Den femtende avkappete foten i fjæra ble funnet av en familie på tur

De første fire inspirerte en norsk forfatter til å skrive en bestselger om mysteriet.

DET SISTE FUNNET: Skoen til venstre ble funnet for to uker siden. Fem dager seinere dukket den andre opp. Begge to inneholdt beinrester. Foto: CTV Vancouver Island
DET SISTE FUNNET: Skoen til venstre ble funnet for to uker siden. Fem dager seinere dukket den andre opp. Begge to inneholdt beinrester. Foto: CTV Vancouver Island Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

[teaser][/teaser]7. februar skjedde det igjen. En joggesko med en avkappet fot inni ble skylt i land på den lille biten av vestkystlinja der USA og Canada møtes.

Dette er den femtende foten som er funnet på nær sagt samme måte siden 2007. Allerede i 2008 var mysteriet så stort at det inspirerte Jørn Lier Horst til å skrive boka «Bunnfall» - som nå er trykket i 24 opplag.

FØTTER I SKO: Slik var så skofunnene ut plassert geografisk, av etterforskerne på en pressekonferanse hos Vancouver-politiet i juli 2008. Alle joggeskoene inneholdt føtter og ble funnet i en tolvmånedersperiode. Foto: AP /The Canadian Press, Darryl Dyck
FØTTER I SKO: Slik var så skofunnene ut plassert geografisk, av etterforskerne på en pressekonferanse hos Vancouver-politiet i juli 2008. Alle joggeskoene inneholdt føtter og ble funnet i en tolvmånedersperiode. Foto: AP /The Canadian Press, Darryl Dyck Vis mer

Gikk verden rundt

- Det er riktig at «Bunnfall» er inspirert av saken fra Canada. Sommeren 2008 var dette en nyhet som gikk verden rundt og også nådde norske medier. Da var antallet føtter fire. Nå har mysteriet vokst seg enda større, selv om det er gitt svar på enkelte av funnene, skriver Horst i en epost til Dagbladet.

Mens Horst føtter skylte i land i Stavern i Norge, har de originale joggeskoføttene havnet i det som kalles Salish Sea, en kystarm enten i staten Washington på USA-sida eller i British Colombia i Canada.

De aller fleste er høyreføtter, og alle har enten vært plassert i joggesko eller lettere tursko. Denne siste skoen var en blå New Balance-sko av nyere type.

Hvem den tilhører er en uløst gåte.

Så ut som ekte fot

Det var Charlotte Stephens' og familien som fant den hittil siste foten, på vestkysten av Vancouverøya i forrige uke. De var ute og gikk tur da de ble oppmerksomme på noe blåsvart med innehold.

HER BLE DEN FUNNET: Den blåsvarte skoen ble oppdaget av en familie på tur. Foto: CTV Vancouver Island
HER BLE DEN FUNNET: Den blåsvarte skoen ble oppdaget av en familie på tur. Foto: CTV Vancouver Island Vis mer

- Mannen min plukket den opp på stranda, og vi kikket på den i fem minutter. Det så nesten ut som det var en ekte fot inne i den, sier Stephens til kanadiske CTV Vancouver Island.

Foten var veldig ekte, det ble raskt slått fast hos den lokale rettsmedisineren. Han kunne også fortelle at skoen først kom på markedet i mars 2013.

- Derfor kan vi anta at vi ser etter noen som er meldt savnet mellom mars 2012 og desember 2015, sier rettsmedisiner Matt Brown til TV-kanalen.

Hvorfor og hvor

Noen dager dukket også den andre skoen i samme par opp i sammeområdet. Akkurat hvor vedkommende, eller bare skoene med føtter, falt i vannet er vanskeligere å slå fast på grunn av ustabile havstrømmer i området ute mot Stillehavet.

Hvorfor foten eller personen havnet i sjøen er en helt annen diskusjon. Det er en debatt som har vart i snart ti år og gjennom 15 skofotfunn.

I norske Horsts roman får historien en løsning, som han helst vil forbeholde sine egne lesere.

SALISH SEA: Det er i dette området joggeskoene har en tendens til å havnet på strender og i vannkanten. Foto: Google Maps
SALISH SEA: Det er i dette området joggeskoene har en tendens til å havnet på strender og i vannkanten. Foto: Google Maps Vis mer

- I «Bunnfall» driver det først en joggesko med en avkappet fot i land på stranden utenfor Stavern. Så en til, og enda én. I alt fire avkappede føtter i løpet av en sommeruke. I boken er det selvsagt en logisk og fornuftig forklaring på hva som har skjedd. Det er ikke en sinnssyk seriemorder som står bak, men for å få min forklaring må du altså lese boka, gliser Horst.

Kjøpt i India

Så enkelt er det ikke i USA og Canada. Rettsmedisineren på Vancouver Island er av den oppfatning at den siste foten tilhører en person som har tatt sitt eget liv, og at foten og skoen er blitt atskilt fra kroppen på naturlig vis som et resultat av tiden i sjøvann.

Foten bli DNA-testet, uten at det gir særlig håp om identifikasjon. Av de totalt femten føttene så langt er bare fire personer identifisert offisielt. Den første var eier av den skoen som ble funnet som nummer én i 2007 på Jedediah-øya. Han hadde på seg en joggesko som først og fremst ble solgt i India.

I løpet av året 2008, da Horst ble oppmerksom på saken, ble etter hvert fem enkeltføtter hentet inn fra skjærgården i fjordarmen inn fra vestkysten. Påfølgende år var det en kvinnes fot som forbipasserende plukket opp i Richmond, og den matchet en som ble funnet to år før.

