Den fattige kjøper

De store internasjonale selskapene satser på å produsere for de svære markedene i utviklingsland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAR DU OGSÅ ofte lurt på hvem som handler i virkelig dyre og eksklusive butikker? De er jo alltid tomme. I storbyenes paradegater ligger de på rekke, Cucci, Chanel, Versace, Prada og Salvatore Ferragamo. Inne i dem er aldri en kunde å se. Hvem vet, kanskje de tjener så godt på et sjeldent salg at det holder med en kunde i uka. Den omvendte tankegangen er gjeldende hos de store internasjonale konsumvare-produsentene. Klarer du å få solgt en vare i millionvis, er det ikke så farlig om fortjenesten pr. stykk er lav. Verdens fattige er det nye markedet. Da snakker vi ikke om folk som sulter, men de som har lite grann penger å bruke. De er i Kina, India, Brasil, Mexico og i Russland.

DE SOM REGNER på slikt, mener at markedet for forbruksvarer i utviklingsland kommer til å øke dobbelt så fort som markedet i allerede utviklede land de kommende fire åra. Om femten å vil Kina stå for en tredjedel av alt kjøttforbruk i verden og India vil ta unna tjue prosent av all melk. Ikke rart at alle som vil tjene penger, nå sikter seg inn på forbrukere med mindre penger. Det går gjetord om den indiske mobilprodusenten som greide å produsere og selge mobiler for en tier stykket. Den ble solgt i millioner.-  Det er rundt 6 milliarder mennesker i verden, i størstedelen av dette selskapets historie har vår strategi bare vært rettet mot milliarden på toppen av den økonomiske pyramiden, sier Clayton Daley, sjeføkonom hos vaskemiddelprodusenten Procter & Gamble.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer