Den er bitte liten, uslåelig vakker og kan være livsfarlig for fisken

Unike bilder fra norsk forskningsprosjekt vinner prestisjepris.

VINNERBILDET: Dette bildet viser nesledyret Ectopleura larynx (også kalt fjæreblomst). Fjæreblomsten fester seg blant annet på nøter og utstyr som brukes i fiskeoppdrett. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen / Veterinærinstituttet
VINNERBILDET: Dette bildet viser nesledyret Ectopleura larynx (også kalt fjæreblomst). Fjæreblomsten fester seg blant annet på nøter og utstyr som brukes i fiskeoppdrett. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen / Veterinærinstituttet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet vant i dag prisen for arts in science for sine spektakulære bilder av bitte små dyr som dukker opp i forbindelse med oppdrettsvirksomhet.

I havbruksnæringen vokser det ofte uønskede vekst på nøter og annet utstyr. Noe av det viktigste næringen selv gjør for å bekjempe problemet er å spyle utstyr.

Men nå har forskningsprosjektet ved Veterinærinstuttet i aller høyeste grad klart å visualisere for omverdenen hva slags fare spylingen utgjør i seg selv for dyrelivet.

Spektakulære syn

Bildet øverst viser nemlig et såkalt nesledyr kalt Ectopleura larynx. På folkemunne kalt fjæreblomst. Disse små blomstene fester seg til nøter og annet utstyr.

Til vanlig er den like stor som et nålestikk og kan knapt sees med det blotte øyet.

Men med Jannicke Wiik-Nielsens kompetanse og høyteknologiske elektronmikroskop slår den - bokstavelig talt - ut i full blomst.

Med en forstørrelse på 65 ganger i mikroskopet åpenbarer det seg et spektakulært syn.

- Dette er veldig høyteknologisk, og det er få i landet som har utstyr og mulighet til å framstille slike bilder. Det er fantastisk og fascinerende. Mikroskopet ser veldig mye som vi ikke kan se med det blotte øyet, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer