Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den første norske coronapasienten er et mysterium

Brede Melinder Stokland (26) fikk som første nordmann påvist coronaviruset. Ingen vet hvordan Italia-studenten ble smittet.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Brede Melinder Stokland (26) er den første kjente, norske coronapasienten.

Studenten testet positivt for coronaviruset i Firenze i Italia for tre uker siden. Lørdag ble han friskmeldt og har ikke lenger viruset i kroppen.

Nå har den friskmeldte «pasient null» gitt et intervju med NRK der han forteller hvordan han opplevde å være en første norske pasienten og hvordan han ser på situasjonen nå.

FIRENZE: Brede Melinder Stokland fikk påvist coronaviruset i Firenze i Toscana sentralt i Italia. Fram til da hadde smitten vært forbeholdt Nord-Italia, og Stokland var Toscanas første coronapasient samt den første kjente norske. Foto: REUTERS / Jennifer Lorenzini
FIRENZE: Brede Melinder Stokland fikk påvist coronaviruset i Firenze i Toscana sentralt i Italia. Fram til da hadde smitten vært forbeholdt Nord-Italia, og Stokland var Toscanas første coronapasient samt den første kjente norske. Foto: REUTERS / Jennifer Lorenzini Vis mer

- Skyldfølelse

26-åringen studerer arkitektur ved NTNU og har hatt utveksling i Firenze i Toscana. 19. februar reiste han tilbake til Firenze etter å ha vært i Norge. I nettene som fulgte våknet han med feber og svette.

Han deltok på forelesninger på universitetet, før han til slutt oppsøkte sykehuset. Det hadde til da ikke vært noen tilfeller i Toscana, men ifølge Stokland ble han raskt satt på isolat mens det ble tatt flere prøver.

Han fikk påvist coronaviruset samme dag som innleggelsen og ble deretter fraktet til et annet sykehus.

- Det er ikke kult å være den såkalte «patient zero», både i Norge og Toscana. Det er en samvittighet som ikke har vært veldig god, og en skyldfølelse som var ganske stor i dagene etter at jeg ble lagt inn. Man er urolig for hvem man kan ha smittet, sier Stokland til NRK.

Mysteriet

Dagbladet har vært i kontakt med Stokland, som sier at han ikke ønsker å kommentere utover det han har sagt til NRK.

Verken italienske eller norske helsemyndigheter vet hvordan Brede Melinder Stokland ble smittet.

- Nei, og det er det store mysteriet, sier han.

56 av hans kontakter ble satt i karantene etter han fikk påvist smitte. Det har blitt gjennomført omfattende undersøkelser i kretsen hans, uten at noen har fått påvist viruset.

Stokland kom tilbake til Norge søndag, ber folk om å følge myndighetenes råd.

SPANIA: I Madrid tar de nå i bruk drastiske midler for å forhindre coronasmitte. Spania er det landet i Europa etter Italia som er hardest rammet av viruspandemien. Video: Politiet / AP Vis mer

- Jeg ser på dette som et kollektivt ansvar, blant alle, å følge de retningslinjer og regler som myndighetene setter, og stole på vårt helsepersonell. Det er slik vi kan bekjempe dette viruset. Man må høre på myndighetenes råd, og holde seg hjemme om man er i karantene, sier han til NRK.

Store mørketall

Ifølge FHIs tall fram til midnatt mandag er det nå 1308 coronasmittede i Norge. Mellom midnatt søndag og midnatt mandag var det 139 nye tilfeller av smittede. 21 647 personer er nå blitt testet i Norge, men de fleste som er testet er sårbare grupper og helsepersonell.

Helsemyndighetene regner derfor med at det er store mørketall på antall smittede. Tre eldre personer i Norge er døde som følge av viruset.

Brede Melinder Stoklands smitte ble bekreftet av Folkehelseinstituttet 26. februar. Samme dag kom meldingen om den første positive testen i Norge, en kvinne bosatt i Tromsø. Hun hadde nylig kommet hjem fra Kina.

RETT I KARANTENE: Ekteparet Omdal har vært på bobilferie i Spania, nå bærer det rett hjem i karantene. Reporter: Madeleine Liereng. Video og reporter i Sverige: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Eksploderte

28. februar bekreftet Oslo universitetssykehus (OUS) at en av deres ansatte, som nylig var på ferie i et høyrisikoområde i Nord-Italia, har fått påvist coronaviruset. Deretter var det spredte tilfeller av smitte rundt omkring i Norge, før smittetallet eksploderte i midten av forrige uke.

Fra tirsdag til onsdag i forrige uke økte antallet smittede fra 277 personer til 489 og epidemien var i fri spredning. De fleste hadde da blitt smittet på skiferie i Nord-Italia og Østerrike, men viruset gikk samtidig inn i en fase med lokale smittetilfeller uten at myndighetene kunne spore smitten.

Torsdag innførte regjeringen de mest omfattende myndighetsinngrepene i fredstid noensinne. Trolig er mange titusener i landet nå omfattet av de strenge karantenebestemmelsene, der alle som har vært i utlandet blir ilagt 14 dagers hjemmekarantene etter hjemkomst.

Hele Norges coronakart