En annen fot som er identifisert dukket opp i 2010, og DNA-tester avslørte at den tilhørte en Vancouver-mann som allerede var meldt savnet.  

Litt seinere det året brakte tidevannet inn en guttesko, størrelse 38.

DE FØRSTE FUNNENE: Her er politiets samling av sko, satt sammen i 2008. Foto: REUTERS/RCMP/NTB SCANPIX
DE FØRSTE FUNNENE: Her er politiets samling av sko, satt sammen i 2008. Foto: REUTERS/RCMP/NTB SCANPIX Vis mer

Fot i plastpose

2011 var et nytt toppår, tre føtter ble funnet. Det meste mystiske funnet skjedde under ei bro i Seattles havn, og telles gjerne ikke med. Grunnen er at det manglet en sko på foten i en svart plastpose, dessuten var foten forlenget med et leggbein.

Også i 2014 var Seattle åstedet for et fotfunn, da renholdsarbeidere fant en ganske ny løpesko i vannkanten i Centennial Park.

Så tok det igjen to år, før familien Stephens i februar gjorde det makabre funnet på Vancouver Island omlag 20 mil lenger nord, over grensa til Canada.

Hittil er det slått fast at føttene har tilhørt fem menn, en kvinne og tre personer av ukjent kjønn. Bare to av de 15 er venstresko, og da har høyreskoen også dukket opp.

Flystyrt og båtulykker

Opp gjennom årene er det spekulert heftig i hvem alle føttene tilhører. At dette er mennesker som har tatt sitt eget liv er den offisielle teorien, men den er bare én av mange.

At føttene kommer fra folk som har omkommet i flystyrter eller båtulykker i Stillehavet er en annen teori.

Da de første skoene dukket opp lanserte en lokal forfatter ideen om at dette var ofre den asiatiske tsunamien, siden mange av de første skoene var modeller produsert og solgt før 2004.

Små flytevester

Rettsmedisiner Bill Inkster er en av de som jobber hardt for å finne ut hvem fotofrene er. Hans medisinerteam har funnet at sju forskjellige personer sto bak ti fotfunn. Disse sju personene har entet tatt sitt liv eller vært utsatt for en ulykke.

TRAGISKE SAKER: Rettsmedisiner Barc McLintock fnyser av rykter om en massemorder i området, hun hevder etterforskere har klart å finne eierne av skoene. De har enten død i ulykker eller for egen hånd. Foto: CTV Vancouver Island
TRAGISKE SAKER: Rettsmedisiner Barc McLintock fnyser av rykter om en massemorder i området, hun hevder etterforskere har klart å finne eierne av skoene. De har enten død i ulykker eller for egen hånd. Foto: CTV Vancouver Island Vis mer

- Føttene er ikke avkappet, de er avslitt, sier Inkster til The Province.

Han forklarer funnene med ferske endringer i skoproduksjon, for eksempel har mange joggesko nå gass- eller gelelommer i sålene.

- Det som egentlig har skjedd er at sko plutselig flyter bedre. De er blitt til små livvester. Derfor flyter føttene opp, eller ville de ligget på bunnen, sier Inkster.

Annen flyt på høyrefoten

Havforsker Curtis Ebbesmeyer ved universitet i Seattle er spesialist på flytende gjenstander i havstrømmer. Han sier til Seattle Times at det er naturlig at døde menneskers føtter skilles fra kroppen etter lang tid i saltvann.

Han mener at konstruksjonen av moderne joggesko i tillegg fører til at de flyter opp ned, slik at beinrestene beskyttes mot blant annet fugler. Dessuten har han forsket på hvorfor venstre- og høyresko havner på forskjellige strender når de slippes ut på sjøen.

Rettsmedisinsjefen i British Colombia, Barb McLintock, mener det ikke er mistanke om noe kriminelt overhodet i deres såkalte fotsaker.

- Folk innbiller seg mye rart, dette er dessverre bare uheldige og triste saker. Vi vet oftest hva som har skjedd, sier McLintock.

Folk innbiller seg mye rart, dette er dessverre bare uheldige og triste saker. Vi vet oftest hva som har skjedd. Barc McLintock, rettsmedisiner British Colombia, Canada

Da ser man bort i fra en hendelse i 2012 da fem barnesko fylt med rått grisekjøtt plassert på ei strand i Victoria i samme stat.  Funnet ble da satt i sammenheng med en avslutningfest for high school-elever i området kvelden før. Andre moroklumper har hatt glede av å fylle joggesko med dyrebein og tare, samt dumpe sko med føtter fra en utstillingsmodell i sjøen.

Forfatter Horst er tidligere politimann og deler myndighetenes oppfatning av fotmysteriet.

BESTSELGER: Jørn Lier Horst leste om de avkappete føttene på vestkysten av Amerika og ble inspirert til å skrive denne boka:
BESTSELGER: Jørn Lier Horst leste om de avkappete føttene på vestkysten av Amerika og ble inspirert til å skrive denne boka: Vis mer

Blir til «Bunnfall»

- Personlig tror jeg ikke det ligger noe kriminelt bak hendelsene i Canada - i alle fall ikke i alle sakene. I min jobb som politimann har jeg selv vært med på lignende funn. Mennesker som forsvinner til sjøs kan følge havstrømmene langt, skriver Horst til Dagbladet

- Tiden i vannet gjør at kroppen løser seg opp, først ved de smaleste kroppspartiene, rundt håndledd, ankler, albu, kne, hals. Og mens resten av kroppen synker og blir til «Bunnfall», er det oppdrift i gummisålene som gjør at de med sitt innhold driver til lands.

• Kilder: Canadian Press, CNN, CBA, The Province, Washington Post, Seattle Times, Wikipedia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer