Den fortapte middelalderbyen midt i USA var større enn London. Så ble den forlatt

De eneste minnene fra den unike byen Cahokia, er noen hauger med jord. 

RESTENE: Disse haugene var det 120 av i gigantbyen Cahokia. De fungerte både som husly for de lokale lederne og som samlingspunkt for befolkningen. Rundt haugene bodde det tusenvis av mennesker, men plutselig forsvant de sporløst. Foto: NTB Scanpix
RESTENE: Disse haugene var det 120 av i gigantbyen Cahokia. De fungerte både som husly for de lokale lederne og som samlingspunkt for befolkningen. Rundt haugene bodde det tusenvis av mennesker, men plutselig forsvant de sporløst. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den var større enn London og den var større enn Paris, europeiske byer som i dag er verdensmetropoler som vil huskes til evig tid.

Året var rundt 1050, bare et par tiår etter at den europeiske mannen som oppdaget det amerikanske kontinentet, Leiv Eriksson, døde. Sivilisasjonen Cahoki opplevde en enorm vekst, og var trolig den eneste i sitt slag.

Mens det eneste som står igjen etter den betydelige sivilisasjonen i dag er 80 hauger spredd ut på et ni kvadratkilometer stort område ved bredden av Mississippielva i det som i dag er det sørlige Illinois, en drøy mil fra storbyen St. Louis.

Men byen ble plutselig forlatt, og byens historie og selve eksistensen av den er i dag ukjent for de aller fleste.

30 000 innbyggere

Arkeologer antar at folk begynte å bosette seg i Cahokia i omkring år 600.I tusenvis av år hadde urfolkene i Amerika levd som jegere og sankere..

Men da folk begynte å bosette seg i Cahokia i åra 600-700, fant de ut at det var et område godt egnet for landbruk og for å dyrke mais. Byen gjennomgikk en befolkningseksplosjon i århundrene som fulgte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer