- Den første helga i den første sommermåneden blir ikke akkurat sommerlig

Men Tromsø kan slå varmerekord fra 1963.

SØR-NORGE: Sør-Norge vil bli preget av bygevær denne uka, men temperaturene blir ganske høye. Dette satellittbilde er tatt midt på dagen i dag. Satellittbilde:  NERC Satellite Receiving Station, Dundee University, Scotland
SØR-NORGE: Sør-Norge vil bli preget av bygevær denne uka, men temperaturene blir ganske høye. Dette satellittbilde er tatt midt på dagen i dag. Satellittbilde: NERC Satellite Receiving Station, Dundee University, ScotlandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hadde du håpet at sommeren skulle sette inn for fullt idet vi går inn i den første sommermåneden på lørdag, må nok værgudene dessverre skuffe.

For selv om det ikke skal regne hele uka og helga, får store deler av landet mye regnbyger og ustabilt vær. Flere steder på Øst- og Vestlandet er det meldt lyn og torden i morgen, mens nordlendingene kan nyte sommersola og varmen en liten stund til.

- Den første helga i den første sommermåneden blir ikke akkurat sommerlig over hele landet. Hvis jeg kunne reist hvor jeg ville, hadde jeg satset på Nordland. Der blir det nok godt sommervær og sommertemperaturer i helga, sier Roar Inge Hansen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

- Nordlendingene bør jo være ganske fornøyde, de har jo hatt sommer i mai. Tromsø ligger fire grader over normalen, og hvor det fortsetter de siste dagene av måneden kan rekorden fra 1963 bli slått. Så får vi bare håpe at ikke dette var alt for i år, sier Hansen.

Tordenskrall Meteorologen forteller at det har blitt observert lyn- og tordenbyger over Skagerrak, og at det ikke kan utelukkes at disse beveger seg innover Sør-Norge i løpet av morgendagen.

- Fram til fredag blir det ikke store endringene i Sør-Norge. Østlandet og Sørlandet er nok mest utsatt for byger, men når det ikke regner kan temperaturene for stige over 20 grader. Det kan heller ikke utelukkes tordenskrall torsdag og fredag, sier Hansen.

Også på vestlandet vil det kunne komme noen byger de neste dagene, men temperaturene holder seg på rundt behagelige 20 grader.

- På fredag eller lørdag begynner det å skje endringer. Da beveger en nedbørsområde seg fra Skottland og innover Vestlandet. I løpet av lørdag eller søndag vil det bli noe kaldere, og komme en del tåkeluft. Temperaturene faller raskt ned til 10-14 grader i kystområdene, men holder seg forhåpentligvis på rundt 20 i innlandet, sier Hansen.

Kaldere luft Også i Møre og Romsdal og Trøndelag, som får noen fine dager fram mot helga, synker temperaturene idet kalenderen viser juni. Også her må folk regne med en del regnbyger.

- Det kommer også kaldere luft innover Finnmark, og i dag var det ni grader i Kirkenes. Også Tromsø får en noe mer skyet og kjøligere værtype, sier Hansen.

Siri Wiberg Horjen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, forteller at nesten hele landet «havner litt midt i mellom» denne uka.

NORD-NORGE: Nord-Norge får en kaldere væretype i løpet av uka, men Tromsø kan slå varmerekord, og Nordland får landets fineste helg. Satellittbilde:  NERC Satellite Receiving Station, Dundee University, Scotland
NORD-NORGE: Nord-Norge får en kaldere væretype i løpet av uka, men Tromsø kan slå varmerekord, og Nordland får landets fineste helg. Satellittbilde: NERC Satellite Receiving Station, Dundee University, Scotland Vis mer

- Det ligger et lavtrykk over de sørlige delene av landet nå, noe som gjør at det blir en del regn. Lavtrykket vil etterhvert bevege seg litt østover, og legge seg over sørøsteuropa, men vi må fortsatt regne med noen byger i Sør-Norge.

- Hvem som vinner denne uka er jeg jammen ikke sikker på. Det er fortsatt ganske varmt i nord, og det vil være en god del pent vær fram mot helga, men så går det over til en mer ustabil værtype. Temperaturene avhenger litt av bygene, men når sola er framme vil de nok ligge på rundt 20 grader, eller over.

Varmt i nabolandene Danskene kan se fram til en varm juni, ifølge Berlingske.dk.

- Juni står nå for tur, og det tyder på at det blir en lun og solrik begynnelse på sommeren med høyere temperaturer enn normalt, skriver avisa, og viser til det danske meteorologiske instituttets prognoser for den første sommermåneden, som viser at temperaturene i gjennomsnitt vil bli høyere enn hva de var i fjor.
Også i Sverige er sommeren kommet, og flere steder ligger temperaturene på godt over 20 grader, skriver Expressen.

Ifølge avisa fører vind fra Øst-Europa varmen langt opp i nordlige Sverige nå, og til tross for at det er ventet en del regn i morgen, vil sommervarmen ta seg opp igjen allerede på torsdag.

Sveriges meteorologiske institutt (SMHI) har denne sommeren innført en helt ny varmevarsel. Neste gang værprognosene viser at svenskene får temperaturer på 30 grader eller mer i tre dager på rad, vil varselet se ut som en varmebølge, opplyser SMHI på sine hjemmesider.

FORSMAK: Dette bildet ble tatt i Frognerparken i Oslo forrige mandag. Ut ifra værvarselet for denne uka, ser det ut til at det foreløpig ble med en forsmak på sommeren. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FORSMAK: Dette bildet ble tatt i Frognerparken i Oslo forrige mandag. Ut ifra værvarselet for denne uka, ser det ut til at det foreløpig ble med en forsmak på sommeren. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer