ISLAMISTLEDER: Mokhtar Belmokhtar er lederen av gruppa som nå knyttes til kidnappingen av blant andre flere norske Statoil-ansatte i Algerie.
ISLAMISTLEDER: Mokhtar Belmokhtar er lederen av gruppa som nå knyttes til kidnappingen av blant andre flere norske Statoil-ansatte i Algerie.Vis mer

«Den enøyde» står trolig bak gisselaksjonen

Angriperne presenterte seg som jihadist-veteranen Mokhtar Belmokhtars soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 40 år gamle tidligere al-Qaida-våpendrageren Mokhtar Belmokhtar (40) blir utpekt som lederen av gruppen som i dag gikk til angrep på gassanlegget In Amena i Algerie og tok flere Statoil-ansatte som gisler.

- Vi er medlemmer av al-Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali. Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, hevdet en innringer til det franske nyhetsbyrået AFP.

Ingen andre grupperinger ser så langt ut til å ha tatt på seg ansvaret.

Khaled Abul Abbas er Belmokhtars alias, i likhet med «Belaouer». 40-åringen refereres til som kommandør av islamistfraksjonen, som består av krigere fra både Mauritania og Algerie.

Belmokhtar, som har gode kontakter også i Libya, knyttes ifølge The Guardian  til utstrakt smugling av diamanter og sigaretter, og blir noen ganger kalt «Mr. Marlboro».

Også gruppen han per i dag kontrollerer har operert under ulike navn, både Katibat Al-Mulathamin, «Den maskerte bataljon», og en annen betegnelse som refererer til «De som signerer i blod».

Enøyd kriger Ifølge terroranalytikerne i International Institute for Counter-Terrorism (ICT) fikk Belmokhtars jihadister fotfeste da han etablerte seg i Azawad-ørkenen mot slutten av  2004. Før det skal han ha mistet det ene øyet i trefninger i Afghanistan og har dermed fått nok et kallenavn - «Den enøyde».

Gruppa har som uttalt formål å etablere og forsterke shariastyre i store stammeområder, og har operert både sør i Algerie og i andre land i Sahara.

Der har gruppen som nå kalles «De maskerte brigader» de siste åra blitt knyttet til en rekke kidnappinger av vestlige. Bortføringen regnes som en viktig inntektskilde for disse islamistene, som skal være kjent for å løslate gisler etter utbetalinger av store summer i løsepenger.

Tiltalt for terrorplaner Så seint som tidligere denne måneden ble Belmokhtar anklaget for nettopp planer om angrep mot utenlandske oljeselskaper, blant annet gassanlegg og rørledninger for gass sør i Algerie.

En domstol i Alger, hovedstaden i Algérie, skulle 21. januar åpne rettergangen mot Belmokhtar, Abdelhamid Abou Zeid og ti andre tiltalte islamister, hvorav fem av dem er på frifot.

De er tiltalt for å tilhøre en terrororganisasjon, for angrep mot statens sikkerhet, besittelse av sprengstoff, besittelse og smugling av krigsvåpen inn i landet og for ulike angrep på algersk jord. 

Den algirske sikkerhetstjeneste klarte i 2011 å avsløre og sprenge hemmelige celler som hjalp de tiltalte med støtte og logistikk både innenlands og utenlands, skriver avisa El Moudjahid.

Det er i praksis to separate grupper som står tiltalt, ledet av henholdsvis Mokhtar Belmokhtar og Abdelhamid Abou Zeid.

Dannet ny gruppe Belmokhtar hadde i årevis hatt en sentral posisjon innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

I fjor røk den enøyde algerieren imidlertid uklar med andre ledere, angivelig etter å ha blitt fratatt kommandoen over sin egen brigade.

Belmokhtar brøt ut og sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, «De som signerer i blod», skriver NTB.

Ifølge videoen består gruppen av militante islamister fra en rekke land, og gruppen har opprettet base i byen Gao nord i Mali.

Gao kontrolleres nå av Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MOJAO), som også regnes som en utløper av AQIM.