- Den første positive beskjeden jeg har fått her

Tolken Faiz Muradi (22) fikk endelig respons i skranken på immigrasjonskontoret i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LECCE, ITALIA (Dagbladet): For tredje dag på rad har Faizullah Muradi (22) ventet i timevis i kø for å få i gang en byråkratisk prosess hos de italienske immigrasjonsmyndighetene, etter at han tirsdag ble kastet ut fra fra Norge.

Faizullah er bekymret for at prosessen i Italia ikke kommer i gang i tide, slik at han blir sendt videre til Hellas. Skjer det, er veien trolig kort til å bli sendt tilbake til Afghanistan.

- Jeg håper Justisdepartementet i Norge kommer med noe nytt i løpet av dagen. Det haster nå, sier han til Dagbladet.

Faizullah, eller Faiz blant venner, tjenestegjorde som stridende tolk i den norske ISAF-styrken i Afghanistan, og sier han flyktet til Norge etter drapstrusler fra Taliban. Norge har imidlertid sendt ham tilbake til Italia med henvisning til Dublin-avtalen, som sier at en asylsak skal behandles i det europeiske landet søkeren først kom til.

Treg kø På immigrasjonskontoret i Lecce, en av de store ankomstbyene for asylsøkere i Italia, går køen tregt. Venterommet er fullt av folk, men de middelaldrende mennene bak skranken overanstrenger seg ikke.

De to første dagene er Faiz, etter flere timers venting, blitt bedt om å «komme tilbake i morgen». Han er frustrert, fordi han da bruker av de fem dagene han har til rådighet for en avgjørelse.

I dag skjer det endelig noe. Etter en times venting blir Faiz kalt til skranken. Noen minutter seinere kommer han ut.

- Den overordnede ved kontoret har gitt meg to alternativer: å søke asyl i Italia, eller søke om vanlig oppholdstillatelse. Jeg har valgt det siste, for dersom jeg søker om asyl her, kan jeg ikke søke i Norge, der jeg vil være, sier Faiz til Dagbladet.

LANGE DAGER: Lecce er en sentral ankomstby for asylsøkere, og køen er lang på immigrasjonskontoret. Køavviklingen er også lite effektiv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANGE DAGER: Lecce er en sentral ankomstby for asylsøkere, og køen er lang på immigrasjonskontoret. Køavviklingen er også lite effektiv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han er bedt om å komme tilbake på tirsdag. En dommer skal avgjøre om han får bli eller ikke, mot en avgift på 27,50 euro og bekreftelse på at han har tak over hodet. Fordi helga kommer imellom, bruker han ikke av de tre gjenværende virkedagene han har til rådighet før han kan bli sendt ut.

- Dette utsetter problemet med noen dager. Det er første positive respons jeg har fått her i Italia, sier han.

Erna snudde Etter først å ha nektet å se på Faiz' sak på ny snudde statsminister Erna Solberg onsdag i saken, og uttalte at det likevel skal vurderes på nytt hvorvidt 22-åringen kan få asylsaken behandlet i Norge. Justisdepartementet står nå for den videre prosessen, men har avvist å kommentere saken ytterligere før den er ferdigbehandlet.

En sentral kilde i regjeringsapparatet uttaler imidlertid til Dagbladet i dag at en avgjørelse i saken kan komme allerede tidlig i neste uke.

Faiz har fått kontakt med en italiensk advokat, som i dag har hatt ringt med immigrasjonskontoret. Advokaten argumenterer med at 22-åringens sak er spesiell, fordi Faiz aldri ba om å bli i Italia, men måtte bli der i to år på grunn av at han var vitne i en sak mot menneskesmuglere.

Faiz er svært takknemlig for støtten fra enkeltpersoner og grupperinger i Norge, som blant annet har hjulpet ham med et midlertidig tilholdssted, etter at han første natta i Italia måtte bo på gata. Norske veteraner fra Forsvaret har samlet inn 3195 underskrifter som i dag ble overlevert Justisdepartementet.

- Det varmer, sier han.