Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den forliste meksikaneren vil hjem til familien

Snakker for første gang etter den utrolige overlevelseshistorien.

ENDELØST HAV: Marshalløyene, der meksikaneren Jose Ivan fløt i land torsdag, er en gruppe atoller spredt over et stort havområde. Også mellom øyene kan det ta flere dager å reise med båt. Meksikaneren, som hevder å ha overlevd over ett år til havs uten proviant, fløt i land på Ebon-atollen, den sørligste av øyene i øygruppa. Her fra øya Enoko, som er del av Majuro-atollen, den tettest befolkede atollen i øygruppa. Foto: Wikimedia commons
ENDELØST HAV: Marshalløyene, der meksikaneren Jose Ivan fløt i land torsdag, er en gruppe atoller spredt over et stort havområde. Også mellom øyene kan det ta flere dager å reise med båt. Meksikaneren, som hevder å ha overlevd over ett år til havs uten proviant, fløt i land på Ebon-atollen, den sørligste av øyene i øygruppa. Her fra øya Enoko, som er del av Majuro-atollen, den tettest befolkede atollen i øygruppa. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meksikaneren som drev i land på Ebon-atollen i Stillehavet før helga, ber om å bli fraktet hjem til familien i Mexico.

Mannen, som oppgir å hete Jose Ivan, hevder at han har drevet på havet siden den 24 fot store motorbåten hans fikk problemer utenfor den meksikanske vestkysten for over ett år siden.

Det er fortsatt svært få detaljer rundt den utrolige overlevelseshistorien, snart tre døgn etter at meksikaneren ble plukket opp.

Ebon-atollen er blant verdens minst tilgjengelige steder. Det er ikke internettforbindelse til øya, og den ene telefonlinja som finnes er ustabil, og har vært nede siden lørdag. De rundt 700 øyboerne, lever stort sett av fiske, sanking og jordbruk.

I dag har imidlertid meksikaneren, gitt ett kort intervju over et sprakende radiosamband, organisert av Marshall islands telecomunications authority (NTA).

- Jeg har det ikke bra - Jeg vil hjem til Mexico, sier Jose Ivan, gjennom tolken Magui Vaca, ifølge AFP.

EBON-ATOLLEN: Ebon er den sørligste av Marshall-øyene og hjem til rundt 700 øyboere. Foto: NASA
EBON-ATOLLEN: Ebon er den sørligste av Marshall-øyene og hjem til rundt 700 øyboere. Foto: NASA Vis mer

Han ble i dag fraktet i en båt fra Ebon-atollen til hovedstaden på Marshalløyene, Majuro, der han skal gjennomgå en legesjekk.

- Jeg har det ikke bra. Jeg er så langt borte. Jeg vet ikke hvor jeg er, eller hva som har skjedd, sier han.

Ifølge Daily Mail, som også har kommunisert med meksikaneren via tolk, var han ute for å fiske hai da han mistet kontroll over båten.

Den norske antropoligistudenten Ola Fjeldstad, som studerer på Ebon-atollen, var blant de første som så til meksikaneren. Han gjorde historien kjent for verden da han ga et intervju til AFP fredag.

- Drakk skilpaddeblod Ifølge nordmannens gjengivelse av historien, hadde meksikaneren forklart at han hadde drevet til sjøs siden september 2012, altså i 16 måneder.

Nå sier Jose Ivan at han forlot hjemmet sørvest i Mexico 24. eller 25. desember 2012 - noe som vil si at han har drevet på havet i 13 måneder.

