SKJEBNESVANGER HELG: Den franske statsministeren, Manuel Valls, nekter å la Hellas forlate eurosonen. Det vil i følge ham være å innrømme impotens. Foto: Fred Tanneau / AFP / NTB Scanpix
SKJEBNESVANGER HELG: Den franske statsministeren, Manuel Valls, nekter å la Hellas forlate eurosonen. Det vil i følge ham være å innrømme impotens. Foto: Fred Tanneau / AFP / NTB ScanpixVis mer

Den franske statsministeren om Hellas' skjebnesvangre helg: - Vi nekter å innrømme impotens

Søndag står Hellas' framtid i eurosonen på spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter fem år med forhandlinger mellom EU og Hellas, har den siste ukas tilbud og forslag fra Hellas' side vist seg å være svært konstruktive for å få til en ny låneavtale med landets kreditorer.

EU-møtet på søndag blir skjebnesvangert for grekernes framtid i eurosonen, og muligens landets framtid i EU.

Flere og større kutt Dersom landet som skylder nærmere 320 milliarder euro til offentlige kreditorer skal forbli i eurosonen, må de bli enige om en ny låneavtale til helga med landets kreditorer i EU-institusjonene og Det internasjonale pengefondet.

Torsdag kveld sendte statsminister Alexis Tsipras et 13 siders dokument til Hellas' kreditorer. Her utdyper han om landets planer om store kutt i pensjoner, militæret og skatteletter på de greske øyer, ifølge The Guardian.

- Innrømmelse av impotens Franske myndigheter, som den siste tida har vært Hellas' beste venn i samarbeidet, uttaler at en «Grexit» ikke komme på tale. François Hollande sier at de nå må ta Hellas' forslag på alvor og granske om de er tilstrekkelige for å gi nye lån. I kulissene prøver kreditorene å analysere om forslagene er tilstrekkelige.

Å kaste Hellas ut av samarbeidet er det få av de øverste lederne i EU som ønsker.

- Å tillate Hellas å forlate eurosonen ville vært en innrømmelse av impotens, og det nekter Frankrike å innrømme, sier den franske statsministeren, Manuel Valls ifølge The Guardian.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel valgte å ikke kommentere Hellas' nye tilbud fredag. Noen av de  østeuropeiske eurolandene mener det vil være galt å hjelpe Hellas, ettersom Hellas har det bedre økonomisk enn dem. Dette er land som har gjennomgått harde bud for å bli medlem av euroen.

Hva skjer på fredag? Fredag kveld skal kreditorene diskutere det greske forslaget i en telefonkonferanse, skriver NTB.

Kreditorenes vurdering vil bli sendt over til eurosjef Jeroen Dijsselbloem, som deretter kan foreslå endringer overfor Hellas eller sende forslaget til arbeidsgruppen for eurosonen.

Det greske parlamentet skal stemme over om de vil godta Tsipras forslag til reformer og kutt. Her vil trolig Tsipras få flertall, ettersom han har fått støtte fra opposisjonen til hans eget parti Syriza.

Dette kan gi den greske finansministeren mandat til å signere en avtale med kreditorene i helga - hvis et endelig avtaleforslag ligger på bordet.

Hva skjer på lørdag? Lørdag samles de 19 eurolandenes finansministere til et formelt møte, hvor de vil diskutere de foreslåtte tiltakene, og om disse tiltakene er tilstrekkelig for å gi Hellas mer lån og krisehjelp.

VIL IKKE KOMMENTERE: Tysklands forbundskansler ønsker ikke å kommentere Hellas' nye forslag til reformer ennå. Foto: Elvis Barukcic / AFP / NTB Scanpix
VIL IKKE KOMMENTERE: Tysklands forbundskansler ønsker ikke å kommentere Hellas' nye forslag til reformer ennå. Foto: Elvis Barukcic / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Finansministrene kan komme med en såkalt betinget anbefaling om at kreditorene forhandler med Hellas om en ny låneavtale. Vilkårene er at Hellas har vedtatt enkelte reformer før det inngås en ny avtale med landet, skriver NTB.

Hva skjer på søndag? På søndag samles alle EUs ledere for å diskutere det samme.

Når en eventuell endelig avtale mellom Hellas og kreditorene er klar, må også den godkjennes av det greske parlamentet - samt av nasjonalforsamlingene i flere andre euroland, blant dem Tyskland.

Parlamentet i Hellas vil trolig stemme over forslagene til reformer. Det kan gi Hellas' finansminister mandat til å signere en ny låneavtale i helga - hvis et endelig avtaleforslag da ligger på bordet.