«Den gale araberen» kan bli sjef i Irak

En trestjerners general med utdannelse fra Harvard og West Point, flytende i arabisk og med et rykte for klare tanker og raske avgjørelser: John Abizaid kan bli USAs guvernør i Irak etter Saddam Husseins fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Abizaid er fra California, men er av libanesisk opprinnelse. Han har tidligere tjenestegjort i Irak og tilhører den nye generasjonen militære ledere, høyt utdannet og intellektuelt orientert.

På militærakademiet West Point gikk han under kallenavnet «Den gale araberen» og ble kjent som en uavhengig student, en som satte spørsmålstegn ved etablerte doktriner.

Ifølge The Financial Times er han mannen general Tommy Franks ønsker seg som militær lederskikkelse etter en krig i Irak, mens som forsvarsminister Donald Rumsfeld helst vil beholde i Pentagon som leder for staben rundt forsvarssjef Richard Myers

Kallenavn

Arbeidet med å planlegge for et Etterkrigs-Irak er kommet seint i gang. I Washington er det opprettet et kontor under ledelse av den pensjonerte generalen Jay Garner. Derfra understrekes det at poenget er ikke å drive Irak, men å koordinere hjelp og gjenoppbygging.

Fra annet hold i den politiske ledelsen legges det ikke skjul på at en mye større og mye vanskeligere oppgave er å få på beina en sivil administrasjon i landet. En sentral lederskikkelse i dette arbeidet vil være helt avgjørende, akkurat som general Douglas MacArthur ledet gjenreisningen i Japan etter annen verdenskrig. Det er i den rollen, som en MacArthur man tenker seg general Abizaid. Han har også tidligere tjenestegjort i Irak. Etter Golfkrigen i 1991 ledet han sikkerhetsoperasjonene i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Med bulldoser

Sitt militære rykte som en kjapp beslutningstaker fikk Abizaid under den amerikanske invasjonen på Grenada i 1983.

Hans enhet sto plutselig overfor en enhet fiendtlige kubanske soldater. Abizaid som da var kaptein, beordret en av sine menn til å starte en bulldoser, løfte grabben foran og styre mot fienden mens kapteinen og hans soldater fulgte etter. Denne hendelsen ble seinere til en sentral scene i Clint Eastwood-filmen «Heartbreak Ridge».