Den første media-paven

Legmannen og den tidligere tyrefekteren Joaquin Navarro-Valls styrer media-sirkuset rundt pavens begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske journalister har begynt å kalle Navarro-Valls for Vatikanets Alastair Campell, skriver den britiske avisa The Guardian. Campell var kommunikasjonsdirektør for Tony Blair fram til 2003, og det var ikke uten grunn han ble kalt «his masters voice». Lojaliteten var total.

Teater

Nå sørger Navarro-Valls for iscenesettelsen av en pavebegravelse som ikke har sett sin like i historien. En av årsakene er at alt er lagt til rette for media. Særlig for tv, og ifølge AP har enkelte tv-stasjoner leid seg inn på Petersplassen for flere år siden.

Da paven døde ble det klart for mange at Navarro-Valls hadde bestemt seg for å gi Johannes Paul II et ettermæle på glanset papir.

Pavens forgjenger, Johannes Paul I, fikk en helt annen behandling da han døde i 1978. Ifølge The Guardian ble han funnet død av en gammel nonne, søster Vincenza, som alltid brakte ham kaffe ved morgengry.

Pavelig pyjamas

Det var den gangen uhørt at en kvinne skulle se den pavelige pyjamas. At søster Vincenza hadde sett den i årevis var enda verre. Derfor måtte det settes inn en løgn for å beskytte den katolske hjorden på kloden.

Paven ble funnet død av en prest, het det. Og konspirasjonene om giftmord var i gang.

TALSMANNEN: Joaquin Navarro-Valls styrer informasjonen fra Vatikanet. Han har også en fast hånd om det hemmelige pavevalget. Foto: AP/Scanpix
TALSMANNEN: Joaquin Navarro-Valls styrer informasjonen fra Vatikanet. Han har også en fast hånd om det hemmelige pavevalget. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Nå har Vatikanet sine egne nyhetsbyråer, to dagsaviser og radio-og tv-stasjoner over hele verden. På toppen sitter Navarro-Valls og bestemmer hvilket bilde av paven som nå skal tegnes.

Allerede i begynnelsen av uka hadde verdenspressen skrevet over 35 000 artikler om Johannes Paul II. Og det meste er forbausende positivt. Noen mener servilt.

Kontrollør

Den store kommunikatoren fra Polen blir likevel oppfattet som en like streng kontrollør. Ruth Gledhill som er religion-korrespondent for den britiske avisa The Times sier det rett ut:

- Alt er spinn og kontroll.

Den som ikke gjør som Vatikanets sjef sier blir frosset ut, forteller Gledhill og fortsetter:

- Det fungerer akkurat som et politisk pressekontor. De som jenker seg får nyheter.

Og det er først og fremst tv som nå får tilgang, for der er det mest PR å hente. At paven har sine gamle brune sko på der han ligger på lit-de-parade er ingen tilfeldighet. De samme skoene hadde paven på seg i 120 av landene han besøkte. Navarro-Valls vet hva han gjør.

Pavelig PR-geni

Pave Johannes Paul II visste også hva han gjorde, ifølge The Guardian. Han var et PR-geni og har totalt endret pavens forhold til media. Bare det å vise seg som syk og svak de siste årene hadde tidligere vært utenkelig. Før var paven frisk den ene dagen og død den neste.

Pave Johannes Paul II viste at han led for menneskeheten til det siste. Og det var grensesprengende nytt at en hel verden kunne se den døde paven bli båret over Petersplassen flankert av sveitsergarden.

Når kardinalene samles mandag 18. april for å begynne utvelgelsen av en ny pave, er vi tilbake i middelalderens hemmelighetskremmeri. Det er nemlig ikke snakk om et demokratisk valg.

Foreløpig går de fleste valgbare kardinalene rundt og snakker pent om andre enn seg selv. Det passer seg ikke å drive egen valgkamp i Vatikanet. Men når en kardinal priser en annen er det høyst sannsynlig sin egen godhet han vil vise. Alle intriger som måtte utspille seg er bak lukkede dører. Når valget er tatt, står de fiolette herrer smilende samlet om en person.

Spørsmålet er om den nye paven tar med seg Joaquin Navarro-Valls. De fleste paver vil peke ut sin egen talsmann, men medlemskapet i den hemmelige katolske bevegelsen Opus Dei står nok ikke i veien for en fortsatt framtid for Vatikanets spinn-mester.

ENORM DEKNING: Forsidene på flere av de største avisene på mandag. Allerede tidlig denne uka var det skrevet 35 000 artikler om pavens død.
MEDIA PÅ PLASS: TV-stasjoner fra hele verden er på plass før morgendagens begravelse.
FUNNET DØD I PYSJEN: Pave Johannes Paul I.