OVERLEVDE I 2006 Historien om Jose Ivan er utrolig, men ikke unik: i 2006 overlevde disse tre meksikanske fiskkerne ni måneder til sjøs i en fiskerbåt. Også de ble skylt i land på Marshalløyene etter å ha drevet fra den meksikanske vestkysten. Fra venstre: Jesus Vidana Lopez (27), Salvador Ordonez (37) og Lucio Rendon (27). Det var fem fiskere ombord i båten som la ut, men to overlevde ikke. Foto: AFP PHOTO / Suzanne MURPHY
OVERLEVDE I 2006 Historien om Jose Ivan er utrolig, men ikke unik: i 2006 overlevde disse tre meksikanske fiskkerne ni måneder til sjøs i en fiskerbåt. Også de ble skylt i land på Marshalløyene etter å ha drevet fra den meksikanske vestkysten. Fra venstre: Jesus Vidana Lopez (27), Salvador Ordonez (37) og Lucio Rendon (27). Det var fem fiskere ombord i båten som la ut, men to overlevde ikke. Foto: AFP PHOTO / Suzanne MURPHY Vis mer

Ifølge Fjeldstads gjengivelse av historien, forklarte meksikaneren at han har overlevd igjennom å fange sjøfugl, fisk og skilpadder med hendene, samt å samle regnvann. I perioder uten regn, skal han ha overlevd ved å drikke skilpaddeblod.

En kamerat som var med på fisketuren, døde til havs for mange måneder siden, ifølge de første opplysningene. Det er ikke kommet nye opplysninger rund dette i det ferske intervjuet med Jose Ivan.

På bedringens vei Ordfører på Ebon, Ione deBrum, har også forsøkt å kommunisere med meksikaneren, men språket har gjort det vanskelig. Innbyggerne på Marshalløyene snakker det lokale språket marshallesisk og engelsk, mens den forliste meksikaneren kun snakker spansk.

- Det har vært vanskelig. Jeg har lært ham å kjenne gjennom tegninger han har laget. Han sa han var på vei til El Salvador da de mistet kontroll over båten, sier deBrum til AFP.

Ifølge Ola Fjeldstad var motoren fortsatt på båten da meksikaneren drev i land, men propellen var av.

Meksikaneren var forkommen, kledd i en fillete underbukse, og hadde langt hår og skjegg.

- Vi har gitt ham næringsrik mat, og han er på bedringens vei. Han har vondt i knærne, og kan ikke stå selv. Bortsett fra det er han OK, sier ordfører deBrum.

Ny båttur Ebon-atollen er den sørligste i øygruppen Marshall-øyene. Ukentlig går det et fly mellom øya og hovedstaden Majuro, 370 kilometer unna, men flyet er nå på bakken for reprasjon. Meksikaneren må derfor ut på båttur igjen for å komme seg til Majuro.

10000 KILOMETER: Fra Mexicos vestkyst til Ebon, den sørligste av Marshalløyene er det rundt 10000 kilometer. Meksikaneren har vært 400 dager til havs ifølge egen forklaring, noe som betyr at han må ha drevet i snitt 25 kilometer vestover hvert døgn.
10000 KILOMETER: Fra Mexicos vestkyst til Ebon, den sørligste av Marshalløyene er det rundt 10000 kilometer. Meksikaneren har vært 400 dager til havs ifølge egen forklaring, noe som betyr at han må ha drevet i snitt 25 kilometer vestover hvert døgn. Vis mer

Selv om det virker utrolig å skulle kunne overleve så lenge uten medbragt mat og vann på havet, er historien ikke unik.

Tre meksikanere i en fiskebåt overlevde ni måneder i drift over Stillehavet etter å ha havnet i havsnød i 2006.
For dem var dietten den samme: regnvann, fisk og fugl. Også de fløt i land på Marshalløyene etter en 1000 mil lang ferd med vinden og strømmen fra Mexicos vestkyst.

NORSK STUDENT: Historien om Jose Ivan ble først kjent igjennom den norske antropologistudenten Ola Fjeldstad (bildet), som snakket med AFP fredag. Dagbladet har siden forsøkt å få tak i Fjeldstad, uten hell. Foto: Privat
NORSK STUDENT: Historien om Jose Ivan ble først kjent igjennom den norske antropologistudenten Ola Fjeldstad (bildet), som snakket med AFP fredag. Dagbladet har siden forsøkt å få tak i Fjeldstad, uten hell. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart