PROPAGANDAVIDEO: Et mauritansk nettsted kjent for bånd til al-Qaida i Sahara fikk i kveld tilgang til en video der Mokhtar Belmokhtar Faksimile: Sahara Media
PROPAGANDAVIDEO: Et mauritansk nettsted kjent for bånd til al-Qaida i Sahara fikk i kveld tilgang til en video der Mokhtar Belmokhtar Faksimile: Sahara MediaVis mer

«Den enøyde» tar på seg ansvaret i ny video

Mokhtar Belmokhtar (40) knytter seg direkte til al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Mokhtar Belmokhtar, også kjent som Khaled Abu Abbas og «Den enøyde», ser nå ut til å ha bekreftet at det er han som satte i gang gisselaksjonen i Algerie.

I et videopptak som skal stamme fra torsdag, knytter han også angrepsordren til verdens mest kjente terrornettverk.

- Vi i al-Qaida annonserer denne velsignede operasjonen, sier Belmokhtar i videoen, ifølge Sahara media.

Det mauritanske nettstedet har tidligere viderebragt lignende propagandautspill fra al-Qaida-relaterte grupper i Sahara, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Ville forhandle Den ettersøkte terroristlederen deltok ikke selv i angrepet, og fulgte trolig utviklingen fra et skjulested i Mali. Videoen ser ut til å være spilt inn torsdag, og innholdet kan tyde på at Belmokhtar forventet at opptaket skulle publiseres mens gisseltakerne ennå hadde kontroll over In Amenas-anlegget.

- Vi er klare til å forhandle med Vesten og den algeriske regjeringen forutsatt at de stanser bombingen av Malis muslimer, sier han i videoen.

Der framgår det også at Belmokhtar hevder det var islamister fra både afrikanske og vestlige land med på angrepet.

- Vi hadde rundt 40 jihadister, de fleste fra muslimske land men også noen fra Vesten, sier «Den enøyde».

Hans «Maskerte brigade» påstår gisselaksjonen var hevn for franske «kolonialisters» jagerflytokt mot islamistiske opprørere nord i Mali.

Internasjonal gruppe Ifølge Algeries innenriksdepartement var bare tre av de 32 drepte gisseltakerne algeriere.

Belmokhtars terrorgruppe ser ut til å ha vært sammensatt av menn fra en rekke afrikanske land, men også trolig en kanadier og/eller en franskmann, og framsto godt organisert.

Islamistene har selv hevdet at angrepet har vært planlagt i to måneder.

Dermed tyder mye på at «Den maskerte brigade» enten hadde planene klare og ventet på riktig anledning, eller brukte Mali-konflikten som påskudd og i virkeligheten hadde andre motiver. Mange eksperter tviler også på om gisseltakernes krav om å få løslatt islamister som sitter i fengsel noen gang var ment som reelle forhandlingsframstøt.

- Droneangrep ok Mokhtar Belmokhtars videre liv på rømmen kan bli kortvarig om det er opp til USA. I dag skriver britiske Daily Telegraph at Pentagon har autorisert et droneangrep mot Belmokhtar.

Avisa er kjent for å ha gode kilder i det britiske forsvarsdepartementet og i etterretningsmiljøet.

Om opplysningene er riktige, kan det bety at CIA og amerikanske militære allerede har fått tillatelse til å drepe «Den enøyde» fra lufta umiddelbart når han blir lokalisert. USA har tidligere tatt livet av blant andre en rekke al-Qaida-ledere med rakettangrep fra de ubemannede dronene.

I årene som smuglerkonge og våpendrager for «Al-Qaida i det islamske Maghrib» (AQIM) fikk Belmokhtar relativt liten offentlig oppmerksomhet, men etter gisseldramaet er han nå en av verdens mest kjente terrorister.

Tidligere har han ved flere anledninger unnsluppet fransk etterretning. Denne gang er imidlertid «Den enøyde» trolig hovedmålet i en internasjonal menneskejakt etter et terrorangrep med blant andre amerikanske og britiske ofre.