Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den femte krigen

CETINJE (Dagbladet): Det hviler fred over det lille kapellet til patriark Miras i Montenegros gamle hovedstad Cetinje. Men patriarken får ingen ro. Miras Dedeic uttrykker sterk bekymring for at krigen i Kosovo skal spre seg til Montenegro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slobodan Milosevic respekterer ikke myndighetene i Montenegro. Jeg er redd for at krigen kan spre seg. Det er en overhengende fare for borgerkrig, sier den åndelige lederen for den uavhengige ortodokse kirken i Montenegro.

  • Hans redsel deles av mange. Den jugoslaviske republikken med litt over 600000 innbyggere er den eneste partneren Serbia har igjen etter nittitallets kriger. Paradoksalt nok kan NATOs bombetokter bli faktoren som utløser et serbisk statskupp mot det provestlige og reformvennlige regimet til president Milo Djukanovic.
  • I Montenegro tror man det bare er et spørsmål om tid før Milosevic forsøker å styrte Djukanovic. I så tilfelle regnes det med at han vil innsette en marionett fra det store serbiske opposisjonspartiet SNP som ny president. Da vil borgerkrigen være et faktum.
  • Montenegro har i flere år drevet stadig lenger vekk fra det isolasjonistiske regimet i Beograd, blant annet ved å stå for demokratiske verdier, en liberal økonomisk politikk med et ambisiøst privatiseringsprogram og en egen utenrikspolitikk. Men Serbia og Montenegro har et felles forsvar. Kamputrustede styrker fra den føderale jugoslaviske hærens 2. arme skaper nervøsitet i hovedstaden Podgorica, mens Montenegros myndigheter ikke for alt i verden vil la seg underkaste en militær unntakstilstand.
  • Milosevic innsatte nylig en beinhard serbisk nasjonalist, general Milorad Obradovic, som sjef for hærkommandoen. Det foregår omfattende tvangsverving av montenegrinske ungdommer. Hæren forsøker å hindre lokale radiostasjoner fra å sende Voice of America og Radio Free Europe. Utenlandske journalister arresteres og trakasseres. Fra åsene rundt byen skyter hæren mot NATO-fly på tokt til Serbia og Kosovo. Hver NATO-bombe som skytes tilbake, hisser stemningen under de store, proserbiske demonstrasjonene i hovedstaden.
  • Samtidig overvåker væpnet montenegrinsk politi og sikkerhetsstyrker lojale mot Djukanovic gatene og viktige ministerier. Sammenstøt mellom disse styrkene og den føderale hæren kan få katastrofale følger. De etniske serberne i Montenegro utgjør ni prosent av befolkningen, og vil kjempe på den jugoslaviske hærens side. Det samme vil mange av de andre tilhengerne til det serbiske partiet. I den viktigste havnebyen, Bar, står havnearbeiderne mot den føderale marinen, som skal sikre Serbia tilgang til Adriaterhavet. Den lille fjellrepublikken er smekkfull av sivile våpen. En borgerkrig kan bli svært blodig.
  • I en slik situasjon er det et helt åpent spørsmål om de uspesifiserte sikkerhetsgarantiene fra NATOs generalsekretær Javier Solana vil ha noen som helst effekt. - NATO kan kanskje forsinke serbiske styrker på vei til Montenegro. Men de kan ikke forhindre at vi angripes av våre egne venner eller naboer, sier en montenegriner. - Montenegro var det eneste frie landet på Balkan under det ottomanske riket. Det gjelder ikke Serbia. Vi skapte dette landet selv, og kjempet for vår egen frihet. Ingen hjalp oss. Milosevic gjør alt for å destabilisere landet vårt, men han vil ikke lykkes, sier patriark Miras.
  • Det enorme flyktningproblemet bidrar også til å destabilisere Montenegro. Nesten 80000 flyktninger fra Kosovo og 30000 serbiske flyktninger fra Bosnia og Kroatia tærer hardt på det slunkne statsbudsjettet. - Flyktningene er en enorm byrde som kan skape store politiske problemer for oss, medgir utenriksminister Branko Perovic.
  • Montenegro har før NATO-bombingen startet, klart å manøvrere seg lenger og lenger vekk fra Milosevic gjennom systematisk og regulært politisk arbeid. Det vil være en av Balkan-konfliktens store tragedier dersom dette arbeidet druknes i en femte og siste krig for Jugoslavia.