Den femte kolonne

Kurdiske grupper deltar sammen med amerikanerne i krigen mot Saddam Hussein. Slik krigen utvikler seg, kan det koste dem dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VIRKET SÅ ENKELT. Amerikanske og britiske styrker skulle knuse regimet til Saddam Hussein, og det irakiske folket ville bli «frigjort». Lykkelige irakere skulle delta i en amerikanskledet overgangsregjering, før de etter ei tid på demokratisk vis skulle overta styret selv.

Om Bush og hans ultrakonservative medspillere virkelig har trodd på et slikt scenario, vet vi ikke. Men vi vet at situasjonen etter to ukers krig er blitt helt annerledes enn den såkalte koalisjonen hadde håpet. Amerikanerne og britene blir ikke tatt imot som frigjørere. Selv irakere som hater Saddam Hussein, føler at landet deres er i ferd med å bli okkupert.

I en slik situasjon er det ikke lurt å bli identifisert med okkupantene. Det har tydeligvis en del av den irakiske eksilopposisjonen skjønt. Det er merkelig stille blant en del eksilgrupper om dagen.

DE SOM IKKE holder en lav profil, er de kurdiske gruppene Kurdistans demokratiske parti, KDP, og Kurdistans patriotiske union, PUK, i Nord-Irak. Før krigen snakket mange av de kurdiske lederne om at de ikke ønsket å delta i den amerikansk-britiske krigen, men at de ville tillate amerikanske soldater å operere fra deres selvstyrte områder. Så kom meldingene om at Tyrkia nektet å slippe 62000 amerikanske soldater gjennom til Nord-Irak. Med et langt mindre amerikansk nærvær ble den såkalte nordfronten mot Saddam Hussein sterkt svekket. Dermed ble også fristelsen stor for kurderne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer