Den første kongebloggen

«Takk for at du fornærmer meg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette skrev Norodom Sihanouk - den tidligere kongen i Kambodsja - nylig som tilsvar til en leser som kritiserte hans syn på homofilt giftemål.

Den 82 år gamle mannen har hatt sin egen weblogg i tre år, og den får stadig mer oppmerksomhet, skriver nyhetsbyrået AP.

Kreftsyk

Sihanouk er rammet av kreft, og gjennomgår for tiden behandling i Kina - der han levde i eksil i flere år.

- Mitt land har vært et liberalt demokrati siden 1993. Alle innbyggere har rett til å uttrykke sin mening - også kongen, skriver han i et innlegg ifølge AP.

På hjemmesiden er det tekst på både fransk, engelsk og khmer - og den pensjonerte kongen har mye å fortelle. Ifølge AP skriver han om alt fra miljøpolitikk til Hollywood-stjerner.

Den tekniske løsningen på siden tilfredsstiller kanskje ikke alle krav til en moderne blogg, men intensjonen er den samme.

Rikt liv

KONTAKT MED FOLKET: Norodom Sihanouk, den tidligere kongen i Kambodsja, er svært syk. Men han holder kontakten med folket gjennom sin egen weblogg. FOTO: SCANPIX/AP
KONTAKT MED FOLKET: Norodom Sihanouk, den tidligere kongen i Kambodsja, er svært syk. Men han holder kontakten med folket gjennom sin egen weblogg. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Sihanouk satt som konge da Kambodsja rev seg løs fra fransk styre, og støttet Røde Khmer-regimet helt til lederne snudde seg mot ham. Senere bidro han til at massemorderne kunne bli stilt for retten.

Han har holdt seg aktiv som filmskaper, maler og komponist - i tillegg sørget han for at palasset fikk sitt eget fotballag.

Bloggene hans blir ofte gjengitt i landets aviser, slik at innbyggerne som er for fattige til å bruke internett skal få mulighet til å lese det han skriver.

Også detaljer om Sihanouks privatliv blir gjengitt på siden. Han har nemlig vært gift flere ganger.

- Men det var mest på 40-tallet, da kjærlighetslivet mitt var mer stormfullt. Jeg ble monogamist for mange år siden.

Da den svært syke 82-åringen nylig hørte at et magasin forberedte et minneord til ham, skrev han i bloggen:

- Til og med i dag, på fredag den 13., er jeg fortsatt ikke klar over min død. Kanskje har jeg allerede gått bort. Men jeg liker å tro at jeg er i live.

Over til deg, Harald.

AKTIVT LIV: Norodom Sihanouk har levd et rikt liv - både når det gjelder politikk, kunst og damer.