terroristen da han fikk trening av mujahedingeriljaen i Afghanistan på 90-tallet. Og det skal også være her hans venstre øye gikk tapt. «Den enøyde» skal da ha fått splinter fra eksplosiver på øyet.

Belmokhtar gikk også under navnene «Khaled Abul Abbas», «Belaouer» og «Mr. Marlboro».

Bak In Amenas Belmokhtar regnes som hjernen bak gisselaksjonen mot gassanlegget i In Amenas i Algerie der 40 ansatte fra en rekke land ble drept, inkludert fem nordmenn.

Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56) mistet alle livet i angrepet som startet 16. januar 2013.

Belmokhtar hadde allerede da 20 år med terror bak seg.

20 år med terror Etter å ha kjempet i Afghanistan på 90-tallet dro Belmokhtar tilbake til Algerie i 1993. Der hadde de militære med stilltiende aksept fra omverdenen gjennomført et kupp og fratatt Den islamske redningsfront (FIS) valgseieren.

Belmokhtar dannet Væpnet islamsk gruppe (GIA) for å ta opp kampen mot regimet.

Krigen som fulgte ble et blodbad som kostet mist 150 000 mennesker livet, før GIA mer eller mindre ble knust mot slutten av 1990-tallet. Så var han i mange år en sentral figur i al-Qaida-nettverket AQIM, før han brøt ut og dannet terrorgruppa «De som signerer i blod»..

JEVNET MED JORDA:  I 2013 angrep myndighetene i Tsjad en leir tilhørende al-Qaida-nettverket AQIM og hevdet Belmokhtar var drept. Men noen måneder senere dukket han opp i en ny terrorvideo. Foto: Ali Kaya / AFP Photo / NTB Scanpix
JEVNET MED JORDA: I 2013 angrep myndighetene i Tsjad en leir tilhørende al-Qaida-nettverket AQIM og hevdet Belmokhtar var drept. Men noen måneder senere dukket han opp i en ny terrorvideo. Foto: Ali Kaya / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Og det var den gruppa som tok på seg ansvaret for angrepet på Statoil-anlegget i 2013.