«Den første innvandrer»

10. september skrev Afshan Rafiq seg inn i norsk politisk historie. Da ble hun den første fast innvalgte stortingsrepresentanten med innvandrerbakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det pakistanske navnet Afshan betyr «glitrende». Afshan Rafiq ble født i Oslo for 26 år siden av pakistanske foreldre. Med seg inn på Stortinget har hun allerede en omfattende erfaring fra Oslo Høyre, bl.a. som bystyremedlem, og cand.mag.-eksamen fra Universitetet.

Til overmål tar hun sikte på å studere medisin ved siden av stortingsvervet.

En rollemodell

Hun opplever sin historiske posisjon som ærefull og viktig som rollemodell for unge mennesker, ikke minst ungdom med hennes bakgrunn. Hun oppfatter seg først og fremst som representant for Høyre i Oslo, men vil gjerne være brubygger mellom minoritetsmiljøene og det norske samfunnet.

En gruppe unge etniske minoritetskvinner har i det siste tilkjennegitt heftig uenighet i synet på likestilling. Om det sier Afshan Rafiq: - Jeg synes det er viktig at hver og en av oss får finne ut hva vi vil med livet vårt. Alle må selv få velge hva som er det rette for dem...

- Du er særdel es ordentlig og veltilpasset?

- Jeg tror folk foretrekker politikere som er ordentlige, konstruktive og løsningsorienterte. Det ønsker jeg å være, bl.a. for å motarbeide politikerforakten.

«Kebab-Høyre»

På Stortinget har hun alt kjent den første smaken av makt og innflytelse. Hun foreslo - og fikk med seg komitéflertallet på - å bevilge 13 mill. kroner til videreføring av et prøveprosjekt med korttidsbarnehage for fire- og femåringer i Oslo indre øst. I praksis omfatter tiltaket hovedsakelig barn med minoritetsbakgrunn. Det ble satt i gang i 1997, men fikk ikke plass på Stoltenbergs siste budsjett.

- Hva synes du om uttrykket Kebab-Høyre?

- Jeg er ikke så veldig begeistret for det. Bunads-Høyre gir mening, men for meg som vet hva kebab er, er det umulig å se sammenhengen mellom pakistansk fastfood og Høyre. Høyre er definitivt ikke fastfood. Mat for seg og Høyre for seg. Det sier nå jeg, ler hun.

Ekteskap og foreldre

- Du er 26 år, stortingsrepresentant, tjener en halv million og bor fortsatt hjemme hos mamma og pappa. Er det ikke på tide at du flytter hjemmefra og begynner å stå på egne bein?

- Jeg har begynt å se litt etter leilighet, men i vår kultur er det vanlig at særlig jenter bor hjemme hos foreldrene til de er gift. Jeg er takknemlig overfor mine foreldre for den verdifulle omsorgen de har gitt meg.

Afshans foreldre er pakistanske innvandrere, gift i et såkalt arrangert ekteskap. Afshan sier hun ikke er innstilt på å bli plassert i et arrangert ekteskap: - Mine foreldre vil være rådgivere, men det er ingen tvil om at jeg har det siste ordet, sier hun.

Krigen i Afghanistan

Afshan og familien har fulgt spent med i krigen i Afghanistan og utviklingen i Pakistan. Hun roser den pakistanske presidentgeneralen Musharraf for å ha opptrådt klokt og ryddig.

- Han er e n diktator, ja, men er frigjort og moderne i forhold til fundamentalistene. Det store flertallet blant pakistanerne mener han gir dem en trygghet for helse og eiendom som ingen av de demokratiske regimene har maktet til nå, sier hun. Men legger til at hun selvsagt håper at et demokratisk styre kommer på plass i Pakistan etter hvert.

Hun synes media har overdrevet motsetningene mellom den muslimske og den kristne verden, og sier: - Men debatten i Norge har - med noen få uheldige unntak - vært langt mer edruelig og ordentlig.

På godt og vondt

- Har du noe forbilde?

- I politikken har jeg alltid sett opp til Kåre Willoch. På det sosiale planet er min mor mitt forbilde fordi hun har vært veldig disiplinert, ansvarlig og omsorgsfull i oppdragelsen hun har gitt meg.

- Har din far bidratt mindre i så måte?

- Far har tatt mer hånd om det materialistiske, svarer hun med en latter.

- Hva er nordmenns verste eg enskap?

- At de er tilbakeholdne, lite åpne.

- Og deres beste?

- At de tar ansvar for sitt eget liv.

Balansert ung dame

- Hva er innvandrernes tilsvarende verste og beste sider?

- Det beste er at de har et sterkt nettverk og stiller opp for hverandre. Det verste er at de er så engstelige for å miste sin kultur og sin identitet at det hemmer dem i å la seg integrere.

- Hva ser du helst på norsk TV?

- «Skavlan» og «Nytt på nytt» er mine favoritter. Jeg har til og med deltatt i «Nytt på nytt» og må si det var en morsom opplevelse.

- Og så liker jeg søndagsfilmene på TV2, legger hun til. Alltid påpasselig balansert.

Afshan Rafiq

Alder: 26 år
Sivilstatus: Foreldre fra Pakistan. To yngre brødre. Bor i Oslo.
Yrke: Stortingsrepresentant, valgt for Høyre i høst. Sitter i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen. Eksmedlem Oslo bystyre, helse- og sosialkomiteen.
Eksamen i statsvitenskap, sosiologi og kriminologi. Eldreomsorg er en hjertesak.
Aktuell: Norges første faste stortingsrepresentant med innvandrerbakgrunn.

NEI TIL KEBAB-HØYRE: Stortingsrepresentant Afshan Rafiq (26) synes ikke det gir mening å snakke om Kebab-Høyre som beskrivelse på Høyres posisjon i innvandrermiljøene. - Mat for seg og Høyre for seg, sier hun om den saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer