DØMT: Den franske polfareren Gilles Elkaim (57) ble i Nord-Troms tingrett i dag dømt til å betale en bot på 30 000 kroner for å ha ankret og lagt til i vernede farvann og gått i land på Svalbards naturreservater. Her på en ekspedisjon med seilbåten «Arktika». Foto: Privat
DØMT: Den franske polfareren Gilles Elkaim (57) ble i Nord-Troms tingrett i dag dømt til å betale en bot på 30 000 kroner for å ha ankret og lagt til i vernede farvann og gått i land på Svalbards naturreservater. Her på en ekspedisjon med seilbåten «Arktika». Foto: PrivatVis mer

Den franske polfareren nektet å vedta boten for å legge til på Svalbard. Nå er han dømt

Gilles Elkaim (57) mente han ikke kunne bøtelegges på grunn av Svalbardtraktaten. Retten var ikke enig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den franske polfareren Gilles Elkaim (57) ble i Nord-Troms tingrett i i går dømt til å betale en bot på 30 000 kroner for å ha ankret og lagt til i vernede farvann og gått i land på Svalbards naturreservater.

Elkaim hevdet at han måtte oppholde seg i verneområdene på grunn av en defekt pumpe på motorseilbåten og uvær, og påberopte seg nødrett som en del av sitt forsvar under rettssaken.

Polfareren mente også at Sysselmannen på Svalbard ikke hadde anledning til å legge restriksjoner på hans ferdsel på og rundt Svalbard. Hans forsvarere argumenterte i retten for at norske myndigheters restriksjoner på ferdselen strider mot Svalbardtraktatens artikkel tre, som garanterer traktatpartenes borgere lik adgang til Svalbard.

Slik så ikke Nord-Troms tingrett saken, som for anledningen la rettsforhandlingene til Longyearbyen i 22., 23. og 24. februar.

Polfareren må også betale 10 000 kroner i saksomkostninger.

Ikke brudd

Nord-Troms tingrett slår fast i dommen at miljølovverket Elkaim er dømt for å ha brutt, ikke strider mot traktatens paragraf tre. Retten viser til at lovverket kun gir «et ferdselsforbud på en meget begrenset del av Svalbard». De slår også fast at påbudet om å melde fra og om reiser til deler av Svalbard hvor fri ferdsel er innskrenket, ikke er urimelige.

«Det er stor grunn til å understreke at formålene med de angitte reglene [...] i stor grad er å ivareta interessene for de reisende selv», heter det blant annet i dommen.

Retten mener heller ikke at Elkaim var i en situasjon hvor han kunne påberope seg nødrett. I dommen skriver de at polfareren aldri sendte ut «nødsignaler eller meldinger som kan tale i retning av at han befant seg i en reell nødrettssituasjon».

I retten, og overfor Dagbladet, forklarte han også at det ikke «var fare for liv på noe tidspunkt ei heller at det var fare for havari på båten».

Vil anke

Advokatene Gunnar Nerdrum Aagard og Brynjar Østgård fra Advokatfirmaet Østgård, forsvarte Elkaim. Aagaard varsler allerede nå at de har til hensikt å anke saken.

- Klienten er innstilt på å anke. Han har tidligere protestert på rettens sammensetning, men hva som blir de spesifikke ankegrunnene er det for tidlig å si noe om nå, sier Aagaard til Dagbladet, og legger til.

- Klienten er skuffet, men ikke overrasket. Han hadde likevel et håp om at retten skulle forstå de ekstreme situasjonene han var i og selve konseptet om å være på en ishavsekspedisjon, hvoretter man er autonom og rir en storm av og søker nødhavn før hjelp vurderes tilkalt.

25 000 kroner i bot

Det var i oktober i fjor at Sysselmannen på Svalbard utstedte et forelegg til Elkaim på 25 000 kroner for fire overtredelser av Svalbardloven, Svalbardmiljøloven og Matloven. Elkaim nektet å betale, og straffesaken mot ham ble behandlet i februar.

I august kastet Elkaim, hans kone, deres sju hunder og et besetningsmedlem til, loss fra Kirkenes. De skulle til nordpolen. Etter tre dager fikk de problemer med en pumpe. I ukene som fulgte klarte de aldri å reparere den skikkelig.

Elkaim forklarte til Dagbladet i februar at som følge av den defekte pumpa og uvær, måtte han og besetningen om bord «Arktika» oppsøke verneområder på og rundt Svalbard. Da båten ankom Duvefjorden i Nordaustlandet, kunne ikke Elkaim lenger fortsette.

Den 13. oktober landet et helikopter. Om bord var det 10 personer fra Sysselmannen. Noen dager i forveien hadde Elkaim varslet dem om probleme per e-post.

Noen dager seinere kom imidlertid skipet MS «Polarsyssel» med beskjed om å slepe «Arktika» til Longyearbyen. Der ble passene til Elkaim, hans kone og det tredje besetningsmedlemmet ble konfiskert.