MERKES: To ansatte i viltmyndighetene i Wisconsin skal merke en stør for å bidra til videre bestandsøkning. Foto: Carrie Underwood/AP
MERKES: To ansatte i viltmyndighetene i Wisconsin skal merke en stør for å bidra til videre bestandsøkning. Foto: Carrie Underwood/APVis mer

- Den er som en vakker blondine

Acipenser fulvescens overlevde dinosaurene, og yngler friskt på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den har kjempet mot overfiske, tørrlegging og industrialisering av leveområder og hva enn det var som tok knekken på dinosaurene.

Acipenser fulvescens, som er en av de totalt drøyt 20 artene av stør, har eksistert i millioner av år. Bestanden har sunket voldsomt, men kanskje har arten nå funnet et blivende hjem. For i Lake Winnebago i Wisconsin yngler støren som aldri før.

I innsjøen er det ifølge AP omkring 40 000 eksemplarer av arten, noe som skal være tilnærmet lik bestanden sent på 1800-tallet. 50 år tilbake var det samme tallet 10 000.

TjuvfiskeTotalt i det nordamerikanske innsjøsystemet, The Great Lakes, skal det ifølge byrået eksistere rundt 156 750 eksemplarer av A. fulvescens. Dette er imidlertid kun omkring en hundredel av hva det var tidlig på 1800-tallet, oppgir fiskeforsker Rob Elliott.

Størekspert Ron Bruch sier til AP at det ligger flere bevisste tiltak bak suksessen.

Fiskekvota er svært begrenset, myndighetene har gått inn for å bekjempe tjuvfiske og man har satt ut brunstige eksemplarer for å øke antallet. A. fulvescens kan bli over 100 år, og har sterkest forplantingsevne i den siste tredjeparten av sin levetid.

- Kan vi gjenreise størbestanden i Great Lakes-regionen, kan det bety at vi også kan komme langt i å gjøre det samme for andre arter, håper størekspert Ron Bruch.

FrivilligeOg støren er blitt en turistattraksjon.

Hundrevis av lokale jobber frivillig med bevaringstiltak for stør, og tilreisende som kommer for å bivåne størens gyting legger ifølge AP igjen flere hundre tusen dollar hos de nærliggende småbyene.

- Noen kaller dem stygge. Men for meg er det vakker fisk, ja, som en vakker blondine, sier Pat Wudtke (73), en av de frivillige fiskebevarerne.

A. fulvescens kan bli over 100 kg tung og tre meter lang. Og kanskje har den nå sikret seg et yngleområde som kan gjenreise bestanden til tidligere høyder.

Eller, som AP selv formulerer det:
 
«It's been a tough fight for the whisker-snouted sturgeon.»

STRØMMER TIL: Turister er kommet for å se støren gyte. Foto: Carrie Underwood/AP
STRØMMER TIL: Turister er kommet for å se støren gyte. Foto: Carrie Underwood/AP Vis mer