VINNERBILDET: Dette bildet viser nesledyret Ectopleura larynx (også kalt fjæreblomst). Fjæreblomsten fester seg blant annet på nøter og utstyr som brukes i fiskeoppdrett. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen / Veterinærinstituttet
VINNERBILDET: Dette bildet viser nesledyret Ectopleura larynx (også kalt fjæreblomst). Fjæreblomsten fester seg blant annet på nøter og utstyr som brukes i fiskeoppdrett. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen / Veterinærinstituttet Vis mer

Den er bitte liten, uslåelig vakker og kan være livsfarlig for fisken

Unike bilder fra norsk forskningsprosjekt vinner prestisjepris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet vant i dag prisen for arts in science for sine spektakulære bilder av bitte små dyr som dukker opp i forbindelse med oppdrettsvirksomhet.

I havbruksnæringen vokser det ofte uønskede vekst på nøter og annet utstyr. Noe av det viktigste næringen selv gjør for å bekjempe problemet er å spyle utstyr.

Men nå har forskningsprosjektet ved Veterinærinstuttet i aller høyeste grad klart å visualisere for omverdenen hva slags fare spylingen utgjør i seg selv for dyrelivet.

Spektakulære syn

Bildet øverst viser nemlig et såkalt nesledyr kalt Ectopleura larynx. På folkemunne kalt fjæreblomst. Disse små blomstene fester seg til nøter og annet utstyr.

Til vanlig er den like stor som et nålestikk og kan knapt sees med det blotte øyet.

Men med Jannicke Wiik-Nielsens kompetanse og høyteknologiske elektronmikroskop slår den - bokstavelig talt - ut i full blomst.

Med en forstørrelse på 65 ganger i mikroskopet åpenbarer det seg et spektakulært syn.

GIFTPILEN: Disse cellene slippes ut fra fjæreblomstene da de spyles. De kan være farlig for fisk. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen
GIFTPILEN: Disse cellene slippes ut fra fjæreblomstene da de spyles. De kan være farlig for fisk. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen Vis mer

- Dette er veldig høyteknologisk, og det er få i landet som har utstyr og mulighet til å framstille slike bilder. Det er fantastisk og fascinerende. Mikroskopet ser veldig mye som vi ikke kan se med det blotte øyet, sier hun.

Giftpilen

Egentlig er bildene som mikroskopet tar i svart/hvitt, men Wiik-Nielsen legger på farge etterpå slik at det er lettere å se hvordan de bittesmå dyrene er bygget opp.

Men mens fjæreblomsten i seg selv fører til dårlig gjennomstrømming i oppdrettsanleggene når den gror seg fast, kan den være livsfarlig for fisk etter den er spylt bort.

Det viser de spektakulære mikroskopbildene. Bildene med den oransje og rød «blomsten» er nemlig en giftpil fjæreblomsten skyter ut for å forsvare seg - slik brennmaneter gjør. Forsøk viser imidlertid at disse giftpilene skader gjellene til laksen.

Bildet er forstørret over 12 000 ganger med elektronemikroskopet.

- Hvis fisken får mange av disse «giftpilene» mellom gjellene blir de skadd og mer disponert for å få sykdommer. For oss er det svært viktig å se hvordan organismen ser ut og hvordan cellen med «giftpiler» blir utløst.

I forsvar

Bildet under viser fjæreblomsten når den er i forsvarsposisjon og krøller seg sammen.

I FORSVAR: Hydroid Ectopleura larynx i forsvarsmodus. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen
I FORSVAR: Hydroid Ectopleura larynx i forsvarsmodus. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen Vis mer

- «Fjæreblomsten» slår om seg med tentaklene singe ved trussel og beskytter forplantningsdelene sine, forklarer Wiik-Nielsen om bildet.

Elektronmikroskopet som kan framstille de smått utrolige bildene, er relativt høyteknologiske. I prinsippet kan den forstørre opp til ti millioner ganger.

FÅR PRIS: Forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet.
FÅR PRIS: Forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet. Vis mer

.- Det som skjer ved elektronmikroskopi er at preparatet bombarderes med elektroner på en dekket overflate for å få fram detaljene.

Som den eneste i Norge leverer hun nå mikroskopibilder til prestisjebasen Science photo library, men hun fikk selv ikke deltatt på prisutdelingen i København.

- Det er morsomt med pris, men jeg fikk dessverre ikke vært til stede selv. Jeg har spilt inn en video som ble spilt av på utdelingen, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer