Fyrverkeri og skader:

- Den er helt genial

Danske myndigheter har lansert en kampanje for å redusere antallet som skader seg selv med fyrverkeri. Øyelege Nils Bull synes at den er helt genial. I likhet med kjendis Halvor Harsem har han fått nok av uforsvarlig bruk av fyrverkeri.

KAMPANJE: I denne kampanjevideoen fra danske myndigheter oppfordres folk til å si ifra når andre oppfører seg idiotisk. Her tar kvinnen et fyrverkeri fra det som omtales som en idiot og kaster det ut av bildet. Foto: Sikkerhedsstyrselsen
KAMPANJE: I denne kampanjevideoen fra danske myndigheter oppfordres folk til å si ifra når andre oppfører seg idiotisk. Her tar kvinnen et fyrverkeri fra det som omtales som en idiot og kaster det ut av bildet. Foto: Sikkerhedsstyrselsen Vis mer
Publisert

I desember lanserte danske Sikkerhedsstyrelsen kampanjen «Red en idiot» som har til hensikt å redusere antallet dansker som skader seg selv med fyrverkeri. Øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus sier til Dagbladet at han synes kampanjen er helt genial.

- Jeg synes at den er helt genial. Den tar det store problemet på kornet, nemlig menn som føler seg usårbare. Det er idioti å skyte opp fyrverkeri uten beskyttelsesbriller fordi man tror at man ikke vil bli skadd, sier Bull til Dagbladet og følger opp med en mer humoristisk enn vitenskapelig bemerkning:

- Dét idiotgenet finnes ikke hos kvinner. Kvinner leser bruksanvisningen før de skyter opp fyrverkeri. De tar på seg beskyttelsesbriller og opptrer ekstra forsvarlig.

Kampanjen tar utgangspunkt i det humoristiske premisset at idioter er særlig utsatt på nyttårsaften, og budskapet er at man på nyttårsaften bør gi beskjed når noen oppfører seg som en idiot.

Sikkerhedsstyrelsen forklarer hensikten med kampanjen er å redusere antallet dansker som skader seg med fyrverkeri, som er om lag 200 i året. De forklarer også at de etter mange informasjonskampanjer har gitt opp å forsøke å få unge menn til å slutte å skade seg med fyrverkeri. Derfor forsøker de nå i stedet å appelere til folk som er glad i dem.

ØYELEGE: Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Privat
ØYELEGE: Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

Vil ha forbud

- Jeg tror faktisk at denne kampanjen vil ha en effekt på menn. Det er ingen som har lyst til å være idiot. Og dersom gubben går ut med lakksko på vinterføre, med én i promille og uten beskyttelsesbriller, etter å ha snakket om denne videoen under middagen, gjør han seg selv virkelig til latter, sier Bull som vil ha fyrverkeriforbud i Norge:

- Jeg mener at Norge burde ha innført forbud mot privat bruk av fyrverkeri for lenge siden. Jeg har talt øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri på nyttårsaften i nær 20 år, og mellom 12 og 15 personer får øynene sine ødelagt hvert år. Det er helt meningsløst og vil fortsette, fortsette og fortsette fram til det innføres forbud.

- Hvorfor opererer Danmark med så mye høyere tall enn Norge?

- I tillegg til øyeskader, får mange alvorlige skader på fingre, hender, hørsel og i ansiktet. Men i Norge er det ingen som teller det totale antallet skader, så vi vet ikke hvor omfattende problemet er, forklarer Bull.

Norske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forholder seg derimot fortsatt til den mer tradisjonelle og moderate informasjonskampanjen om håndtering av fyrverkeri.

TRADISJON: Influenser «Kong Halvor» mener et forbud er på sin plass. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Kjendis avslører vendepunkt

YouTube-profil Halvor Harsem, bedre kjent som «Kong Halvor», sier også til Dagbladet at han har fått nok av fyrverkeri på nyttårsaften – for andre gang på to år.

- Det har nærmest blitt en nyttårstradisjon for meg å engasjere meg i fyrverkeridebatten. Jeg husker nøyaktig hvilken hendelse det var som gjorde meg mer oppmerksom på konsekvensene av bruk av fyrverkeri, sier Harsem til Dagbladet og avslører vendepunktet:

- For en del år siden bodde jeg på Briskeby i en leilighet med utsikt ned mot Gyldenløves gate. I Gyldenløves gate står det mange trær, og da rakettene virkelig begynte å smelle det aktuelle året, oppsto det fullstendig kaos blant fuglene som satt i trærne. Det var ekkelt å se på og det var første gang jeg tenkte: «Shit! Hva skjer med fugler og andre dyr når fyrverkeri skytes opp?»

YOUTUBE-PROFIL: Halvor Harsem. Foto: Cornelius Poppe / NTB
YOUTUBE-PROFIL: Halvor Harsem. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Spissformulert Twitter-melding

Harsem sier at han etter hvert har oppdaget at det eksisterer ganske bred motstand mot fyrverkeri i Norge. I tillegg sier han at han fortsatt har til gode å høre ett eneste godt argument for fortsatt bruk av fyrverkeri – at det er gøy er ikke godt nok.

- Man kan innvende at det er lang tradisjon for bruk av fyrverkeri på nyttårsaften i Norge. Hva tenker du om det?

- Jo da, men det er mange ting som det er lang tradisjon for å gjøre som ikke er bærekraftig lenger. I den sammenhengen er det å slutte å bruke fyrverkeri en relativt liten omstilling.

- På Twitter skrev du: «Alle som sender opp fyrverker kan dra til helvete. Fuck off». Hvor går skillet mellom hva som er humor og hva du faktisk mener i forbindelse med debatten om fyrverkeri?

- Denne meldingen er veldig spissformulert og tilpasset Twitter, og litt av hensikten med å skrive en slik melding er å sparke i gang årets debatt. Det er skrevet med glimt i øyet og med et språk som kan fungere på Twitter, men det er diskusjonen som kommer etterpå som kanskje er det viktigste, svarer Harsem.

FYRVERKERI: Flere publikummere reagerte på fyrverkeri i Oslo 18. mai. - Det smeller bra utover hele byen og da er det forståelig at mange ringer oss og er bekymret, sier oppdragslederen til Alexander Østerhaug til Dagbladet. Video: Privat Vis mer

Oslo dropper felles fyrverkeri

I år har Oslo kommune, som eneste storby i Norge, besluttet å droppe kommunalt fyrverkeri. De har også innført totalforbud mot oppskyting av fyrverkeri innenfor ring 2. Miljøbyråd Sirin Stav (MDG) har begrunnet dette med hensynet til mennesker, dyr, natur og brannsikkerhet.

Øyelege Bull er noe delt i synet på dette tiltaket.

- Jeg er noe skeptisk til å droppe felles oppskyting av fyrverkeri, slik som i Oslo. På den ene siden er det veldig flott at man har begynt å ta hensyn til dyr, men på den andre siden skytes felles fyrverkeri skadefritt opp av kyndige pyroteknikere. I tillegg tror jeg at felles fyrverkeri gjør det lettere å få slutt på privat fyrverkeri, som er helt Texas.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer