I SJOKK: Fisken som blir servert på en japansk restaurant, er levende. Ifølge den danske fiskeeksperten Peter Rask Møller, er fisken i sjokk. Foto: YouTube
I SJOKK: Fisken som blir servert på en japansk restaurant, er levende. Ifølge den danske fiskeeksperten Peter Rask Møller, er fisken i sjokk. Foto: YouTubeVis mer

- Den er levende, men ikke lenge. Jeg tror den er i sjokk

Her serveres levende sushi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge fiskeeksperten Peter Rask Møller, som er lektor på Statens Naturhistoriske Museum i Danmark, kan fisk leve videre også om det er skåret stykker av dem.

- Det kan la seg gjøre, men det er jo en form for dyreplageri, sier han til videnskab.dk.

En japansk film som er lagt ut på YouTube, viser en oppskåret fisk som ligger på et fat med sushi. Ved første øyekast ser fisken død ut, men så begynner den å bevege på seg.

- I sjokk - Enkelte fisketyper kan man faktisk spise nesten halvparten av før de dør, sier Rask Møller.

Dette kommer av at fiskens organger ligger i bukhulen, forklarer han. Fisk kan derfor miste en del kjøtt før det blir fatalt for dem.

- Faktisk kan man teoretisk sett slippe de ut i havet igjen etter å ha spist av dem, sier Rask Møller til videnskab.dk.

Ifølge fiskeeksperten er fisken i den nevnte YouTube-videoen en hestemakrell, og for dem som skulle tro at det hele er et filmtriks, avviser han kontant:

- Den er levende, men den overlever ikke lenge. Jeg tror den er i en form for sjokk.

Uenige om smerte Det store spørsmålet mange vil stille seg etter å ha sett videoen, er i hvilken grad fisken føler smerte der den ligger på sushibrettet. Dette er forskerne uenige om, skriver videnskab.dk.

Blant dem som mener at fisken føler smerte er Peter Sandøe, professor i bioetikk på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Han viser til at noen typer fisk ser ut til å reagerer positivt på smertestillende medisin.

- Men det er det selvfølgelig veldig vanskelig å bevise at fiskene føler smerte, sier han til det danske nettstedet.