DEMONSTRERTE:  Andre palestinere i leiren og sympatisører demonstrerte utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) i kveld under parolen "Nei til innesperring". Leiren med palestinerne med ulvolig opphold her i landet og PU holder til rett over gata for hverandre. MMS-FOTO: TORGEIR KROKFJORD PEDERSEN/DAGBLADET.
DEMONSTRERTE: Andre palestinere i leiren og sympatisører demonstrerte utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) i kveld under parolen "Nei til innesperring". Leiren med palestinerne med ulvolig opphold her i landet og PU holder til rett over gata for hverandre. MMS-FOTO: TORGEIR KROKFJORD PEDERSEN/DAGBLADET.Vis mer

Den første palestineren pågrepet av politiet

Etter at leiren i Oslo sentrum fikk være i fred et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden mai i år har et 20-talls palestinere som har fått avslag på asylsøknader bodd i en leir vegg i vegg med Jacob kirke i Hausmanns gate i Oslo sentrum. De fleste har fått vedtak om utvisning fra Norge.

Først i onsdag ettermiddag gikk tjenestemenn fra Politiets utlendingsenhet til pågripelse av en leirbeboer - en 22 år gammel mann fra Vestbredden, som har vært i Norge i tre år. Det er flere måneder siden 22-åringen ble vedtatt utvist.

Leder i Antirasistisk Senter, Kari Helen Partapuoli, vet ikke om dette er første ledd i en aksjon fra politiet for å rydde leiren. 

22-åringen ble pågrepet mens han gikk sammen med to andre palestinere i leiren på gata ved 17-tiden da de var på vei til en antirasistisk demonstrasjon på Youngstorget i regi av LO.

Ville montere kamera Tidligere på dagen var politiet i følge Partapuoli på besøk i en nabobygning til leiren for å spørre om tillatelse til å sette opp et overvåkningskamera på veggen, rettet mot leiren.

Heller ikke ansvarshavende i Politiets utlendingsenhet onsdag kveld, kunne gi noe svar på Dagbladets spørsmål om hvorfor den første pågripelsen skjedde nå.

- Jeg har vært i retten det meste av dagen, og har ikke kunnskap nok til å svare på hvorfor det skjedde nå, sier jourhavende jurist Kristell Høgslett, til Dagbladet.

Palestinerne selv og Antirasistisk Senter er på kollisjonskurs med utlendingsmyndighetene, som mener det er trygt å sende folk tilbake til Vestbredden.

Gaza-palestinere fikk gå De to andre palestinerne som gikk sammen med 22-åringen, ble ikke pågrepet.  De er også vedtatt utvist, men kommer fra Gaza.

Palestinernes advokat Øyvind Sterri har ifølge lederen av Antirasistisk Senter fått bekreftet at 22-åringen er kjørt til transittmottaket på Trandum.

- Aller har beveget seg fritt rundt leiren siden den ble reist for et halvt år siden, og vi lurer selvsagt på hvorfor pågripelsen skjer akkurat nå. Det er allerede berømmet et møte 6. desember om leirens framtid om Oslo kommunens nye byråd Olav Elvestuen, sier Kari Helen Partapuoli til Dagbladet.

 

 RYDDES?  Her har et 20-talls palestinere med avslag på asylsøknader bodd i Hausmanns gate i Oslo siden mai i år. Nå har Politiets utleningsenhet gått til den første pågripelsen og sendt en 22-åring til Trandum for ekspedering ut av Norge. AKIVFOTO: LINN C. OLSEN, SCANPIX.
RYDDES? Her har et 20-talls palestinere med avslag på asylsøknader bodd i Hausmanns gate i Oslo siden mai i år. Nå har Politiets utleningsenhet gått til den første pågripelsen og sendt en 22-åring til Trandum for ekspedering ut av Norge. AKIVFOTO: LINN C. OLSEN, SCANPIX. Vis mer