Den forgylte smerten

De rike bader i penger som aldri før. Likevel gråter noen av dem i smerte, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKATTELISTENE er kommet og alle kan kikke hverandre i kortene. Tildelingen viser at all trumf havner hos eliten mens svarteper er jevnt fordelt i middelklassen. Listene forteller bare halve historien. Den som går bak dagens tall vil raskt oppdage at kløften mellom flertallet (lønnstakere og pensjonister) og rike med kapitalinntekter, er i ferd med å utvikle seg til et svart juv. Riktignok finnes det fremdeles mye likhet i Norge. For 90 prosent av befolkningen skjer det ikke store endringer som dytter noen grupper nevneverdig opp eller ned. Det er de øverste ti prosentene som har brutt ut fordi kapitalinntektene øker dramatisk. Det er også her vi finner milliardærer som klynker og kupongklippere som forveksler Stoltenberg og Stalin.

DEN POLITISKE debatten kamuflerer ofte det norske samfunnets klassestruktur. Vi har lært oss til å tro at folk og ledere er en dugnadsgjeng og at forskjellene i inntekt, formue, makt og status er små og til å leve med. Den myten kan kastes på historiens skraphaug. Forskningsstiftelsen FAFO har systematisert materiale fra Statistisk sentralbyrå som forteller en helt annen historie. Disse tallene dokumenterer at det siden begynnelsen av 90-tallet har utviklet seg en gruppe superrike som disponerer en økende andel av den totale verdiskapningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer