Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den fæle amerikaner

NEW YORK (Dagbladet): «The Ugly American» er vendt tilbake i president Bill Clintons skikkelse. Boka, som ble filmatisert i 1962 med Marlon Brando som amerikansk ambassadør i CIAs tjeneste, har fått ny aktualitet etter snart åtte ukers bombing av Jugoslavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Særlig gjelder det etter feilbombingen av den kinesiske ambassaden i Beograd. Det passer seg liksom ikke å kalle det en tabbe når tre mennesker blir drept. Like lite kan man si det når hundrevis av uskyldige serbere drepes av NATO-bomber, mens Slobodan Milosevic snart har gjennomført sin etniske rensing i Kosovo. Hvor mange kosovoalbanere som er massakrert vil bare framtida vise.

Krigen som militærnekteren Clinton og haukene rundt ham fører, blir tyngre og tyngre på den hjemlige arena. Republikanerne gjør hva de kan for å utsette betalingen av presidentens krigsregning. Luftangrep, flyktninghjelp og opptrapping av militærapparatet er kommet opp i den nette sum av 15 milliarder dollar. Det er tre ganger mer enn den opprinnelige summen. Og det koster mer enn det smaker. Særlig etter at amerikansk etterretning har fått idiotstempel og de to utenforstående, men viktige landene Kina og Russland, nå kan bruke tabben for det den er verd.

  • Det gjør også den hjemlige talkshow-verten Jay Leno. Nylig ga han forkortelsen CIA et nytt innhold. «Can't Identify Anything», som han sa etter den fatale bombingen. I New York Times heller Pulitzer-prisvinneren Maureen Dowd enda mer salt i såret. «Regjeringen gikk i spinn over Jesse Jacksons frilans-diplomati og var redd han skulle rote til amerikansk politikk. Men en så surrete politikk som vi nå har sett, kan ikke engang Jesse Jackson klare å få i stand. CIA vet ikke hvor den kinesiske ambassaden i Beograd er for tida. Hva med å bruke Internett? Der kunne man ha funnet adressen,» skriver spaltisten Dowd.
  • Representanter for NATO og USA har stått i kø for å unnskylde og bortforklare at man bombet et annet lands territorium i Jugoslavia. I krig skjer feil, er den mest ubehagelige uttalelsen. Det ubehagelige er at det er sannheten. At militærbudsjettet er så nedskåret i USA at man mangler kvalifiserte folk i CIAs kartavdeling, er vanskeligere å svelge. Men haukene rykker nå ut i USA og retter en refsende pekefinger mot manglende bevilgninger og svekket sikkerhet.
  • I Beijing kaster de egg og stein på den amerikanske ambassaden, i Moskva brenner demonstranter amerikanske flagg og i Athen samler folk seg i gatene med anti-amerikanske paroler. Og det er USA som må møte motstanden mot NATOs langtrukne luftkrig.
  • Det er faktisk vanskelig å forstå hva Clinton mener med alliert framgang når Milosevic har «renset» 90 prosent av Kosovo, mens NATO har ødelagt 20 prosent av krigsmaskineriet hans. Like fullt gjentar Clinton sin trylleformular hver dag: At bombingen må fortsette til Milosevic trekker seg helt ut av Kosovo, og at strategien til NATO er vellykket. Etter at Boris Jeltsin nylig kastet den stabiliserende statsministeren Primakov, kan Clinton bare drømme seg tilbake til riksrett-tidene. Det var rene festen i forhold til det han nå opplever. Veien fram til en fredsløsning for Kosovo med Russland og Kina som nøkkelspillere i FN, er den vanskeligste oppgaven han har hatt i sin president-tid.
  • Ser man helt kynisk på det, kan Kosovo-krigen bli Russlands mulighet til å komme tilbake på den politiske hovedscenen etter å ha ligget i knestående både økonomisk og politisk. Og Kina kan egentlig takke for bombene som falt i Beograd. Nå har hjemlig uro og raseri blitt kanalisert mot amerikanerne. Håpet deres er nok at forargelsen holdes varm til over 4.juni, som er tiårsdagen for massakren på Den himmelske freds plass.

Og Bill Clintons ettermæle når århundret renner ut kan bli: den fæle amerikaner.