Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den førstefødte er smartere og tjener best

Den er også systematisk mer overvektig, viser studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Søskenflokkens eldste er gjerne den som tar høyest utdannelse og klarer seg best økonomisk. De fleste studier viser også at den førstefødte gjennomgående har høyere IQ. Men det ikke alle positive egenskaper tilfaller storebror eller -søster, skriver Finansavisen.

Overvekt Den førstefødte er systematisk mer overvektig, har høyere blodtrykk og har gjennomsnittlig høyere kolesterolnivåer, viser en studie av Kjell G. Salvanes (NHH), Sandra Black og Paul Devereux.

Som i en rekke tidligere studier av bakgrunn, sosio-økonomisk utvikling og arv fra NHH, er også denne gjort mulig ved hjelp av omfattende norske data.

Kobling av slike data fra en rekke kilder, viser at sannsynligheten for at den førstefødte er overvektig er 4 prosent høyere enn for de øvrige i barnekullet. Sannsynligheten for regelrett fedme er 2 prosent høyere. Sannsynligheten for høyt blodtrykk og høyt kolesterolnivå er omtrent tilsvarende høyere.

«Ulikt utdannelse og inntekt, er det ingen klar førstefødte-fordel i helse,» konkluderer forskerne i sin rapport.

Men røyker mindre Det er imidlertid ikke entydig negativt helsemessig å være eldst i søskenflokken. Blant de yngre søsknene er det klart høyere sannsynlighet for å begynne å røyke, og de yngre har også klart svakere generell fysisk og mental helse, viser studien.

Dessuten viser studien at yngre søsken har 2 prosent høyere sannsynlighet for å oppgi at de er ulykkelige.

Skyldes forskjellene i helse ulikheter i utdannelse og inntekter? Nei, mener forskerne. Det er ingen klar tendens til at de som blir overvektige blant de førstefødte har lavere utdannelse eller inntekt enn andre førstefødte. Tilsvarende er det ikke mulig å forklare røykevaner eller lavere generell tilfredshet blant de yngre søsknene med utdannelse eller inntekt.

Mor avgjør Derimot tror forskerne at mors adferd er det som forklarer de ulike helseutslagene mellom førstefødte og deres yngre søsken.

Ifølge Salvanes et al. er det vanligere at gravide kvinner røyker under sitt første svangerskap enn ved senere svangerskap. Samtidig er det flere gravide kvinner som slutter å røyke under senere svangerskap.

Dessuten blir førstefødte oftere ammet enn senerefødte.

Flere nyheter: Kan du svare på Googles tøffeste intervjuspørsmål?
Slik blir du en supersjef
Sommertid kan ødelegge søvnrytme og kosthold

Hele Norges coronakart