Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den fattigste H&M-piken

Hennes & Mauritz i Norge trekker nå tilbake salget av to barnegensermodeller etter at det er avslørt at disse er produsert ved hjelp av barnearbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 69 øre timen syr filippinske JoAnn (9) klær for klesgiganten Hennes & Mauritz. Ved hjelp av hennes flittige fingrer klarer leverandørene å presse prisene på billigklærne lavest mulig.

Fire timer hver dag vrenger lille JoAnn plagg for plagg og fester løse tråder i sømmene på moteklær bestilt av Hennes & Mauritz (H&M). Til svensk TV2 forteller hun at hvert ferdig plagg betyr 23 øre i inntekt. Hver eneste kveld etter skolen samt alle helger og fridager fester JoAnn løse tråder. I løpet av en time er hun ferdig med tre gensere som skal selges i vestlige land, og 69 øre rikere. I H&M-butikker i Norden blir en slik genser solgt for 160 kroner.

En av mange

Ni år gamle JoAnn er bare en av mange barnearbeidere som syr klær til vestlige tekstilbedrifter. Selv om barnearbeid strider mot reglene i H&M, viste svensk TV2 i går kveld en oppsiktsvekkende dokumentar som påviser noe annet. Programmet avdekker at den svenske klesvaregiganten kjøper tekstilvarer fra leverandører som benytter seg av barns arbeidskraft for å leve opp til kleskjedens beinharde kostnadskrav. Barna, som blir brukt som underleverandører og jobber hjemme, er ofte det siste leddet i en lang kjede av leverandører.

- Vi har besluttet å trekke tilbake de to modellene fordi det er brudd på vår politikk å benytte barnearbeid i produksjonen, sier administrerende direktør Håkan Qvist i Hennes & Mauritz Norge.
Tilbaketrekkingen skjer etter at svensk TV2 i går dokumenterte hvordan noen av billigkjedens strikkegensere blir produsert av barn. Det er solgt rundt 200 eksemplarer av disse strikkegenserne i Norge.

Nå lover Qvist at folk som har kjøpt disse, skal få pengene tilbake dersom de ønsker det.

- Bruk av barnearbeid er brudd på vår innkjøpspolitikk, og det som nå har kommet fram vitner om kontraktsbrudd, sier Qvist i en kommentar til TV2.

I det svenske programmet blir det også vist hvordan H&M spiller de ulike lokale leverandørene opp mot hverandre for å oppnå lavest mulig pris for billigplaggene. I en annen fabrikk jobber syerskene ofte til midnatt for å bli ferdige med en leveranse. En av kvinnene bryter sammen i gråt av utmattelse i møtet med journalistene.

Barn billigst

Ifølge svensk TV2 er det klesgigantens jakt på billig arbeidskraft som driver leverandørene til å utnytte barn.

- Prisene H&M tilbyr tvinger den lokale produsenten til å finne stadig billigere arbeidskraft. Den billigste og enkleste arbeidskraften er barn, sier generalsekretæren i Tekstilinternasjonalen, Neil Kearney, til svensk TV2.
Via en lang kjede av under-underleverandører slipper H&M å ta økonomisk risiko og beholder muligheten til fort å skifte leverandør når moten forandrer seg. Dette gjør konkurransen mellom produsentene knallhard, og de lokale fabrikkeierne gjør alt for å produsere til den prisen H&M bestemmer. Av den grunn blir en del av arbeidet flyttet ut av fabrikkene og inn i private hjem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!