- Den fremste Høyre-feministen på 70- og 80-tallet

Erna Solberg om Mona Røkke som døde lørdag.

TAKKER RØKKE: - Hun har hatt en sterk politisk stemme i mange år, sier Høyre-leder Erna Solberg  om den tidligere Høyre-politikeren Mona Røkke som døde lørdag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TAKKER RØKKE: - Hun har hatt en sterk politisk stemme i mange år, sier Høyre-leder Erna Solberg om den tidligere Høyre-politikeren Mona Røkke som døde lørdag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mona Røkke var den fremste feministen i Høyre på 1970- og 1980-tallet og var toneangivende i definisjonen av partiets politikk, mener Høyre-leder Erna Solberg.

Den tidligere justisministeren og fylkesmann i Vestfold, Mona Røkke, døde lørdag, 73 år gammel.

Sterk Høyre-stemme Med det er en sterk Høyre-stemme blitt borte.
- Hun har hatt en sterk politisk stemme i alle disse årene, og var den fremste kvinnelige politikeren på 1970- og 1980-tallet, sier Solberg.

Juristen Mona Røkke ble valgt inn på Stortinget i 1977, og satt da i justiskomiteen. I 1981 ble hun utnevnt til justisminister i Kåre Willochs rene Høyre-regjering.

Stor innsats - Mona Røkke hadde en stor politisk bredde. Hun sto for en svært fremoverlent justispolitikk, og gjorde en stor politiske innsats, sier Solberg.
Etter å ha vært fylkesmann i Vestfold i 21 år, gikk Mona Røkke over i pensjonisttilværelsen i 2010, og engasjerte seg på nytt i partiarbeid.

- Har preget embetet — Hun er den som har sittet lengst som fylkesmann i Vestfold, og hun har preget embetet ved å være en utpreget lagspiller og medspiller, sier nåværende fylkesmann og Røkkes partifelle, Erling Lae.

Han trekker fram hennes høye ambisjoner for hva embetet skulle bety for beboerne i Vestfold, og at hun alltid var den svakestes talskvinne.

Da HVPU-reformen (reformen i helsevernet for psykisk utviklingshemmede) ble gjennomført i 1991, hadde Røkke en nøkkelrolle, da store, sentrale institusjoner ble nedlagt og beboerne fikk flytte hjem til sine hjemkommuner.

Kjempet mot kreft Midt oppe i sin periode som justisminister, fikk Røkke for andre gang en kreftdiagnose.

— Hun var en av dem som ga kreftkampen et ansikt. Hun brøt ned tabuene og ga håp til mange, sier Lae.

I selvbiografien «Ingen tid for tårer» fra 1986, skrev Røkke: «Det er et ganske fremtredende karaktertrekk ved meg at jeg alltid er innstilt på det verste. Det er bedre å bli positivt overrasket enn det motsatte. Sånn overlevde jeg på en måte det meste. (NTB)  

STOR INNSATS:  Etter stortingsvalget i 1981 ble Mona Røkke justisminister i Kåre Willochs rene Høyre-regjering. Høyre-leder Erna Solberg sier Røkke har gjort en stor politisk innsats gjennom mange år. Foto: NTB / SCANPIX
STOR INNSATS: Etter stortingsvalget i 1981 ble Mona Røkke justisminister i Kåre Willochs rene Høyre-regjering. Høyre-leder Erna Solberg sier Røkke har gjort en stor politisk innsats gjennom mange år. Foto: NTB / SCANPIX Vis mer