Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den fuktige byturen som kan ha startet Russland-etterforskningen

Trump-rådgiveren George Papadopoulos skal ha plumpet ut om Russlands Clinton-materiale til australsk toppdiplomat månedsvis før lekkasjer.

SKAL HA FÅTT INFO: Både amerikanske og australske medier skriver at Australias høykommisær og øverste diplomat til Storbritannia, Alexander Downer, skal ha fått høre at Russland satt på kompromitterende Hillary Clinton-info under en fuktig kveld på en vinbar i London. Kilden skal ha vært Trump-rådgiveren George Papadopoulos Foto: Ap / NTB scanpix
SKAL HA FÅTT INFO: Både amerikanske og australske medier skriver at Australias høykommisær og øverste diplomat til Storbritannia, Alexander Downer, skal ha fått høre at Russland satt på kompromitterende Hillary Clinton-info under en fuktig kveld på en vinbar i London. Kilden skal ha vært Trump-rådgiveren George Papadopoulos Foto: Ap / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBIs Russland-etterforskningen har som mål å komme til bunns i Russlands innvirkning i det amerikanske presidentvalget i 2016 og hvorvidt Donald Trumps apparat var involvert i en sammensvergelse med Russland.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner har allerede konkludert med at Russland forsøkte å påvirke valgresultatet i favør av Donald Trump, som meget overraskende vant over Hillary Clinton.

Trump nekter for noen slags sammensvergelse, men et av de største uromomentene er den tidligere rådgiveren George Papadopoulos.

Fuktig kveld i London

Den 30 år gamle greskamerikaneren som var utenrikspolitisk rådgiver i Donald J. Trumps valgkampstab, sa seg i november skyldig i å ha løyet for FBI.

Dette da byrået forhørte ham om hans kontakt med en London-basert russisk professor, samt en kvinne feilaktig omtalt som «Putins niese» av Papadopoulos. Nye avsløringer peker også på at Papadopoulos' kontakt var utløsende for hele Russland-etterforskningen.

New York Times hadde i helga en stor sak om en fuktig kveld Papadopoulos hadde i London i mai 2016.

På det fasjonable vinbaren Kensington Wine Rooms, kom den unge rådgiveren med sjokkerende informasjon til Australias fremste diplomat i Storbritannia:

Russland hadde politisk skadelig informasjon på Hillary Clinton.

Toppdiplomat varslet

Mannen som ifølge avisa fikk informasjonen, var Alexander Downer. Downer er Australias tidligere utenriksminister og toppdiplomaten til Storbritannia.

I dag skriver også Sydney Morning Herald at møtet i London i 2016 fant sted. Ifølge avisa skal Papadopoulos ha fortalt at russerne hadde informasjonen i form av hackede demokratiske e-poster, og at e-postene ville være ydmykende for Clinton og skade kampanjen hennes.

Ifølge New York Times, som har snakket med en rekke anonyme kilder, hadde Papadopoulos fått informasjonen om at Russland satt på e-postene tre uker før.

Begge avisene skriver at diplomaten Downer etter hvert ga beskjed til de rette instansene i Australias hovedstad Canberra, men det var først måneder etterpå han og australsk etterretning virkelig skal ha forstått hva slags informasjon de satt på.

LONDON-BASERT: George Papadopoulos hadde en rolle som utenriksrådgiver for Donald Trump da han var presidentkandidat. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix
LONDON-BASERT: George Papadopoulos hadde en rolle som utenriksrådgiver for Donald Trump da han var presidentkandidat. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

Lekket Demokratenes e-poster

I juli 2016 lekket nemlig gruppa Wikileaks 19 252 e-poster og 8034 vedlegg fra toppledelsen i Det demokratiske partiet.

Lekkasjen sendte sjokkbølger gjennom partiet og amerikansk politikk. E-postene ga klare indikasjoner på at partiledelsen aktivt motvirket Bernie Sanders’ (75) kampanje for å bli partiets presidentkandidat og tilsvarende hjalp Hillary Clinton (69).

Lekkasjene var også mildt sagt ydmykende for styreleder i demokratenes nasjonale komité, Debbie Wasserman Schultz. Hun måtte trekke seg som styreleder og som ordfører på landsmøtet som begynte bare dager etter lekkasjene.

Det var først da australsk etterretning skal ha gitt informasjonen fra Papadopoulos videre til amerikanerne.

Hackingen og avsløringen om at en Trump-rådgiver kjente til den på forhånd var avgjørende faktorer for at FBI i juli 2016 - flere måneder før selve valget - startet etterforskningen av hvordan Russland forsøkte å påvirke det.

Allerede da uttalte Clintons kampanje at de mener Russlands myndigheter ved Vladimir Putin er ansvarlig for lekkasjene.

Det hvite hus har tatt avstand fra Papadopoulos og omtalte han som en «coffee boy» etter at siktelsen mot ham ble kjent.

Maltesisk professor

Etterretningen mener også at russiske statlige støttede hackere brøt seg inn på demokratenes servere, stjal e-postene og overleverte dem til organisasjonen Wikileaks, grunnlagt av Russland-vennlige Julian Assange.

Ifølge New York Times skal Papadopoulos ha fått vite at russerne satt på e-posten fra den maltesiske professoren Joseph Mifsud, som hadde gode kontakter i det russiske innenriksdepartementet.

Det var også møter med Mifsud og en kvinne feilaktig omtalt som «Putins niese» Papadopolous sa seg skyldig i å ha løyet om til FBI.

Et av de store spørsmålene som nå etterforskes er imidlertid om rådgiveren Papadopoulos ga informasjonen videre til andre i Trump-kampanjen. Ingen av e-postene New York Times sitter på, beviser dette.

​Likevel førte informasjonen til en nærmest umiddelbar og svært hemmelig FBI-etterforskning så snart en av deres nærmeste allierte, Australia, hadde overlevert den.

Australsk frustrasjon

Australias ambassadør Joe Hockey hadde personlige ansvar for kontakten med FBI, noe som ifølge Sydney Morning Herald er et signal på hvor politisk sensitivt australske myndigheter så på informasjonen.

Avisa skriver også at australske myndigheter er svært frustrert over at toppdiplomaten Alexander Downer, som både har vært leder for Australias liberale parti og mangeårig utenriksminister, ble navngitt som kilden til informasjonen.

Samtidig planlegger nå Australias statsminister Malcolm Turnbull et besøk til USA, og ​​sier han overhodet ikke er bekymret over Australias rolle i etterforskningen.

En av dem som er bekymret er imidlertid Australias tidligere visestatsminister, Tim Fischer. USA har stått uten ambassadør til landet i 18 måneder, og Fischer mener det nærmer seg en diplomatisk fornærmelse og at de siste opplysningene om Downers rolle i Russland-etterforskningen gjør Trump noe mer velvillig.

- Vi har blitt nedgradert. Vi har lav prioritet, sier Fischer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling